15. august 2007

Søde ord var sexchikane

Kristelig Fagbevægelse har vundet en sag ved retten i Aalborg, som afgør, at "søde" kommentarer om at være morgensød, se godt ud, dufte dejligt og være charmerende, var sexchikane. Sagen var ført for to piger, som hver fik 10.000 kroner i erstatning.

Seksuelle undertoner
Pigerne var tjenere og følte sig seksuelt chikaneret af en direktørs friske kommentarer og opførsel. En aften havde den ene af pigerne serveret en pizza for ham og for sjov skrevet på regningen, at den kostede 1.000 kroner. Han kommenterede det ved at spørge, om der så ikke var noget "ekstra" tilbehør, og lagde samtidig en hånd på hendes skulder. En anden gang følte den ene af pigerne, at direktøren havde siddet og set på hende en hel aften.

Samlet vurdering: Sexchikane
I sin afgørelse skriver retten, at friske bemærkninger og en hånd på skulder, arm eller ryg "findes ikke i sig selv at være udtryk for en krænkelse". Men i betragtning af andre tilkendegivelser af seksuel islæt, og fordi pigerne følte sig seksuelt chikaneret og havde gjort opmærksom på det, er det "en samlet vurdering ... at de har været udsat for en uønsket adfærd med seksuelt islæt".

Selv små ting kan være sexchikane
- Direktørens advokat forsøgte at gøre hans bemærkninger og opførsel bagatelagtige, men dommen viser, at selv små ting kan være sexchikane, og den sætter nye grænser for, hvor lidt der skal til for, at det er sexchikane. Samtidig var det afgørende, at medarbejderne fra starten var gået til deres daglige leder og klaget over, at de følte sig udsat for sexchikane, siger Kristelig Fagbevægelses juridiske chef og advokat (H) i sagen Mette Lykkegaard.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.