22. januar 2010

Fyret, da han tog barselsorlov

Nogle arbejdsgivere er ikke begejstrede for, at mænd tager barselsorlov.

Brian Pedersen havde uden problemer holdt 14 dages barselsorlov umiddelbart efter sønnen Elias blev født. Problemerne kom, da han 14 uger efter fødslen ville tage seks ugers barselsorlov med fuld løn, som overenskomsten sagde, at han kunne.

Chefen ringede til Brian og var utilfreds med, at han holdt barselsorlov. Han spurgte, hvilken fagforening Brian var medlem af. Kristelig Fagforening fik også et noget bizart opkald fra chefen, der sagde, at han ville fyre Brian, når han kom tilbage fra orlov.

Fyret og farvel
Da Brians orlov var slut, mødte han på jobbet. Men han blev ikke fyret.
- Jeg havde stadig ret til nogle måneders barsel. Så da min kones barsel sluttede, brugte jeg min ret til mere barsel. Det gik også fint. Jeg møder igen på arbejde, uden der skete noget.

Men da den første arbejdsuge var slut, blev Brian kaldt ind til chefen.
- Jeg bliver fyret på grund af nedskæringer. Jeg havde 28 dages opsigelse, og i den tid var der ingen kommunikation til ledelsen. Ingen tak.

I samråd med fagfagforeningen førte han sag mod arbejdsgiveren for uberettiget opsigelse. Det skyldes ikke mindst chefens opringning til Kristelig Fagforening. Sagen endte med et forlig, som gav Brian en erstatning, der svarede til seks måneders løn.

Har ikke fortrudt
- Jeg har ikke fortrudt min orlov. Det har været givende at være hjemme hos Elias. Så selvom det også har budt på gylp og fyldte bleer - og en fyring - er det småting i forhold til, hvad jeg har fået på det menneskelige plan.

Af Lars Stig Madsen, informationsmedarbejder, Kristelig Fagbevægelse

9 kommentarer:

27. januar 2010 kl. 19.56 Anonym

Tja det er vel hvad man kan forvente.

Man skal ikke regne med at ens arjejdsgiver gider at betale for barsel, barns første sygedag m.m, bare fordi at det står i overenskomsten.

Hver gang man giver særlige grupper rettigheder som koster arbejdsgiveren ekstra pegne, udsætter men disse medarbejdere for en langt større risiko for at blive fyret end de andre medarbejderegrupper.

Måske skulle man i KRIFA, tænke på at man ikke bare kan læsse en masse ekstra udgifter over på arbjedsgiveren.

Den danske lønmodtager har efterhånden udviklet sig til en snot forkælet nasserøv.

Hvis vi i fremtiden vil bevare vores arbejdspladser i Danmark, er vi nød til at opgive disse goder, arbejde nogle ekstra timer om ugen, have langt mindre ferie, barsel, barns første sygedag, helligdage m.m.

Men det kan hverken KRIFA eller de såkaldte LO fagforeninger forstår. Derfor kunne jeg heller aldrig drømme om at være medlem af en fagforening og derfor mener jeg at fagforeninger skulle forbydes ved lov. Således at en enkelte medarbejdere selv frohandler løn, ferie m.m. med sin arbejdsgivere.

28. januar 2010 kl. 12.58 Anonym

kære Anonym
måske er det bedste at vi forvandler os til robotter/slaver, i ovennæsvt eksempel er det lige præcis arbejdsgiveren der taber. sådan er spillets regler. jeg vil med glæde tage et 6 ugers barsel for at have nogle tid til min søn. og hvis min arbejdsgiver ikke er tilfreds så skal han da bare hoste op med f.eks 6 måneders løn som er glædeligt velkommen på min konto. arbejdsgiveren har en fagforbund der kan varetage deres sager. hvis den ikke gør det godt for dem må den nedlægges eller forbydes, jeg er ikke medlem af krifa fagforening men kun A-kassen. men nu overvejer jeg at blive medlem for jeg forventer en søn til marts. og jeg har tænkt på at tage en måned barsel til sommer udover min 14 dage.

28. januar 2010 kl. 13.12 Anonym

Jeg synes det lyder som en glimrende ide for dig at melde dig i Fagforeningen også. Både pga. det du nævner at du skal have barn og barsel. Men også pga. at ansatte i krisetider med høj arbejdsløshed vil blive behandlet dårligere.

29. januar 2010 kl. 16.04 Anonym

Jep i overnævnte eksempel tabte arbejdsgiveren. Måske har det så lært han ikke at ansætte medarberjdere, hvor der er rissiko at de måske for børn.

Således risikere de unge at det bliver dem som kommer til at står forrest i arbejdsløshedskøen. Da arbejdsgiveren heller vil havde medarbejdere som har ikke risikere at skulle betale barsel, - barns første sygedag - til.

29. januar 2010 kl. 16.09 Anonym

Indlæget den 28. jan. 2010 12.58

Viser med alt tydelighed grådigheden blandt i unge. Man melder sig i fagforening, da man skal til at havde børn og måske kunne få brug for hjælp til, at lænse arbejdsgiveren for penge, hvis denne ikke punger ud til Jeres barsel m.m

Ikke noget med at bakke op om fællesskabet

31. januar 2010 kl. 15.17 Jan busch

man har mulighed imellem at leve for at arbejde eller arbejde arbejde for leve.Uanset hvad man vælger gælder indgåede aftaler begge veje.Indtjening og lønsomhed vægtes højt alle steder- nogen gange med konsekvenser for menesker der gør brug af deres overenskomstmæsige rettigheder.Netop derfor bør man bakke op om fællesskabet.

1. februar 2010 kl. 10.35 Krista Ebsen Blaabjerg

Velkommentil det 21 århundrede!!!
Både fædre og mødre uddanner sig og arbejder. Og unge fædre er faktisk de, som lægger flest arbejdstimer på det danske arbejdsmarked. Derfor er kritikken af de unge mænd, der ønsker at tage del i deres småbørns liv, helt forfejlet. Det er netop udtryg for ansvar for fællesskabet, når de både tager ansvar i fællesskabet i deres egen lille kernefamilie og på arbejdspladsen. Begge dele er vigtige for at samfundet og arbejdsmarkedet bliver et rart sted at være for børn, kvinder og mænd.

BALANCE ER AFGØRENDE
Kristelig Fagbevægelse mener, at det er vigtigt, at der er balance mellem arbejde og fritid og familieliv. Derfor skal både mor og far naturligvis med god samvittighed gøre brug af deres rettigheder til orlov med deres børn. Og udgifterne for barsel ligger ikke kun hos arbejdsgiver, som med fordel kan tage bestik af, at vores samfund har ændret sig.

Krista Ebsen Blaabjerg, politisk konsulent
Kristelig Fagbevægelse

1. februar 2010 kl. 15.31 Anonym

Kære Esbern

Forhold dig dog til Fakta, såfremt at forældre kræver barns første sygedag, barsel m.m. og dermed gør det sværere for en pågældende virksomhed og planlægge arbejdet. Ja så vil arbjdsgiveren bare fravælge denne medarbejderegruppe til fordel de som ikke har disse behov.

Det kan bla. være østarbejdere. her lægger arbejdsgiversiden ikke skjul på at de ofte fortrækker denne medarbejderegruppe, da de ikke skal hjem til familien og derfor er meget mere fleksible.

Det lyder fint at familie og arbejdsliv skal kunne hænge sammen, men den enkelte virksomheds økonomi skal nu også kunne hænge sammen. Barns første syge skal virksomheden selv punge ud med, barsel er heller ikke gratis for virksomheden og virksomheden mangler medarbejderen under dennes barsel.


Hvorfor tror du at størstedelen af mandlige medarbejdere ikke tager barsel, måske fordi at de godt ved at så er dem som ryger først ved besparelser, får ikke forfremelsen m.m.

Snakken om at mænd hellere vil gå på arbejds end at tage barsel, er noget vrøvl. hvis det ingen betydning havde, ville stort set alle mænd tage barsel. de som ikke gad det med barnet, ville blot få lidt ekstra ferie.

Hvis du læder dagens aviser kan man læse er ikke ret mange f.eks. gør brug af barns anden sygedag - hvorfor mon -

hvorfor går mange medarbejdere på arbejde selv om de er syge. For ikke at være til besvær for virksomheden og fordi at de er bange for at midste jobbet.

Når der gang på gang dukker sager op med medarjejdere som har mistet jobbet grundet barsel, skyldes det sikkert at der er noget om snakken.

Prøv et vånge på til den virkelighed som vi lever i. Arbejdsgiveren vil havde så meget ud af sine medarbejdere så muligt. og vil helt naturligt foretrække medarbejdere som belaster virksomheden økonomi mindst.

2. februar 2010 kl. 10.22 Krista

- Det kræver planlægning og det er ikke gratis for arbejdsgiver, når de ansatte går på barsel. Men et samfund uden børn er lig med nul forretning i fremtiden. Og hvis børn ikke får tryghed og stimulering fra de kommer til verden, så har arbejdsgiver ikke nogen medarbejderskare, der kan udfylde komplekse jobs.

Både mænd og kvinder kan opleve, at de bliver sat bag i køen, når de gør brug af deres rettigheder til at være sammen med deres børn. Men de arbejdspladser der opleves at alle forældre tager sig tid til barsel og sygedage er der gode erfaringer med at medarbejderne giver igen på anden vis.

- Ingen tvivl om, at der er behov for flittige og ansvarlige medarbejdere. Men det ene udelukker ikke det andet. Og der er andre værdier i livet end arbejde, konkurrence og forbrug.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.