19. september 2007

At lede med kærlighed og konsekvens

Der findes mange chefer, men ikke alle er ledere. Det er muligt at jeg som chef er god til at opstille mål og give ordre i kraft af den titel, jeg er blevet givet, men det får nødvendigvis ikke medarbejderne til at flytte sig. At være en dygtig leder skal jeg gøre mig fortjent til blandt mine medarbejdere.

Den gode leder
Nogle af de bedste ledere finder vi i hjemmet. Ja, der findes
rigtig mange forældre, som ikke er chefer, men alligevel dygtige ledere fordi de formår at motivere deres børn således, at de trives og udvikles helt fantastisk. Jeg synes, det er et stort ansvar at være far, men glæden overstiger langt den vanskelige udfordring. Jeg må erkende, at i min opgave som administrerende direktør for mere end 700 medarbejdere i Kristelig Fagbevægelse bruger jeg mange af de samme grundliggende værdier, som jeg udviser over for mine børn.
Det er i øvrigt slet ikke, fordi jeg oplever mine medarbejdere som børn - tværtimod er de på alle områder langt mere voksne og modne, end jeg selv er. Men hvis jeg vil kunne forstå mine medarbejdere og flytte dem, må jeg elske dem.

Som leder for en stor organisation, der konstant skal udvikles og vokse, er der 3 ting, som jeg har fokus på:
1. At værdierne, der skaber rammen for vores handlinger og adfærd, er synlige, samt at vi formår at omsætte dem i hverdagen.
2. At vi har en stærk vision, som vi alle brænder for og løber efter.
3. At sætte det rigtige team der kan lede vores organisation

At lede med kærlighed
På en konference for 250 erhvervsledere blev jeg spurgt om, hvordan det kan lade sig gøre at holde af og lede medarbejdere, der ikke ønsker at yde en ordentlig indsats? Grundlæggende ønsker vi mennesker at bidrage og yde en god indsats over for hinanden. Men om potentialet i
os får lov at komme til udtryk og gøre glæde og gavn, afhænger af de betingelser og rammer, vi får givet. Forudsætningen for at elske mine medarbejdere er, at jeg engagerer mig i dem og deres arbejde. Den største udvikling både fagligt og personligt sker der, hvor relationer
mellem mennesker bygger på tillid og respekt, og hvor energien er drevet af motivation og respons på det arbejde, der udføres. Dette ansvar er ikke kun lederens, men også medarbejderens.

At lede med konsekvens
Når der er noget, der ikke fungerer, eller relationer der giver konflikter, er det din og min pligt at løse problemet, også selvom konsekvensen kan gøre
ondt. Men når jeg holder af mine medarbejdere og virkelig ønsker, at de skal trives og udvikles, er jeg også nødt til at lede med konsekvens, også selvom det måske rammer en enkelt, der kan være en hindring for at andre trives.

At lede med kærlighed og konsekvens er en vanskelig balance, men jeg mener, den er alt afgørende for, om vi har en spændende arbejdsplads.
Som medarbejdere skal vi udfordre hinanden på dette, og som ledere skal vi elske vores medarbejdere for at kunne lede dem - de fortjener det!

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.