17. september 2010

Er du klædt på til jobsamtalen?

Du skal til jobsamtale! Vi giver dig et par gode råd, så du er godt forberedt

Din ansøgning har været god - ellers var du sikkert ikke kommet til samtalen. Så lige som du forberedte dig grundigt, inden du skrev ansøgningen, er det vigtigt, at du har gjort dit forarbejde, inden du møder op til jobsamtalen.

Tjek virksomheden
Kom til tiden og kend navnet på den, du skal tale med. Tjek hvordan man går klædt på virksomheden. Det er ikke smart at komme i joggingtøj, hvis du søger job i en bank. Omvendt er det heller ikke smart, hvis du har dit nyeste Hugo Boss jakkesæt på, hvis du dermed går bedre klædt, end den du skal til samtale hos.

Hvor meget vil du fortælle
Overvej hjemmefra, hvor meget du vil fortælle om dig selv. Nogle gange kan du få nogle meget personlige spørgsmål. Hvis du føler, at det overskrider din personlige grænse, er det vigtigt, at du på en pæn måde får sagt, at du ikke ønsker at svare, da spørgsmålet ikke er relevant i forhold til jobbet. Det betyder ikke nødvendigvis, at du sender et negativt signal, men signalerer personlig integritet og selvstændighed.

Din gamle chef var ikke en idiot
Det er let at kritisere personer, som ikke er til stede. Så drop det. Fokuser i stedet på det positive fra dine tidligere arbejdsforhold. Fortrolige oplysninger fra din tidligere arbejdsplads skal du selvfølgelig heller ikke fortælle om.

Den rigtige afslutning er vigtig
Samtalen skal tage den tid, den skal tage. Men der er ingen grund til at trække den i langdrag. Når du siger farvel, er det en god idé tydeligt at få sagt, at du stadig er interesseret i jobbet, selvom samtalen måske har gjort, at du kom lidt i tvivl. Det er bedre at gå hjem og tænke over samtalen og så vende tilbage med et endelig svar dagen efter, end det er at virke tvivlende eller usikker. Hvis du virker tvivlende, kan du være sikker på ikke at få jobbet. Du kan som afslutning spørge til, hvornår du kan forvente at høre fra virksomheden. Det viser igen, at du har interesse i virksomheden og i jobbet.

Held og lykke med din næste jobsamtale!

Christian Steen, specialkonsulent, Kristelig Fagbevægelse

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.