21. juni 2010

Hun ville være mor - det kostede jobbet

Kristelig Fagbevægelse har netop vundet en sag for en kunde, som blev fyret umiddelbart efter, at hun havde fortalt sin chef, at hun var gravid.

Vi er rigtig glade for, at vores kunde fik en god erstatning, men vi ville ønske, at denne slags sager slet ikke fandtes mere.

Hvem har ansvaret?
Man kan spørge sig selv, hvorfor nogle chefer ikke vil se i øjnene, at deres medarbejdere er hele mennesker, der har et liv uden for arbejspladsen? På den anden side kan man spørge sig selv, hvad man egentligt kan forvente, at henholdsvis arbejdsgivere, lovgivere og overenskomst forhandlere tager ansvar for? For det kan vel ikke være rigtigt, at den enkelte gravide kvinde skal føle skyld og samtidig tage ansvar for, hvordan arbejdsgiveren skal klare sig uden hende i en periode?

De fleste chefer vil kunne fyre gravide
Jeg spørger både på baggrund af denne sag og fordi en helt ny undersøgelse fra KPMG juni 2010 viser, at hele 70 % af danske chefer ønsker at have mulighed for at fyre gravide medarbejdere. Er det tegn på, at cheferne er blevet mere uansvarlige? Eller er det, fordi der ikke er lovgivningsmæssigt tilstrækkelige rammer for at have medarbejdere på barsel uden stort økonomisk tab?

Hvor er det fælles sociale ansvar egentlig henne, når det handler om anstændige vilkår for kvinder - og for den sags skyld også mænd - der vil holde orlov med deres små børn?

Læs hele historien i Krifa Magasinet.

Krista Ebsen Blaabjerg, politisk konsulent i Kristelig Fagbevægelse

2 kommentarer:

27. juni 2010 kl. 07.47 Gordon Shumway

Det er fint at man beskytter gravide mod fyring, men vi skal også passe på.

Lad os tage et eksempel. På en virksomhed ham man 2 ansatte (begge kvinder) hvor den ene stilling skal skæres bort. Den ene at medarbejderne (A) har været ansat i virksomheden i snart 20 år, og er en god og stabil medarbejder hvis arbejdsindsats ledelsen sætter stor pris på. Den anden medarbejder (B) blev ansat i virksomheden grundet det økonomiske opsving og er ifølge ledelsen ikke nær så dygtig som medarbejder (A).

Medarbejder (B) oplyser nu at hun er blevet gravid og dermed beskytter mod afskedigelse – Spørgsmålet er nu, er det rimeligt at der er Medarbejder(A) som bliver fyret også selv om ledelsen fortrækker at beholde medarbejder (A) og beholde Medarbejder (B) alene at den grund, at hun er blevet gravid.

30. juni 2010 kl. 12.14 Karina

Hvorfor kan tingene ikke bare være fair!
Jeg er kvinde, vil gerne have børn men holder meget af mit arbejdsliv og det det bringer. Desværre er det mig som skal på barsel/være gravid! (= så 6 mdr. er rigeligt for mig!)
Jeg blev selv fyret under graviditet og fik heldigvis pga. 7 år i firmaet, en god aftrædelses ordning + bonus mv. men ikke uden at jeg lige måtte have en advokat med ind over. Personligt synes jeg ikke, at der skal ses skævt til at en kvinde eller mand får 1-2 børn, det må forventes i et eller andet omfang. Så nej det skal ikke være muligt at kunne fyrer medarbejder pga. graviditet med stor skelen til den blakkede moral nogle ledelser tilsyneladende har på dette område.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.