1. oktober 2010

Madpakkedemokrati?

Al magt til sofastemmerne! Lyder det udemokratisk? Det kan let blive resultatet, når Danmarks småbørnsforældre i løbet af efteråret går til et mærkeligt madpakkevalg.

Frokostordning til valg
Jeg skal snart til stemmeurnen. Sammen med de øvrige forældre i min søns børnehave skal jeg afgøre, hvad vores børn skal have til frokost. Folketinget har givet alle daginstitutioner mulighed for at stemme om, hvor vidt de vil fortsætte den omstridte frokostordning ”Et sundt måltid mad til alle”, der blev indført i 2009.

Sofastemmerne bestemmer
Det er alt sammen meget godt. Men jeg må sige, at jeg undrer mig voldsomt over den valgprocedure, som Folketinget har vedtaget. Det er sådan, at hvis man IKKE stemmer, så tæller det som en stemme for at bevare den eksisterende ordning. Dvs. at sofavælgerne med stor sandsynlighed kommer til at afgøre, at frokostordningen fortsætter i min søns børnehave.

Tænk hvis…
Tænk hvis det var på samme måde til andre afstemninger. Hvis jeg ikke stemmer til et folketingsvalg, gælder det som en stemme til den siddende regering! Hvis jeg ikke stemmer ved en overenskomstvalg, støtter jeg automatisk det forslag, der er blevet fremlagt! Hvis jeg ikke stemmer, når vi skal vælge tillidsrepræsentant, støtter jeg automatisk den siddende. Det ville være noget rod.
Vi har brug for et reelt madpakkedemokrati.

Gitte Krogh Nørgaard, politisk konsulent, Kristelig Fagbevægelse

3 kommentarer:

4. oktober 2010 kl. 08.10 Anonym

Hej Gitte,
Utroligt, at det er en liberal regering der har vedtaget det i det hele taget. Der er hverken brug for madpakkedemokrati eller andre former for demokrati i den sag - derimod er der brug for et frit valg for hver enkelt familie. Det kan da ikke være rigtigt, at et flertal af forældre i en børnehave kan tvinge et mindretal til at betale for en madpakkeordning, hvis man hellere ville spare de penge og smøre madpakken selv.
Christian

4. oktober 2010 kl. 11.20 Michael Engell Hansted

Hej Gitte
Nu er det ikke sådan at loven foreskriver at der skal foretages afstemning blandt forældrene, tværtimod er denne kompetence tillagt forældrebestyrelsen jf. dagtilbudslovens § 16B, kun hvis institutionen består af flere enheder (typisk gamle selvstændige institutioner der er sammenlagt i 1 juridisk institution) uden selvstændg forældrebestyrelsen, er det forældrene der skal stemme.
I § 16B stk. 2 kan man læse at et simpelt flertal af forældrene (med 1 stemme pr. barn) kan fravælge ordningen (altså der hvor der ikke er en forældrebestyrelse for "enheden"), men der står ikke noget om om det er blandt alle forældre eller blandt de afgivne stemmer. I § 16B stk. 7 kan man bl.a. se at det er kommunen der fastlægger proceduren, så det er ikke lovgivningen der "tvinger" kommunen til fortolkningen, men kommunernes eget valg at det sker - så det er ikke Folketinget men den enkelte kommune der er "skurken"
Med venlig hilsen
Michael Engell Hansted

8. oktober 2010 kl. 12.16 Bjarne Hansen

Forstår ikke helt hvorfor Krifa har en holdning til madpakkedemokrati? Kan du ikke få din egen blog hvor du kan mene noget om den slags?

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.