3. november 2010

Aktivering er også godt

Der har den seneste tid været meget kritik og negativ omtale af meningsløs aktivering, og det er glædeligt, at beskæftigelsesminister Inger Støjberg nu ønsker at gøre noget ved det.

For der er ingen tvivl om, at der er noget at rette op på. Men jeg vil også advare imod blot at have de negative briller på.

Der er også meget godt at sige om aktiveringen, og mange mennesker hos jobcentrene, i a-kasserne og hos anden aktør gør en stor og konstruktiv indsats for at hjælpe de ledige tilbage på arbejdsmarkedet. Der er også aktivering, der giver god mening og har en positiv effekt, nok især aktivering med løntilskud i den private sektor.

Vi må ikke glemme det positive i aktiveringsindsatsen. Det, der ikke virker, skal der gøres noget ved. Men det, der virker, bør vi glæde os over og lære af. Systemet skal forbedres, men ikke skrottes.

Søren Fibiger Olesen, landsformand, Kristelig Fagbevægelse

13 kommentarer:

3. november 2010 kl. 13.31 Anonym

Hej formand,

- Jeg har efterhånden været sendt ud i en del.. - og kan kun sige, jeg udelukkende har negative erfaringer med hele dette cirkus..

- De offentlige arb.pladser har fået besked på, de skal ta' så og så mange af os (så kommunen kan få deres refusion)og dermed er seriøsiteten og den oprigtige interesse for os røget sig en gevaldig tur.

Alle steder er holdningen til os, at vi bare skal gøre hvad der blir' sagt og indgå som gratis arbejdskraft uden vi kan ha' nogle minimumkrav dén anden vej. - Så jeg ved ikke hvem du kan ha' hørt noget anderledes fra..? Dét kan i al fald ikke være fra nogle, der selv har været ude i disse ordninger.. Dér er kun ganske få succes-historier i dén retning - Desværre..

LT

3. november 2010 kl. 13.35 Anonym

Det positive er du gået fra forstanden Hr. Olesen. Du må tage en tur til EFA erhverv, Bjerndrup Bygade 23.,6200 Aabenraa. Jeg gir kaffen hvis du gider bruge koppen vi skal drikke af.

Se gerne hjemmsiden http://www.efa-erhverv.dk/front.php. Nærmest umenneskelig for danmark anno 2010. Falde færdige bygninger ikke rigtig styr på tingene overhovedet. Jo og dog han som ejer stedet har styr på at skovle penge ind. Et sted med perspektiv og få afklaret bla. bla jo den kan man sælge til kommunen. En børnehave for voksne og ikke andet… .

Da jeg fik meddelsen at jeg skulle starte hos EFA erhverv sagde jeg straks nej tak og kontaktede min fagforening Krifa. Men både min sagbehandler hos kommunen og krifa var de enige om det ikke er andre muligher jeg skulle starte der ellers ingen penge. Nu er hver dag blevet til en pest...

Til sidste kom i kampen og prøv at rejse dig fra dit skrivebord
M.v.h.
René Claussen, ledig, medlem af krifa.

3. november 2010 kl. 20.07 Anonym

Se det POSITIVE, Søren Fibiger Olesen ??? Hvor?

Jeg har bla. været til generalforsamling og hørt dig din "tale". Jeg må indrømme, at jeg ikke er imponeret. Du har ikke den fjerneste anelse om hvad vi udsættes for.. Du skulle faktisk selv prøve, at være ledig 1 år. Så kan det være der kom andre "boller på suppen".

3. november 2010 kl. 21.14 Karen

Der er noget i hele denne aktiverings-mølle jeg ikke helt forstår.

Er det ikke pudsigt at iagttage, at nu, hvor finanskrisen har gjort det af med flere virksomheder og har bevirket ansættelsesmæssig lavkonjunktur hos andre, ja så er det pludselig blevet vældig populært at tilbyde ledige et løntilskudsjob som det eneste rigtige.

Det hedder sig pludselig, at det er den bedste og hurtigste vej til såkaldt ordinær beskæftigelse, for "det viser statistikkerne".

Det er da lidt underligt at iagttage sammenhængen, ikke sandt?!!
Man kunne godt fristes til at tro, at løntilskudsordningen er til hjælp for virksomhederne og ikke for de ledige (det er jo iøvrigt heller ikke de ledige, der får løntilskuddet, vel!!).

For nogen tid siden oplyste chefen ved Jobcenter Nyborg, at kun 25% af kontanthjælpsmodtagerne i løntilskudsjob får ordinær beskæftigelse. For dagpengemodtagernes vedkommende er tallet 33%.(Tallene gælder Nyborg kommune) Det er da ikke spor imponerende.Skal det opfattes som succesfuld aktivering?

Jobcentret sælger ideen med at "det kan jo være du er så heldig at være blandt de 33%!!". Tja, det kan jo være. Men derfor kan jeg altså ikke lade være at tænke på de resterende 67%. Hvad sker der med dem efter at de har gået og været til grin som gratis arbejdskraft i flere måneder???

Mange jobsøgningskurser er langt om længe blevet stemplet uduelige. Men er løntilskudsjob bedre? Ok, du kan få noget at stå op til, måske er du heldig at havne et sted, hvor du værdsættes og respekteres som menneske og medarbejder, men hvad fører det til jobmæssigt i sidste ende?

Hvorfor kalder vi ikke bare en skovl for en skovl og erkender, at situationen på beskæftigelsesområdet p.t. er ret kaotisk og at der altså ikke skabes flere arbejdspladser ved at stresse ledige med økonomiske sanktioner og "tilbyde" dem at gå som gratis arbejdskraft i x antal måneder??

Selvom jeg er en af de tilsyneladende få ledige, der indtil videre har haft et udmærket samarbejde med jobcenter/akasse, så kan jeg altså ikke se det positive i nutidens beskæftigelsesindsats. Beklager!

4. november 2010 kl. 14.30 Benny B.

hej Søren F. Olesen
Ja det POSITIVE :-( og ser vi tilbage i historie bøgerne så da Hitler kørte sit lort havde alle tyskerne arbejde. Men alligevel er det godt han er borte ikke?.
Hvornår skal en ny landsformand vælges?!!.

10. november 2010 kl. 15.22 Den skuffede

Karen du sætter hovedt på sømmet med din kommentar, det er lige til ug med kryds og slange. Hvordan skal en "almindelig ledig" nu få sig et ordinært job, når det stort set kun er aktivering i virksomhederne der duer. Hvem kommer først ud til den arbejdsgiver der mangler en mand?, alle jobkonsulenterne med deres tilbud om praktik eller løntilskud eller ham/hende der bare gerne vil have et job. Var jeg arbejdsgiver tog jeg selvfølgelig imod hver en krone jeg bliver tilbudt i tilskud.
De ledige de bliver sorteper i det her spil. Kære venner, nu er der snart gået et halvt år siden afkortelsen af dagpengene blev vedtaget og inden i får set jer om er de sidste 1½ år forsvundet med ingenting, ja måske har du været i 5 praktikker og et enkelt løntilskudsjob. Fik du noget ud af det, NEJ kun at nu er der ikke flere dagpenge, ingen job og ingen kontanthjælp. Det er så sørgeligt at Søren kan have den mening, det er så respektløst overfor de ledige. Der er kun en redning og det er at komme af med den skodregering og også gerne Søren.

11. november 2010 kl. 23.45 Anonym

- Jeg giver jer SÅ meget ret, Karen og "Den skuffede".
- Og sørgeligt at "vores" egen formand kan ha' den respektløse holdning overfor de ledige, ja.
- Han skulle selv trækkes igennem møllen...

Ny regering (og formand) tak!
- Nu må folk til at træde i karakter politisk!!!

LL

19. november 2010 kl. 19.38 Den Ledige

På en skole hvor der var ansat tre pedeller blev en af dem fyret på grund af besparelser, men to kan jo ikke nå at lave lige så meget som tre kan. Hvad gør vi ved det tænkte man så, pludselig er der en der får en ide, vi ansætter da bare en med løntilskud.

Et andet sted i byen sidder der en ledig som er til samtale med en jobkonsulent hos en såkaldt anden aktør, jobkonsulenten prøver ihærdigt at overbevise den ledige om at det ville være en rigtig god ide at komme ud på en skole som pedel.

Den ledige er noget skeptisk over for ideen da han fornylig havde læst på net avisen Ugebrevet A4, at i Vordingborg Kommune var 55 teknisk servicemedarbejdere på løntilskud og var 22 ordinært ansatte,

Han havde også læst at en fagchef for jobcenteret i Faaborg Midtfyn udtalte at »Nogle ledige tror, at løntilskudsjobbet giver dem en fastansættelse i kommunen, men vi må erkende, at mange offentlige løntilskud ikke giver job efterfølgende. Det er ikke lykken at blive pedelmedhjælper med løntilskud på en skole, hvis man har været på arbejdsmarkedet i 25 år,«

Men jobkonsulenten insisterede på at det var en god ide og fortalte samtidig at der jo også står i loven at man skal aktiveres og så ville han jo kunne bevare sine dagpenge, dem kunne man jo risikere at miste hvis man sagde nej.

Da den ledige mødte op til samtale på skolen var de meget venlige og glade for at se ham, de fortalte at de sagtens kunne bruge hans arbejdskraft og at der var masser som skulle laves. Det blev den ledige naturligvis glad for at høre, men glæden varede kun til de fortalte ham at de desværre ikke kunne fastansætte ham når de seks måneder var gået.

Skuffet går han fra skolen, han turde ikke at sige nej tak til jobbet da han jo så kunne risikere at miste sine dagpenge. Så nu er han ansat som pedel på fuldtid, men timerne tæller ikke med som hvis det var ordinært arbejde, nej han er stadig ledig mens han arbejder på fuldtid og han bruger af sin dagpenge periode.

Finder han ikke et job selv i løbet af de seks måneder han arbejder fuldtid på skolen så er der ikke meget af hans dagpenge periode tilbage.

10. marts 2011 kl. 14.55 Morten

Hvor har alle i skrivere dog ret, hvor kan ham Søren som er landsformand for krifa dog komme med de udtalelser, alt viser jo med tydelighed at han ALDRIG har oplevet systemet selv , hvilket han ville have godt af at komme til for med de holdninger han giver udtryk for, ja der kæmper selv en tåbe forgæves.
Her i skrivende stund er der endnu ikke sket noget i hele dette (aktiverings)cirkus som viser folk den respekt som enhver har fortjent. Sad den anden dag og Googlede lidt og fandt ud af at man som asylsøger har flere rettigheder end en ledig dansker!!!!


GYYYYYYYYYSSSSSSSSS

14. marts 2011 kl. 14.29 Anonym

jeg forstår ikke helt systemet..jeg arbejder i en lille købmandsforretning i landsby, og vi slider som alle andre med økonomien..hvorfor er det så så svært at få lidt gratis arbejdskraft som er meningsfyldt,og kan aflaste os lidt, så vi kan nå det vi gerne vil uden at slide os helt ud? ok, hvis der ikke var nogen arbejdsløse men sådan er situationen jo ikke netop nu..vi er jo i tillæg en kæmpe social lokal institution som træfsted for de lokale. hilsen den glade arbejdende købmand.

7. maj 2011 kl. 13.49 Anonym

Aktivering skrot det, der er kun en der tjener penge på det, og det er arbejdsgiver.Jeg arbejder i en lille virksomhed inden for det offentlige med 25 fast ansat og fire i løntilskud,der i blandt andet mig på almindlig dagpenge. Da jeg startede for tre mdr.siden måtte jeg ud for at købe en gammel bil, ellers kunne jeg ikke komme på arbejde, jeg har 23km,så derfor kan jeg heller trække det fra i skat,så for mig er det ikke andet en udgifter.Jeg arbejder med en der er fast ansat,vi laver helt det samme arbejde,jeg har 20års erfaring og han 5års, men han har ca. 3500 mere om mdr. en jeg,så skrot alt tilskud og kom tilbage til normale forhold. Firmaet er helle ikke intreseret i flere fast ansatte,for så vil deres overskud være mindre.

18. maj 2011 kl. 11.03 Hanne

Hej
Nu får jeg også lyst til at blande mig.. Måske er det meget godt med aktivering, men det giver bare ikke noget job! Jeg har rundet 50 år, så hvor atraktiv er det lige jeg er???? Jo jeg har flere uddannelser at falde tilbage på, sosu hjælper, pædagogisk assistent, butik. Men lige meget hjælper det. Jeg har i aktivering i 4 uger i alle tiders børnehave. Jeg arbejdede på ligefod med de øvrige ansatte, forsøgte at gøre en forskel, og fik en utrolig flot udtalelse. Men... Jo de ville da gerne ansætte mig, hvis de fik råd... Men kommunen skal jo spare.. så nu søger jeg fortsat alle mulige jobs, og venter på næste aktivering. Surt, for jeg vil jo gerne arbejde, og møder også personligt op, men havde jeg bare lige været 25 år, så ville det have været godt... Men fordi man er 50 er jeg ikke gammel og grå, men har modsat mange andre en masse erfaring, skal ikke have barnets første sygedag, og en stabil arbejdskraft. Selv arbejdsformidlingen siger det er svært, og Krifa det samme, når jeg er kaldt ind til 3 mdr. samtaler, og div. mødeaktiviteter. Og når jeg mon at få glæde af min efterløn??? muligvis ikke, når jeg ryger ud af dagpengesystemet næste år. :-(

20. maj 2011 kl. 14.00 smukke

Jeg forstår godt de forskellige mennesker som her skriver at de er gratis arbejdskraft, for det er sandt, jeg har selv siddet på den grønne gren hvor jeg arbejdede med disse folk og det er ikke løsningen for en person som lægger ned i forvejen. Regeringen skal lave en regel i systemet som siger kommer du i praktik er det max en måned og herefter skal man ansættes på lige vilkår med de fastansatte

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.