25. oktober 2010

Mistillid eller ansvar?

Skal de selv kunne vælge, hvor meget hjælp de har brug for, eller skal vi sigte efter laveste fællesnævner og tilbyde mest muligt til alle?

Som én af de ansvarlige for, hvad ledige bliver tilbudt hos Kristelig Fagbevægelse, bakser jeg med at finde ud af, hvor stor medindflydelse ledige kunder skal have. Principielt er jeg helt og aldeles FOR valgfrihed, men skal samtidig forholde mig til undersøgelser, der viser, at nogle ledige IKKE vil have et arbejde.

25% vil ikke arbejde
Forskellige undersøgelser viser, at ca. 25 % af ledige ikke er interesseret i et arbejde - af gode eller dårlige grunde. Nogle står foran at skulle starte på uddannelse om kort tid, og er derfor ikke interesseret i arbejde. Andre har det godt med en periode som ledig og vil helst undgå et arbejde. Hvad stiller man så op? For at modtage dagpenge skal man være interesseret i et arbejde - hurtigst muligt. Skal man så lave et system baseret på mistillid, som meget af indsatsen i Jobcentre er baseret på. Eller skal vi lægge mere i hænderne på de ledige?

Mere medindflydelse
Lige nu bevæger vi os i retningen af mere medindflydelse til ledige. Man kan selv vælge, hvilket indhold et forløb skal have, når man kommer hos Kristelig Fagbevægelse. Om det f.eks. skal handle om jobsøgning via netværk eller om at holde sig motiveret ... det afgør kunden selv. Næste skridt kunne være, at lade ledige selv vælge, om man vil på et holdforløb eller bare nøjes med det minimum, som A-kassen SKAL hive den ledige ind til (tjek af jobsøgning m.m.).

Hvad mener du?
Hvad siger I. Mere valgfrihed eller skal vi bruge vores ekspertise til at give alle et løft?
Det er let at sige mere valgfrihed, men hvordan samler man så folk op, som vil snyde systemet eller har brug for mere hjælp end de vil indse?

Jeg glæder mig til at høre jeres kommentarer!

Henri Hummelmose Brorson, uddannelseskonsulent, Kristelig Fagbevægelse

49 kommentarer:

25. oktober 2010 kl. 14.07 OLE.L

Jeg mener stadigvæk man skal kontrolere folk, men samtidig afsætte meget mere tid til den enkelte og informere om muligheder
,rettigheder og pligter straks efter man er blevet ledig

25. oktober 2010 kl. 16.44 Anonym

25 % som ikke vil arbejde. DET TROR JEG IKKE PÅ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.. Så skal det KUN være pga.:

Uddannelse
Snarlige pension/efterløn
Fundet andet job, men SKAL GUDDØDMIG i job i mellemtiden indtil nyt job skal påbegyndes.
Barsel
MV

Så den billie påstand skal du længere ud på landet med.. Måske du er Støjbergs højre hånd...

26. oktober 2010 kl. 12.12 Lisbeth

Jeg er meget meget skuffet over at læse Kristelig Fagbevægelses menneskesyn og ikke mindst lagt i hænderne på medansvarlig for fremtidig "håndtering" af ledige Henri Hummelmose Brorson, som skal arbejde ud fra et grusomt forældet menneskesyn - baseret på diverse unavngivne undersøgelser som oplyser at 25 % af de ledige kun er ude på at snyde systemet. Jeg tror ikke at jeg gider at kommentere dette oplæg yderligere. Det inspirerer mig ikke til det - desværre...

26. oktober 2010 kl. 12.18 Anonym

HØRT HØRT HØRT, Lisbeth.......

26. oktober 2010 kl. 17.41 Jannik

Et par stykker føler sig åbenbart truffet i en sådan grad, at de vælger at kommentere milevidt forbi artiklens fokus og i stedet gøre sig umage for at drage såvel forfatterens motiver som det underliggende kildemateriales lødighed i tvivl.

Det er på samme tid stærkt underholdende og en lille smule sørgeligt. Heldigvis er det dog lige så gennemsigtigt som det er tendentiøst. Folk der er ufrivilligt morsomme er nu en gang de sjoveste.

26. oktober 2010 kl. 21.43 Anonym

Hej med jer. Tak for jeres respons. Jeg kan godt forstå, at I er lidt chocket over tallet. Det er nu ikke et tal, som vi er kommet frem til, men taget fra forskellige videnskabelige undersøgelser. F.eks.:
- http://www.sfi.dk/Default.aspx?ID=4811
- http://www.sfi.dk/Default.aspx?ID=3942

Tallet siger ikke noget om vores menneskesyn, men om en undersøgelse, som andre har foretaget. Mit menneskesyn er helt i tråd med Krifas og bygger på det kristne værdigrundlag, hvor ethvert menneske er unikt og har en enorm værdi - og skal behandles derefter. Netop derfor vil vi også så gerne inddrage ledige mest muligt i det, som de skal igennem hos os, når de bliver ledige.

Som a-kasse står vi dog i den situation, at vi på den ene side skal yde en kanon service over for jer, vores kunder - og det gør vi alt for at gøre. Men på den anden side er vi sat til at forvalte nogle af statens penge med den sanktionspligt, der følger deraf. Det giver os den udfordring, som jeg stadig gerne vil høre jeres kommentarer til: Skal vi satse på mere valgfrihed til alle eller skal vi bruge vores ekspertise til at give alle et løft? Det er let at sige mere valgfrihed, men hvordan samler man så folk op, som vil af forskellige grunde ikke vil have et arbejde eller har brug for mere hjælp end de vil indse?

27. oktober 2010 kl. 16.13 Anonym

Henri, jeg vil lige kommentere når du skriver: "at vi på den ene side skal yde en kanon service over for jer, vores kunder..". Det har jeg desværre talrige eksempler på, at I IKKE gør! Jeg er med på, at I skal forvalte en pose penge, men derfor kan I da behandle os ordenligt og være det vi arbejdsløse piskes til, nemlig PRO AKTIVE og menneskelige.. Det er I desværre i en lang rækker sager ikke. Det eneste som sker hos jer er, KONTROL KONTROL KONTROL.. Jeg møder op som jeg skal, I sætter kryds, at jeg er mødt op og farvel igen.....

Hvordan ville du selv have det med sådan en behandling? Intet tilbyder I, intet....

Jeg nægter stadig, at tro på, at så mange ikke VIL arbejde!..

I skal segmentere noget bedere. Vi kan IKKE skæres over en kam som I hele tiden prøver på...

28. oktober 2010 kl. 09.04 Anonym

Man kan snakke både for og imod argumenterne men at bruge så megen tid og kræfter på dem der er i deltids arbejde og som derved spare staten for penge synes jer er lidt ..... Der kan jo være mange grunde til at personerne ikke har et fuldtidsjob og det må da være vigtigere at hjælpe dem der slet ikke er på arbejdsmarkedet tilbage dertil end at spilde krudt på dem der er delvis ude og resten af tiden forsøger at finde noget ekstra arbejde. Jeg kan godt føle at det er noget latterligt at man som deltids arbejdende er tvunget til at tage fri for at møde op i ens A-kasse og/eller jobcenter for at få et kryds for møde og derefter tak for idag, selvfølgelig får man dagpengene for den tid men det er jo aldrig det samme som løn og ens arbejdsgiver er måske heller ikke altid lige villig til at give fri.

28. oktober 2010 kl. 12.26 Anonym

Jeg tænker at det kunne være interessant at lave en business case på hvad det koster KRIFA og samfundet at holde gang i de 25% der reelt ikke ønsker et job. Acceptere at der øjensynligt er og vil være denne gruppe og så bruge krudtet på dem der faktisk ønsker og stiler efter et nyt job istedet. Fex. noget mere individuel coaching, innovations workshops og proaktive tiltag istedet som tillæg til den traditionelle kontrol. Brug energien på at skabe værdi hvor motivationen er tilstede.

28. oktober 2010 kl. 12.27 Anonym

Så længe der er udbetaling af dine og mine skattepenge (og det er dagpengene jo), så er det vel ok, at der er en kontrol af, om de forvaltes godt nok.
Hvor mange ville ikke gerne arbejde på deltid med en ekstra udbetaling fra det offentlige, hvis man "bare kunne det" uden nogen form for "stillen spørgsmål" til det.
Ja, jeg ville gerne arbejde 20 timer om ugen og få resten af tiden betalt af det offentlige.

28. oktober 2010 kl. 13.27 Stefan

Ærgerligt der er så mange anonyme kommentarer (det gør det jo noget vanskeligere at kommentere på dem).

Syntes det er et godt forslag rent faktisk at undersøge om det kan betale sig at "presse" de sidste 25%. For jeg tror at mange af dem ret hurtigt kommer i arbejde uanset.

Så mere frihed til de ledige tror jeg vil være en god idé og samlet set også en god forretning da en del af de 25% vil blive mere motiveret til finde arbejde (Pygmalion-effekten - du får hvad du forventer).

Og dem der er bange for at folk i hobetal så vil vælge dagpenge har vist glemt hvor relativt lidt man får - og kun i 2 år.

29. oktober 2010 kl. 11.23 Anonym

Tak for jeres gode input. Giver Stefan ret i, at det ville være rart med et navn, så det er lettere at komme med en kommentar til et indlæg.

Mht. til business-casen om, hvad det koster at få de 25 % i arbejde, så mener jeg ikke, at det bare kan gøres op i penge. De fleste har vel en form for retfærdighedssans, der siger, at når man får penge fra den fælles kasse (statskassens, som A-kassen udbetaler af), så er det rimeligt, at der følger nogle forventninger/krav med. Hele systemet baserer sig på, at alle bærer med og gør, hvad de kan for at få et arbejde.

Uden nogen sammenligning i øvrigt!!! kan man også stille spørgsmålstegn ved, hvad det koster at bekæmpe narkokriminalitet. Hvorfor ikke bare gøre narko lovligt? Det ville være billigere, stille en række personer bedre, men ikke nødvendigvis være en bedre løsning - samlet set.

Bundlinjen hos os er, at vi bevæger os i retning af mere frihed. Det er simpelthen det, vi tror, giver de bedste resultater. Men også hos os, er det frihed under ansvar

29. oktober 2010 kl. 18.09 Tommy

Hvor er det sørgeligt at der er en klippefast tro på, at der er 25% der ikk gider arbejde. Jeg er sikker på kommaet sidder forkert at det skulle måske være 2,5% der ikke gider.

Personligt er jeg grundig træt af hele tiden at få tudet i ørene at hvis ikke du gør.... så sker der rigtig mange negative ting - du kan miste dagpengeret og du kan få karantæne...! Og jeg vil gerne arbejde og kender mange der vil !

Jo sikker er der nogen der skal have pisken for at komme igang - på den ene eller anden måde, men vil du/i ikke selv gerne tiltales på en respektabel måde???

Et eksepel på hvad jeg mener:
Brev fra A-kassen - du skal komme til tjek af jobsøgning - forvent osv. - men der står så længere nede "hvis ikke du møder op kan du forvente en straf - tab af rettigheder mv." - jo jeg er kommet til alle møder, men hvad har jeg fået ud af det??

Min A-kasse tjekker min jobsøgning - og kommenterer den - i mit tilfælde er der ikke noget at komme efter - så 10 min. senere er jeg på vej hjem igen. For der at finde et brev fra Jobcentret, der lige vil gøre opmærksom på, at man skal komme til samtale om ens cv og jobsøgningskvalitet om den er ok, eller der skal rettes op der. Dog gøres der opmærksom på, at det afholdes som fællesmøde og man må ikke forvente, at der kan afsættes mere end ca 5 min til hver enkelt - ellers kan man bestille ny tid... Men man kan ikke lade være med at komme til denne "seance" fordi så tilbageholder de understøttelse mv. indtil man kommer !!

Jo kontrol er godt - men tillid var nok bedre - og hvad er formålet med at indkalde til 2 ensartede/enslydende samtaler?? Hvorfor kan de ikke tale sammen, eller være til stede, så man sparer den ene tur??? Samarbejdet fejler intet når der skal lukkes for dagpenge - er prøvet :( - det samme gælder det skema man skal aflevere - det ligger elktronisk hos A-kassen, men man kan ikke se det i Jobcentret - fjollet -så derfor skal man være 2 gange bogholder, for en regel der i virkeligheden aldrig burde være indført.

Kontrol er godt - tillid er bedre - hvis ikke vi havde haft en paranoid minister, som ikke selv forstod halvdelen af det han lavede - og efterfølgende fik vi en anden minister der i virkeligheden er blondine med farvet hår og uden egen mening - så ville verden måske have fundet, at de monster mange penge der spenderes på fuldstændige ligegyldige ting og kontrol - aldrig var blevet sat i værk, men der havde måske været en målrettet og målbar indats overfor virksomherne og de ledige, så der ikke var opstået denne prop.

Jeg er selv en af dem, der går under "det grå guld" - som iflg samme minister er værdifuld for virksomhederne at ansætte - men jeg har alene i år langt over 100 ansøgninger der beviser det modsatte - tragisk med desværre sandt.

Løsningen er heller ikke virksomhedspraktik - har været og det gav ikke noget ud over - tak for denne gang - held og lykke! Ikke engang en anbefaling eller udtalelse som kunne hjælpe med at komme videre - NÆH - horfor hjælpe, du kan vel selv, du er jo en stor dreng.

Til slut vil jeg bare sige -syge regler skaber syge forhold og skaber ikke arbejde nogen steder, arbedsgiverne drukner i papir når de vil ansætte folk på job med løntilskud og laver de bare en fejl i indberetningen, er det lige før de mister hus og hjem - ja det er en syg verden vi lever i.

Tak for ordet - undskyld hvis det lyder negativt - det er der nok en grund til !!!

30. oktober 2010 kl. 14.29 Karen

Det er mig generelt helt ubegribeligt, hvordan nogen med deres sunde fornuft i brug kan bilde sig selv og andre ind, at der er noget som helst attraktivt i at skulle klare sig for en dagpengeindtægt på kr. 11.100 netto pr. måned.

Priserne på fødevarer og ikke mindst el, varme og vand stiger helt enormt, men dagpengesatserne følger slet ikke med.

Nu tror jeg ikke meget på meningsmålinger og gallupundersøgelser, for hvad siger det om et samfund, at man lige spørger 1000 mennesker???

Skulle det imidlertid være sandt, at omkring 25% ledige ikke interesserer sig for jobsøgning burde man uddybe undersøgelsen og spørge de 25% HVORFOR. Som altid er meningsmålinger utroligt ensidige og mangelfulde og derfor ikke til at forholde sig konstruktivt til.

Der er vel ikke noget at sige til, at en person, som skal på efterløn om 2-3 måneder eller som allerede har fået job ikke er synderlig interesseret i endnu et job. Lad dog det ekstra job gå til én, der slet intet har!

Og hvor er den kristne tankegang henne i Krifas tilgang til emnet. Jesus havde "råd til" at helbrede 10 spedalske, men kun den ene vendte tilbage og sagde ham tak. Har vi som påstået kristent samfund så ikke tilsvarende "råd til" at hjælpe en kommende efterlønsmodtager eller en, der har fået job og blot venter på at tiden skal gå til han kan starte i det eller den, som har deltidsjob?

Jeg har selv haft deltids rengøringsjob igennem 1,5 år og jeg kan godt fortælle, at det bestemt ikke er et arbejde man kan holde til i 37 timer om ugen. Det er utroligt hårdt og nedslidende for kroppen. Timelønnen er desværre så lille, at man ikke kan leve udelukkende af rengøringsjobbet, men det må da være prisværdigt, at nogen gider udføre dette utaknemmelige arbejde og at man tager sådan et job fordi arbejdsmarkedet ikke kan tilbyde andet p.t.

Det er så nemt at udtale sig kategorisk om ledige når man ikke selv har prøvet at være uden arbejde.

Faktisk mener jeg, at man ikke burde kunne ansættes som jobkonsulent, medmindre man selv havde prøvet en længerevarende ledighedsperiode. Det ville give en helt anderledes betjening af de ledige på jobcentre og i akasser.

Slutteligt vil jeg sige, at jeg indtil videre kun har haft positive oplevelser med begge samarbejdspartnere, men jeg har kendskab til mange, som oplever samarbejdet som mildest talt anstrengende. Det er en skam, for det kunne fungere rigtig godt for alle, hvis man bare ville standse denne skyttegravskrig.

Dybest set er vi jo alle i samme båd, for hvem er ærlig talt mest til grin i hele dette beskæftigelses-cirkus, de ledige eller de, som er sat til at administrere de latterlige regler??
Tænk, hvis alle ville indse det, så kunne vi få lavet et langt mere konstruktivt beskæftigelsessystem.

31. oktober 2010 kl. 09.46 Jane

Tommy, jeg giver dig fuldstændig ret.. Det er så absurd jeg er er nødt til, at grine af det....

1. november 2010 kl. 11.03 Anonym

@Tommy: Jeg vil give dig helt ret i, at samarbejdet mellem a-kasserne og jobcentrene kunne være meget bedre. Problemet er, at det praktisk er umuligt. Der er 91 lokale jobcentre, der gør tingene på deres måde og har forskellige tilbud. Det gør det umuligt for vores 15 lokale afdelinger at koordinere indsatsen. Andre a-kasser har samme problem. Derfor har vi også foreslået og arbejder for, at ledige kun skal henvende sig i a-kassen i den første periode (typisk 9 måneder) de er ledige. Det vil være bedre for alle parter.

@Karen: Faktisk har vi lige her til morgen afleveret et oplæg til en Christiansborg-politiker om, hvordan man kan få mere ud af aktiveringen. Der er simpelthen for meget meningsløs aktivering for ledige og det er stort set er spild af tid og penge.

1. november 2010 kl. 22.56 Vinter

Hej altså det med at 25 % ikke vil have arbejde tror jeg heller ikke på, men det er ret stressende at søge hele tiden, og firmaerne er ved at være træt af vores rend, det har jeg prøvet flere gange, og jeg kan godt forstå det når man ser det fra deres side, og det være sig om man skriver uopfordret eller ringer eller møder op personligt. Jeg er sikker på at mange gør hvad de kan for at få et arbejde som passer til den enkelte, eller noget lign. Hvis bare der var arbejde nok til os alle så var det jo enkelt.

3. november 2010 kl. 23.18 Anonym

Jaja, de 25% der ikke vil arbejde tror jeg da på. Kender I ikke selv nogle, som gladeligt reklamerer med, at de lige har indkasseret alle deres feriepenge "og lige napper 3 mdr på dagpenge for at få en pause"? Helt ærligt, kom nu..ingen kender en eneste nasserøv/bundskraber/hængerøv i deres bekendtskabskreds? :)
Nogle leverer varen, så længe der er frihed under ansvar, andre finder smuthullerne fuldt bevidst. Konsulenterne er ikke psykologer, de har altså kun en socialrådgiver-uddannelse og har ikke en jordisk chance for at spotte dem. Så stop pladderhumanismen, du betaler..også!

3. november 2010 kl. 23.33 Anonym

..Og for lige at føre diskussionen videre, vil jeg give et stort klap til Tommy ovenover, din menneskelige vinkel er rigtig god og sigende på vegne af store dele af de ledige. Det er ikke så længe siden, jeg selv var ledig og stod i din situation sammen med en masse andre. Store, stærke mænd og veluddannede kvinder i deres bedste alder, masser af erhvervserfaring. Som ingen har brug for og derfor sender på et ydmygende og nedværdigende, latterligt kursus eller på straffeanstalt for at tælle kasser...deprimerende at tænke på 8(

Noget helt andet er, at jeg har hørt at kommunerne tjener penge på de ledige, når de sender dem i aktivering og får refusion. Nogle der kender detaljerne om dette, og er det noget politikerne burde orienteres om?

4. november 2010 kl. 17.12 Anonym

Hej igen. Jeg tror lige, at jeg er nødt til at præcisere det med de 25 %. Det er nemlig ikke nødvendigvis sådan, at de ikke VIL arbejde. De kan også være UDE AF STAND til det.

En repræsentativ gruppe af ledige skulle i 2007 svare ja til følgende spørgsmål for at kunne betegnes som stående til rådighed: At man søger arbejde, at man er interesseret i at få arbejde, og at man kan tiltræde et job inden for en frist på 4 uger. Det var der kun omkring 75 %, som kunne svare ja til.

Jeg er ikke efter nogen, da jeg som sagt mener, at der kan være gode grunde for den enkelte til i en periode ikke at være interesseret i at tage et arbejde: F.eks. at efterlønnen står for døren, eller man begynder på et studie, eller man har et job, som man starter på om kort tid. Men jeg pusler som sagt med, hvordan vi laver et system, der ikke baserer sig på mistænksomhed men respekt for den enkelte.

@Anonym: Ja, det er rigtigt, at kommunernes refusion afhænger af, hvor meget de ledige er aktiverede. Med andre ord: De får flere penge af staten, jo flere ledige, der er aktiverede. Det er ikke hensigtsmæssigt, da det afstedkommer kassetænkning og sender mange ledige i unødvendig aktivering. Politikerne er orienteret om dette ... De har faktisk besluttet det. Vi er i en dialog med dem, for at få dem til at ændre den beslutning

4. november 2010 kl. 17.29 Lisbeth 2

Tillid ønsker i alle, hvor bliver tilliden af når i får en oplysning om at 25 % ikke ønsker at komme i job lige nu? Selvfølgelig er det rigtigt når der er lavet undersøgelser på det, så stol da for f.... på folk og undersøgelser ("tyv tror hver mand stjæler") Det er jer selv og andre i samme situation der har svaret på disse spørgsmål for at en undersøgelse overhovedet bliver til noget, en uvildig og anonym undersøgelse skal enda ses mere nøjagtig end fagforeningens opfattelse, da ALLE uden undtagelse selvfølgelig er intereseret i job når de bliver spurgt i Krifa. Havde i læst teksten ordentligt ville i også læse at det ikke handler om at arbejdsløse ikke vil arbejde, men at nogle er på vej i uddannelse, på vej på barsel ovs og derfor hellere vil vente og nyde tiden indtil da.
I blev pænt spurgt om jeres mening for at have medindflydelse på hvordan Krifa kunne gøre det bedre for jer, ikke for at blive svinet til som person or organisation.
PRØV NÆSTE GANG I ER TIL MØDE OG SPØRGE EFTER DET I GERNE VIL HAVE HJÆLP TIL! KRIFA SIDDER IKKE OG DELER JOB UD, DET MÅ I S.. SELV FINDE, MEN FÅ HJÆLP TIL DET I IKKE SELV KAN FINDE UD AF!
Og lige til slut, så tør jeg godt være ærlig... Put mig bare ind under de 25% jeg vil gerne have arbejde, og det skal jeg også nok få, når jeg ønsker det, men det gør vel ikke noget lige at nyde julen få lidt fred og ro til at få styr på nogle af de hængepartier et krævende job har medført.
Til Henri: Tak fordi du ikke bare bestemmer hvad der er bedst for os, men spørger om vores mening! Bliv ved med det.

4. november 2010 kl. 19.05 Jette

Lisbeth 2.

Undersøgelse er taknemmelige.. Hvis du bare altid tror på de undersøgelser som der bliver lavet i hobetal af, ja så du godt nok dybt naiv!

Og så skulle du skamme dig! TÆNK SIG, at du ikke GIIIIIIDER arbejde.. Så ja pokkermig JO!! Det gør i den grad noget, at du BEVIDST NASSER på samfundet.. Puha puha....

5. november 2010 kl. 08.45 Anonym

@Jette: Ah, jeg synes ikke, at det er naivt at skele til, hvad forskere kommer frem til. Kan godt være, at tallet (25 %) er lidt for højt eller lavt, men noget om snakken tror jeg, at der er. Men lad mig lige understrege, at det ikke nødvendigvis er fordi, at ledige ikke VIL have et arbejde. Det kan også være fordi, at de ikke KAN tage et arbejde. F.eks. fordi, at de har helbredsproblemer, efterlønnen eller barsel er lige rundt om hjørnet, man har måske et andet job på hånden allerede ... Der blev stillet tre spørgsmål, som man skulle kunne svare ja til for at stå til rådighed i undersøgelsens forstand: At man søger arbejde, at man er interesseret i at få arbejde, og at man kan tiltræde et job inden for en frist på 4 uger.
Jeg er som sagt ikke efter nogen, men pusler lidt med, hvordan man kan lave et system, der ikke baserer sig på mistænksomhed men respekt.

@Anonym: Ja, det er helt rigtigt, at kommunerne tjener på at have folk i aktivering. Jo mere ledige er aktiveret, jo flere penge får de tilbage i refusion fra staten. Det er meget uheldigt, da det leder til kassetænkning og meningsløs aktivering. Politikerne ved det godt ... de har vedtaget det. Vi er i en dialog med dem, for at få det lavet om.

7. november 2010 kl. 09.24 Jens

Synes Henri nedgør de ledige med sit indlæg. Men som han selv skriver i sin sidste kommentar: Behandl Jeres ledige kunder med respekt og ikke mistænksomhed.

7. november 2010 kl. 09.48 Jens

Synes det er utroligt at se hvordan en uddannelses konsulent i A-kassen har fokus på det negative. Henri, har du glemt at vi ledige også er kunder? Ville du handle i en forretning som skiltede med at 25% af deres "kunder" kun er osere?

8. november 2010 kl. 09.41 Nina

Jeg mener helt klart at folk, der vil arbejde nok skal sørge for at gøre de nødvendige tiltage for at finde et arbejde. De resterende 25% som du beskriver kan muligvis have behov for ekstra tid til at komme på arbejdsmarkedet igen (og her taler jeg ikke om efterløn, barsel osv.). Jeg mener helt enkelt ikke det nytter at kontrollere folk, for det er i sandhed demotiverende. Hvis folk ikke vil arbejde, kan I ikke gøre hverken fra eller til. Det der kunne være altafgørende var måske at opbygge folk igen, så de bliver klar til at gå ud i verden. Det kunne være workshops, kurser mv. men for alt i verden - frivilligt. Ellers er det spild af penge. På et tidspunkt klapper fælden - og så er folk jo nødt til at tage et valg. Det kan I give dem. Men I skal helt klart satse på de 75% som er motiverede for at finde job. Jeg tror dybest set på at de sidste 25% på et tidspunkt bliver trætte af at være ledige - og så regulerer det sig selv. Måske naivt - men jeg tror på det bedste i mennesker = tillid JA tak!

8. november 2010 kl. 19.38 ib

jeg er pt ikke arbejdsløs, men da jeg er lønmodtager er der en god procent sats over 25 for at jeg bliver det, især nu hvor slipse drengene er på røven. når jeg så bliver arbejdsløs skal jeg gå ned i indtægt og behandles som en kriminel. det svarer jo til at alle skal sidde lidt i fængsel fordi der er nogen der er kriminelle

9. november 2010 kl. 10.39 Maria

Jeg tror på den med de 25%! Har været på et af de der "skønne" spild din tid aktiveringer som kommunerne sender en ud i fordi de jo så får refusion. Efter noget tid i det opdagede jeg dog at det ikke blot var spild af tid. For jo, jeg søgte da også arbejde før, men min jobsøgnings indsats blev bestemt styrket ved at være på "spild af tid aktivering" for det var jo spild at tid og sidde på en pind i 37 timer om ugen, så hellere få et arbejde når man nu alligevel skulle bruge tiden væk fra hjemmet.


Jeg tror Krifa (og alle de andre A-kasser for den sags skyld) kunne få meget ud af at tage alle ny ledige ind til en individuel samtale for at lægge et ordentlidg forløb, for ja, de der møder man skal til for at bevise ens jobsøgning, nej de er ikke meget værd.
Lige så kunne jobcenterne også få meget ud af "lige se den ledige" inden brevet med hvilken aktivering man skal i lander i postkassen så man selv kan være med til at sammenstrikke sit forløb, og de har en mulighed for at se hvad man egentlig har brug for.

Idag indrømmer jeg gerne at jeg selv går ind under de 25% der egentlig ikke er intresseret i at komme i job lige pt. Har lige afsluttet en midlertidig ansættelse, og skal starte på barsel om 9 uger! Og ja, at være gravid er ikke en sygdom, men derfor er kroppen altså alligevel "ramt" og kan klare mindre før den siger fra. Men jeg er da udemærket godt klar over at jeg stadig skal være aktiv søgende og det er heller ikke mig der sidder til de møder jeg vil komme til inden for de næste uger og brokker mig højlydt over hvor latterligt og hvor meget spild af tid det er.

Som ledig får man en pose penge hver måned fra staten, og selv om det kan virke som ret så meget spild af tid, så skal man gøre noget for at få de penge, og det er kun fair nok. Vil man ikke møde op til de møder (SÅ ofte er det jo ligesom heller ikke) så "fortjener" man, efter min mening, heller ikke at få sine penge.

10. november 2010 kl. 14.35 Anonym

@Jens: Synes ikke, at du har ret i, at jeg nedgør de ledige. Jeg har stor respekt for den vanskelig situation, man er i som ledig. Har prøvet det.

@Nina: Tak for et godt indlæg. Du har ret i det med motivationen ... Vi spurgte for noget tid siden nogle af vores kunder, hvilket emne, de helst ville høre om, når de alligevel skulle til møde i A-kassen. Svaret overraskede os, for det var netop: Hvordan holder jeg mig motiveret? Vi har derfor lavet et forløb om netop dette emne, og det giver anledning til mange gode snakke rundt om i landet.

@Maria: Ja, du har fat i noget med det individuelle. I en tid med høj ledighed er det bare meget ressourcetungt at have individuelle samtaler med alle. De første samtaler hos os indgår i et holdforløb, men til gengæld kan man selv vælge emnet for forløbet.

Tak for jeres input. Det har været godt at "snakke" med jer ... En god nyhed er i øvrigt, at men den nye finanslov, som faldt på plads i søndags, bliver der mindre af den meningsløse aktivering. Nu får kommunen kun 30 % i refusion, hvis ledige sendes på jobsøgningsforløb. Til gengæld får de 50 %, hvis ledige sendes i praktik eller job med løntilskud på virksomheder. Det er en god udvikling

10. november 2010 kl. 15.33 Anonym

Nu er Krifa jo upolitisk, og så er det jo svært at ændre på tingenes udvikling. Hvornår går det op for jer at det er politikkerne der styrer hele arbejdsmarkedsindsatsen, så derfor må man på banen med politiske holdninger. Hvad nu hvis politikkerne kom med forslag om at a-kasserne skulle overgå til kommunerne eller staten, så døde Krifa fra den ene dag til den anden.

11. november 2010 kl. 09.56 Anonym

@Anonym: En hurtig kommentar til dit indlæg ... At Krifa er upolitisk betyder BESTEMT ikke, at vi undlader at arbejde politisk. Vi tager vores del af den tjans, men binder bare ikke vore meninger, støtte og samarbejde til bestemt politiske partier

11. november 2010 kl. 19.45 Hanne J.

Maria, du siger da bare NEJ til, at modtage offentlig ydelse! Længere er den da ikke! Du "fortjener" da under ingen omstændigheder noget som helst fra det offentlige med din holdning!!

Nedenstående er da virkelig under lavmål fra din side af.

"Som ledig får man en pose penge hver måned fra staten, og selv om det kan virke som ret så meget spild af tid, så skal man gøre noget for at få de penge, og det er kun fair nok. Vil man ikke møde op til de møder (SÅ ofte er det jo ligesom heller ikke) så "fortjener" man, efter min mening, heller ikke at få sine penge".

16. november 2010 kl. 13.56 Anonym

Mit største problem er jeg føler man bliver sat i miskridit med det sammen man kommer ind.
Det er rene tal der bliver kigget på,,,,, Du skal sørme søge 2 stillinger hver eneste uge,,,, om Du så kan finde dem eller ej.
Bare søg uopfordret siger I,,,,, ???
Uopfordret ansøgninger bliver i de fleste virksomheder smidt ud med det samme i dag da de vælter sig i dem og mange af dem er påtvunget.

Jeg vil gerne have et arbejde, men jeg ved også jeg er gået ned med stress 2 gange, så bare at tage et arbejde, det er udelukket, for 3 gang kommer jeg ikke over.

Så det jeg mangler er opbakning fra Jer,,,, og ikke Jeres fiksering på tal til systemet.

Vi er mennesker,,,, Ikke et nummer ( som menisteren tror)

Kim Vad

17. november 2010 kl. 12.21 Anonym

Ja - Bare træd på folk der ligger ned.
Det er mærkeligt at KRIFA gør så meget ud af den blok ??
Der er måske andre fagforeninger, der har et bedre menneskesyn,
selvom de ikke er kristne.

17. november 2010 kl. 15.05 Maria

Hanne J:
Kan være jeg ikke udtrygte min mening klart nok så forsøger lige igen ;)

Jeg har sidet til nogle af de der møder man skal til i fagforeningen og været vidne til folk der virkelig højlydt brokker sig over at skulle til møder, at det bare er det rene spild af tid, ikke noget værd, at tiden er bedre brugt på at pille næse osv osv osv. Og det er disse personer jeg mener der kan siges ikke at "fortjæne" deres penge.
Et eksempel på en af disse typer: En mand, vil gætte på omkring 50 år, sidde og VIRKELIG brokke sig over at skulle tage hele vejen til krifa for at komme til et møde, og så ikke engang få kørselsgodgørelse for det, det var det rene spild af hans tid for han fik sku ikke en skid ud af det, de kunne aligevel ikke gøre en skid for ham. På spørgsmålet om hvad han søgte og hvordan (stillet af ham fra Krifa der holdte mødet), han var chauffør og det var det eneste han ville søge som.
Manden havde været ledig i 2 år og mente at have søgt alle de steder han kunne og så var der jo ligesom ikke mere at gøre.
Hvis han ikke var villig til at tage imod den hjælp (vejleding) som man kan få fra ens fagforening, tage til de møder der nu engang er. Vise bare en smule interesse i at finde andre veje til et job, hvis man i to år har søgt alle stilliger, både opfordret og upofordret til en bestemt jobtype så kunne det jo være man skulle prøve andre muligheder, kurser fx, for at finde et job.
Men en der er så forstokket af det kun er det rene brok der kommer ud af hovedet og ikke vil noget som helst af hvad man bliver tilbudt. Det er denne tybe mennesker jeg mener der måske ikke "fortjæner" sine dagpenge. Da man uanset hvem man er, hvor gammel man er og hvad man er uddannet godt kan tage et job i en anden sektor end der hvor man før har været.


Bliver jeg personligt indkaldt til samtale i krifa inden den står på barsel til mig, så ja, det vil nok være ret meget spild af både min og deres tid at holde samtaler med mig. Er for mærket af min graviditet til at kunne klare et arbejde, men ikke nok til at kunne blive sygmeldt fra at være ledig.
Men sådan er det jo bare engang. Jeg står derfor stadig i køen af ledige, søger stadig de jobs jeg skal. Tager stadig afsted til møder i fagforeningen (hvis der kommer nogen) og hvad man nu ellers skal for at modtage sine dagpenge. Og det er ikke mig der sidder og brokker mig over at det er spild af tid, for det kunne jo trodsalt være jeg fik et eller andet nyttigt at vide som jeg kan bruge når min barsel engang er ved at være slut og jeg skal ud og finde et arbejde igen.

/Maria - Der altså ikke håber at noget af det jeg har skrevet her lyder eller bliver fortolket "surt" for sådan er det ikke ment ;)

19. november 2010 kl. 14.24 Kristensen

Tænker egentlig at det er ret nemt:
1. Lav en platform af valgmuligheder med et meget højt fagligt niveau og relevans til den aktuelle udfordring i samfundet.
2. Saml dem op der ikke vil vælge selv og send dem på tvungen hjælp/vejledning så de bliver motiveret til at vælge fra pkt. 1.
Ja der er altid nogen der snyder og finder huller og det er selvfølgelig noget rod, men husk, det er jo også dem der snyder der skal bøvle med deres egen dårlige samvittighed.
God kamp Krifa og Henri Hummelmose Brorson med at gøre Krifa til den bedste hjælp for arbejdsløse, der ønsker at være proaktive.

21. november 2010 kl. 17.44 Anonym

@ Lisbeth: I dén grad rigtigt!

21. november 2010 kl. 17.46 Anonym

- Altså Lisbeth (1) af 26. okt. vel at mærke!!

21. november 2010 kl. 17.52 Anonym

- Ta' iøvrigt lige at forhold dig til, at der ikke er udbudt jobs nok til alle!!
- Dét er jo humlen i det hele!!
Der skal gøres noget for at ØGE UDBUDDET AF/SKABE jobs istedet!!! Men det er selvfølgelig ikke lige de borgerliges kop the at indrømme, at job-udbuddet ikke har det specielt godt p.t. (mildt sagt) og ikke har haft det siden krisen startede!!

21. november 2010 kl. 17.53 Anonym

- Sidstnævnte var en kommentar til hr. Henri Brorson!

21. november 2010 kl. 19.46 Anne

Henri du skriver om mennesker der har brug for mere hjælp end de vil indse - Tænker, hvor stor en del af de 25%, der kommer fra en sygemelding og sygedagpenge. Kommunerne har i en lang periode, anvendt eksterne virksomheder, som Falck, til at lukke dagpengesager så de ikke overstiger 52 uger. Disse mennesker er gidsler i systemet, og har ingen anden mulighed end at melde sig ledige selvom de reelt ikke er klar til at tage et job. De har brug for hjælp af en anden karakter, fordi de reelt modtager penge fra en forkert kasse. Det bør ikke være Krifa og A-kassens problem men lur mig om der ikke er et par stykker i denne kategori.
Spørgsmålet er om de mennesker snyder systemet? eller er blevet snydt af systemet og hvad kan krifa og A-kassen gøre for at hjælpe dem videre. Som jeg ser der har de reelt ikke mulighed for at melde ud hvordan de har det, for så ryger deres økonomiske fundament.

Jeg syntes godt om at Krifa spørger og tager oplægget som en dejlig positiv tilgang med respekt for den enkelte.

Tror at individuel coaching og segmentering af ledige vil øge effekten ved møderne.

Anne

22. november 2010 kl. 09.48 Anonym

Hej igen. Tak for jeres fortsatte input. Beklager den lange svartid. Jeg har haft fri til at skrive på en eksamensopgave.

@Kim V: Lige en kommentarer til det med de uopfordrede ansøgninger, der bare bliver smidt ud. Det gør de givetvis nogle steder, men faktum er, at kun halvdelen af alle ledige job, bliver slået op. Derfor er der RIGTIG mange job, der bliver besat via uopfordrede ansøgninger og brug af netværk. Bruger man ikke de to muligheder, når man er ledig, skyder man sig selv i foden. Og når en stilling endelig bliver slået op, er der p.t. hård konkurrence om jobbet.
Der er mange undersøgelser, der viser, at ledige faktisk er mere stressede end folk i arbejde. Vi ved godt, at I er i en sårbar situation, og vil faktisk rigtig gerne hjælpe!

@Kristensen: God idé: Det er faktisk også det vi gør (-: Vi overvejer p.t., hvordan vi kan give endnu mere frihed.

@Anonym:
- Omkring menneskesyn, så synes jeg, at jeg har svaret på det. Kan ikke se, hvordan jeg har skrevet noget, der udtrykker et forkert menneskesyn. Jeg har refereret til en undersøgelse og har fortalt, hvordan vores menneskesyn er i teori og praksis. Tro mig, vi gør meget ud af, at vores værdigrundlag ikke bare er fine ord på et stykke papir, men bliver omsat i praksis!
- Omkring det med, at der ikke er udbudt job nok: Det er rigtigt, at der aktuelt er færre job end for to år siden, hvor arbejdsløsheden var vildt lav. Og specielt inden for nogle stillingsområder er det p.t. stort set umuligt at finde arbejde. Det ER blevet svære at finde arbejde. Lidt overraskende for nogen, så er det dog sådan, at uanset om der er lav- eller højkonjunktur, så er der omkring 800.000 jobåbninger årligt. Tallet svinger ikke så meget op og ned, som man skulle tro. Som tidligere beskrevet, er det bare langt fra alle job, der bliver slået op.

@Anne: Du har helt ret: Der er nogle, der bliver fanget mellem to stole: For syge til at arbejde, men for raske til at være sygemeldte. Det er super uheldigt, og når vi møder disse mennesker, søger vi for - så vidt muligt - at tage en rundbordssamtale med kommunen: Altså en samtale, hvor vi sætter os ned med den aktuelle person og sammen lægger en slagplan.

22. november 2010 kl. 17.32 Henrik

Der bør foregå en individuel vurdering. Nogle ledige har brug for at arbejde med deres cv og ansøgninger, andre har brug for at kigge på hvordan deres kropssprog og taleformer til job samtaler. Og selvfølgelig er der dem der trænger til et kærlig spark bagi.

Job konsulenterne må vel forholdsvis nemt i kraft af deres erfaring kunne vurderer hvad den enkelte har brug for og hvordan deres forløb går.

Jeg har været meget aktiv under min ledighed og har selv fundet en 4 ugers praktikplads og er nu i 6 måneders løntilskudsjob. Men jeg skulle på et "selvmotivations" kursus på trods af at jeg ikke havde brug for et sådan og at skulle bede om en fridag efter kun 1 måneds ansættelse til at tage på et motivations kursus ikke forbedre min fastansættelse chancer!

Jeg tror det er vigtigt at man har tillid til, at nogle ledige ikke har behov for bunker af hjælp og støtte. Men sådan set bare skal finde det rigtige job. Der er trods alt krise!

24. november 2010 kl. 18.24 Tina

Efter nu at have været ledig i ca. 6-7 uger, har jeg været igennem de meste af møllen i forhold til møder, kontrol og diverse registreringer. Efter at have deltaget i 2 dages udemærket workshop hos KRIFA, som jeg dog kunne tænke mig var mere fagopdelt, så kommer jeg hjem og der ligger sørme en kuvert fra Jobcentret med krav om at møde op 2 dage senere med nøjagtig samme formål som det jeg lige har været igennem. Ved opringning til jobcenteret oplyses det, at det sandelig ikke er alle a-kasser/fagforeninger der bruger tid på at kontrollere og motivere de ledige, og ok det kan der da være en pointe i.På jobcenteret oplyses det, at CV´et faktisk ikke giver nogen job, kun et meget lille antal. Det bruges mere den anden vej af jobcenteret til at sende til virksomheder på forespørgsel men alligevel er chancen statistisk set meget meget lille for at komme i arbejde på denne vis. Så... hvorfor er det så lige at man skal bruge en masse krudt på at genaktivere dette hele tiden når det alligevel viser sig ikke at have en effekt? Og... så går det videre - som faktisk også var tilfældet i KRIFA - om hvor utrolig vanskeligt det er at få job fordi så mange søger til hver ledige stilling og man skal være meget kreativ i sin søgning hvis ens ansøgning da overhovedet bliver læst igennem. Ikke meget motivation at hente her. Så nu spørger jeg: hvorfor er det, at der ikke innoveres på området? Hvorfor skal men pligtmæssigt oprettes CV´er og holdes møder hvor der reelt ikke kommer noget motiverende ud af det? (dog var KRIFAs møde noget bedre end jobcenterets). Hvad med at kontakte virksomheder for nye "jobfunktioner", for kortvarige job i Tyskland som lige nu mangler arbejdskraft eller hvad med at nedsætte en tænketank med ledige og arbejdsgiver, eller gør noget andet end man plejer for at opnå nogen andre resultater? Innovation, ja tak og lad os så spare noget dyr administration mellem jobcenter og fagforening/a-kasse - som øjensynligt har den samme opgave i forhold til administration af ledige - og gentager de samme kontrolfunktioner?.

24. november 2010 kl. 18.45 Tina

Tænker Henri, at din måde at omtale ledige på som "de" kunne skiftes ud med fordel til kunder generelt? Eller måske klienter for den sags skyld. Det er vel de færreste kunder man stiller ultimative krav til om at komme i butikken, for at få at vide hvordan de skal agere hvis de vil have lov til at vedblive at være kunder:)?

30. november 2010 kl. 12.01 Anders Hedegaard

Hej Henri. Spørgsmålet er såmænd relevant, og jeg er åbenbart en af de, der ikke vil have et arbejde - eller måske rettere vurderes til ikke at ville have et arbejde. Men det er ikke rigtigt. Jeg vil bare gerne have et helt bestemt arbejde som selvstændig i min nyoprettede virksomhed og afventer nogle svar fra en offentlig myndighed, der har stor betydning for hvordan mine varer skal forhandles, hvilket gør at jeg ikke kan komme videre lige i øjeblikket. Men sideløbende deltager jeg i et iværksætterkursus (for egen regning og på eget initiativ, har et lønnet deltidsarbejde og henter fra tid til anden ekstra arbejde ind som vikar i skolevæsenet og gør på den måde alt hvad jeg kan, for at begrænse skaden for mit forsikringsselskab. Når dette stykke tekst er færdigskrevet skal jeg til søge jobs, jeg egentlig ikke vil have og ingen får nogen gavn af, da jeg alligevel om forhåbentlig kort tid skal til at arbejde med det jeg VIL. Målrettethed er en dyd i alle andre sammenhænge i samfundet, så jeg går altså efter det jeg VIL, og yder derved en proaktiv indsats jobsøgningsmæssigt i stedet for at afvente at en anden skaber et job man kan søge. Giv dog folk ansvar for deres eget liv og levned og lad dem tage dette ansvar. Det føler jeg selv, at jeg gør, men er dybt irriteret over alt det bøvl, der har været i forbindelse med mit knap så almindelige karrierevalg. Konstant har jeg mødt mennesker, der har mere frygt for arbejdsmarkedsstyrelsens kontroller end vilje og lyst til at give mig opbakning til mit iøvrigt samfundsvenlige projekt. Så mit bedste råd er altså, at give mennesker tillid til at gå den rigtige vej og prøv at påvirke regeljunglen til at det kan lade sig gøre. Jeg forstår godt at ledige er mere stressede end folk i job, for trivsel udspringer jo af tillid!

3. december 2010 kl. 20.28 Anonym

@Tina: Helt enig i, at der ofres alt for meget tid på cv'et på jobnet. Når man tager i betragtning, at cirka halvdelen af alle ledige job ikke bliver slået op (og for nogle brancher er det endnu flere), er det problematisk at ofre så meget tid på et cv, der endda på forhånd bliver siet fra hos mange arbejdsgivere fordi det ikke er individuelt og målrettet nok til den enkelte stilling.

God idé med en tænketank. Gider du ikke smide mig en mail med dine kontaktoplysninger ... så kan vi lige snakkes ved over telefonen. Min mailadresse er: hhb@krifa.dk

@Anders: Tak for et ærligt indlæg

19. januar 2011 kl. 21.34 anonym

Nu stødte jeg på denne interessante blog - og aner ikke om nogen læser videre på det.
Min situation - ledig og dermed samfundets affald og der er meget affald lige her og nu, fordi der blev rigtig mange "smidt ud".

Mit sidste job så ud til at være et drømmejob. Mange spændende kollegaer, efteruddannelse, opgaver med udfordring, og endda en god løn. Så kom sparerunden.

Jeg har mistet mine opgaver, jeg har mistet mine kollegaer, jeg har mistet halvdelen af min indtægt - men jeg har til gengæld fået en mistro overfor mig, jeg aldrig ville have drømt om, det kunne være sandt.
Og mistillid kommer ikke fra jobcentret (som ellers rigtig bemærket udfører de samme opgaver som a-kassen - dobbelt holder bedre?). Mistillid møder jeg hos a-kassen.
Og jeg troede helt naivt at kunne forvente støtte, hjælp, vejledning.

21. august 2011 kl. 14.14 Anonym

Jeg er blevet rådet til, at være til rådighed for arbejdsmarkedet, selvom jeg var uarbejdsdygtig på grund af en arbejdsskade som køre på 4 år. Er opereret i min venstre tommelfinger 4 gange og kan ikke bruge min venstre hånd på grund af smerter. Får senere at vide, man kan få dispensation og få sine sygepenge forlænget, men det oplyser a-kassen ikke om og nu har jeg mistet mine dagpenge. A-kassen forlanger jeg skal arbejde 300 timer på 10 uger, før jeg er berettiget til dagpenge igen. Hvilket er umuligt på nuværende tidspunkt da jeg er sygemeldt på 10 månede grundet operationer og genoptræning. A-kassen vasker bare deres hænder og siger at fejlen er min, på grund af manglende arbejdssøgning. Men det er svært at søge relevante job, man kan varetage, når man kun kan bruge en hånd.
Så nu er jeg på kontanthjælp. Vil bare høre om a-kassen ikke har et ansvar over for deres medlemmer og hjælpe dem bedst muligt med støtte, råd og vejledning ??. Så man ikke havner i en sådan situation som jeg er i nu. Har været i den samme virksomhed i 21 år og aldrig haft brug for hjælp af det offentlige før. Føler mig godt og grundigt røvrandt af a-kassen :O(

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.