20. december 2007

Også små børn får depressioner...

... er den overskrift, der har gjort mest indtryk på en garvet familievejleder, siden emnet første gang blev taget op i sensommeren og nu igen i disse dage. Det har hele tiden været "læren", at der skal en vis portion livsindtryk til, før det kan give sig udslag i en egentlig depression, men for rigtig mange børn (og voksne) går tilværelsen så stærkt i dag, at det simpelthen kan knibe med at følge med og føle sig tilstrækkelig, hvilket i første omgang sætter sig til stress, som så udløser en depressionslignende tilstand hos børn og voksne.

Tænk det lige igennem!
Til alle jer, som har etableret sig, og hvor der ikke umiddelbart er en mulighed for at lægge så meget om i de overordnede dispositioner, kan jeg kun sige, før artiklen læses: "Undlad at blive ramt af den dårlige samvittighed, for den er der intet drev i, og jeg vil gøre et forsøg en af de næste dage med nogle "overlevelsesfif" til netop jer. Men til ALLE jer, der sidder midt i de forkromede planer, og ikke har stiftet familie endnu, vil jeg hermed gerne sende den tanke, om det er muligt for jer at forestille sig, at der også gerne må være noget til en fremtid, noget at glæde sig til?

-Måske behøver det ikke at være så helt perfekt fra en start. Forventningens glæde er god at beholde resten af livet, hvis man har en hverdag, der giver mulighed herfor, og det kan lade sig gøre, hvis I tænker over jeres valg, før I gør dem, og måske forestiller jer, at det hele ikke behøver at være så perfekt til en start. Alle ønsker behøves måske ikke brændes af på den første tid i ny bolig, eller måske behøver den ikke at være så stor, og måske en carport til bilen kan gøre det frem for dobbeltmuret garage med direkte adgang til de 218 km2 bolig???

Bind dig ikke på hænder og fødder
Som virkeligheden ser ud for alt for mange i dag, er starten for et ungt menneske på vej frem mod familieliv selvfølgelig først og fremmest at finde sig en sød kæreste at få børn med. Men herefter bliver det hele nøje tilrettelagt, så de først begge gør uddannelserne færdige, dernæst købes et hus, som oftest er en anelse dyrere end budgettet tillader. Og bankerne giver i dag lov til disse tilstande. Plus at hele huset bliver renoveret fra a - z, selvom hovedparten af det nykøbte hus måske fik en omgang for kun 4 år siden. - "Men køkkenet passer ikke lige til vores trend. Det skal være et samtalekøkken med stålfront". Og nu også et samtaletoilet med wellness fornemmelse, og ifølge Carlsberg reklamen er det et samtalebryggers om 5 år (må det sidste forblive en reklame), alt sammen noget der kræver en tillægsfinansiering, hvilket forhøjer det afdragsfri lån i det allerede for dyrt købte hus.

Måske ønsker begge parter at beholde deres spændende fuldtidsjob i storbyen, men har kun haft økonomisk mulighed for at købe hus i provinsen, hvis det skal være så stort og pompøst fra starten, hvilket resulterer i to timers transport hver vej, morgen og aften efter morgen og aften resten af livet i trafikkø sammen med en masse andre stressede og pressede bilister, der tror, at de vinder en masse ved at sno sig afsted ved konstante vognbaneskift. Men som i stedet får skabt flere bremsende røde lygter, der giver trafikradioværterne stigende meldinger fra dag til dag: "Vi har tre biler længere fremme, der lige har givet hinanden et morgenkys på E 20 i nordgående retning, hvilket har givet kiggekø i sydlig retning, så man skal væve sig med tålmodighed denne morgen og påregne en køretid fra Solrød til Karlslunde resteplads på godt 40minutter" (og det oveni de 2 timer fra Nørre Alslev til København). Og der er slet ingen tidsbesparende hjælp at hente i den kollektive trafik, som kommer ligeså tit i radioen sammen med tabt gods fra trailere og lastbiler. (Går det også for stærkt her, når der læsses?)

Slagsiden
Når uddannelsen endelig er gjort færdig, drømmejobbet er skaffet (hvis du ikke er en af de mange unge, der hele tiden læser stillingsannoncer, fordi der sidder en konstant tvivl, om nu også det er drømmejobbet, eller der findes noget endnu bedre et andet sted?), det store hus er købt og renoveret, og der nu blot mangler nogle børn, så er det ligesom om det biologiske ur spiller parret et pus, og den ønskede graviditet lader vente på sig måned efter måned, måske år. Panikken spreder sig, men i dag er der så heldigvis hjælp at hente på en fertilitetsklinik, hvor to til tre æg befrugtet med mandens sæd sættes op i kvindens livmoder, og efter nogle selvbetalte forsøg, som finansieres ved en kassekredit i banken, er der gevinst, ja der kommer endda to børn på en gang. Og ofte en "økologisk" udgave knap et år efter fødslen af de to første: "Jamen vi troede jo slet ikke, at jeg kunne blive gravid!" Men det kunne hun nemt, nu hvor barnet ikke blev tænkt ind som et timet og nøje tilrettelagt projekt.

Stort hus, to biler, dobbelt garage, job i København, bolig i provinsen, to timers transport hver vej plus det uforudsigelige, overarbejdstimer ved computeren hjemme om aftenen for at skaffe det lille ekstra, der kan forsøde tilværelsen lidt i et alt for stramt budget. Og oveni tre små børn under to år, som har en daginstitutionshverdag fra 6.30 til 17 hver dag. Hjemme venter pligter og gøremål på de 218 km2, og man kan resten af livet sidde med et hus, der ikke er tid til at være i, fordi der skal være råd til at have det, lyder det som et mareridt?

Opfordring til en anden vej
Må jeg opfordre til, at du som ungt menneske på vej til etablering af familieliv, stopper op, og gør nogle overvejelser omkring de valg, du tager? (Og kære Fogh Rasmussen og co, I må også gerne læse med nu, for I har jeres andel i, at det er de materielle og egoistiske værdier, de der øger bruttonationalproduktet, der fokuseres mest på i dag, og som får jeres opbakning, frem for de menneskelige, sociale og kulturelle, de der øger den enkelte og fællesskabets værdier, og som får en ringe prioritering af jer – hov, hvor kan kvalitetsreformen passe ind her?).

Kan du forestille dig lidt kaos og tilfældigheder i livet i stedet? I skal selvfølgelig mærke, at I har noget overskud at byde et lille barn, men måske kan barnet komme dumpende midt i uddannelsen, hvor I stadig bor i den to-værelsers studielejlighed. Plads og budget er stramt, men en graviditet og fødsel giver måske den ene forælder et års orlov fra studiet. Den anden har samtidig kortere dage, hvilket giver mere fælles tid til samvær med barnet og hinanden. Og der er ikke så mange kvadratmeter at passe, når I kommer hjem. I har jo netop beholdt den lille to-værelsers ikke så langt fra de grønne områder i byen, og I har netop tid til at gå en tur i parken sammen med jeres barn, hvis I da kan gå der for den øgede mængde af skræl (et andet af emnerne fra de sidste dage). Det bliver så senere hen ikke jeres barn, der smider affald på græs og stier, for I havde det overskud, der er nødvendigt, når et barn skal opdrages/
inddrages/værdidannes til altid at smide affald i skraldespanden. I var der jo med tid og som et godt eksempel, og sådan er der så meget der hænger sammen et eller andet sted, men som har trange kår i dag…

Lola Jensen, familierådgiver

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.