30. november 2010

NemID – og hva’ så?

Der har været talt og skrevet meget om NemID på det seneste. Ikke alt har været lige positivt, og meget har måske også været en smule forvirrende.

NemID er den nye form for digital signatur, der blev lanceret 1. juli i år. NemID har til formål at gøre det endnu nemmere for borgere, virksomheder og myndigheder at færdes sikkert på nettet.

Set fra et brugersynspunkt er fordelene ved NemID bl.a. at du kan bruge samme digitale signatur til rigtig mange ting – og du kan gøre det fra enhver computer med internetadgang. Alt det kan du læse meget mere om på http://www.nemid.nu.

Selv om NemID har fået en lidt ublid medfart i den første levetid, er der ingen tvivl om at NemID i kraft af den massive opbakning fra banker, offentlige instanser og erhvervsliv er fremtidens digitale signatur.

Hvad gør bankerne og det offentlige?
Hvis du bruger netbank, har dit pengeinstitut sikkert allerede informeret dig om NemID. Alle danske banker skifter fra det gamle Net-ID til NemID inden 31. december i år.
Offentlige hjemmesider som http://www.borger.dk/ og http://www.skat.dk/ var allerede fra NemID-lanceringen 1. juli parat til login med NemID.
Det forventes at ca. 3 millioner danskere vil have NemID ved udgangen af 2010.

Hvad gør Kristelig Fagbevægelse?
Kristelig Fagbevægelse understøtter brugen af NemID ved login på selvbetjening. Flere tusinde kunder hos Kristelig Fagbevægelse er allerede begyndt at bruge NemID på http://www.krifa.dk/.
Indtil videre virker de andre loginmuligheder (Net-ID, Den Fælles Pinkode og den gamle digitale signatur) stadig, men disse udgår efter planen i løbet af 2011.

Hvad skal jeg gøre?
Kristelig Fagbevægelse anbefaler, at du begynder at bruge NemID hurtigst muligt. Hvis du har spørgsmål i relation til NemID er du velkommen til at stille dem her på bloggen.

Jakob Møller og Karsten Degn, Kristelig Fagbevægelse

77 kommentarer:

7. december 2010 kl. 10.01 Bo Frederiksen

Alt for mange problemer med NemID, og sikkerheden er dårligere end en digital signatur. mister man det forbandet lille kort, som man jo opfordres til at have på sig, så man kan komme på altid, ja så er der godt nok lukket, for har man en gang brugt skidtet, kan man ofte ikke bruge sin digitale signatur mere.
Et sted hvor der er slækket på sikkerheden, er at der ikke længere bruges store og små bogstaver, en brist uden lige.

7. december 2010 kl. 14.55 Jakob Møller

Hej Bo
Der er desværre mange, der lige som dig er frustreret over NemID. Der har været - og der vil fortsat være nogle "børnesygdomme". Men med den brede opbakning fra pengeinstitutterne og det offentlige vil NemID på sigt udvikle sig til at være en moden og stabil løsning. I Kristelig Fagbevægelse har vi valgt at understøtte NemID fra dag ét. Det giver muligvis nogle ørertæver i begyndelsen, indtil alle knasterne er filet af. Til gængeld tilbyder vi allerede nu vore kunder fordelen ved at bruge samme login til a-kasse/fagforening, netbank, borger.dk osv.

Brugen af NemID på krifa.dk har været jævnt stigende siden lanceringen i juli i år. I sidste måned foregik ca. 19% af alle logins på krifa.dk med NemID.

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Krifa

7. december 2010 kl. 19.41 Karen

I vor moderne IT-tidsalder virker det nu temmelig oldnordisk pludselig at skulle rende rundt med et papirkort med "nøgler" på, hvor man førhen bare havde koden i hovedet.

Kan heller ikke se den store sikkerhed i at have en kode til alt. Alt ialt virker det ikke sælig gennemtænkt.
Tror faktisk ikke at NemID bliver nogen succes.

7. december 2010 kl. 19.41 Jens Windfeld Schmidt

En hel del af ideen med NemID går alvorligt i vasken ved det faktum, at man er afhængig af kodekortet. Man kan, uden problemer, forstille sig situationer hvor man ikke har mulighed for at modtage et nyt kort. For eksempel vil man have problemer i forbindelse med længere ophold i udlandet, 3 - 4 uger, hvor man ikke er på sin faste adresse. Systemet burde aldrig være sat i søen, og det er, efter det er søsat, ikke acceptabelt med "børnesygdomme".
Jeg har selv været "ramt" af uigennemtænkt strategi/børnesygdom, - jeg benytter mig af en MAC-computer, men kun de allernyeste processorer er der lukket op for. Ydermere er der ikke mulighed for at bruge min normale browser Safari, men må ty til andre browsere, i fald der bliver åbnet for min gamle MAC ( 2 1/2 år). jeg har haft kontakt til NemID for at høre hvad der sker, og jeg har i skrivende stund ikke hørt et ord, ud over en beklagelse. Det vil i praktikken sige at jeg er udelukket fra at benytte systemet. Jeg må tilstå - jeg er ikke imponeret, og lad os snarest få et mere gennemtænkt sikkerhedssystem, som ikke kræver kort.

7. december 2010 kl. 23.13 lene margrethe hansen

Jeg synes det er en genial løsning. Nu kan man logge på det hele (næsten)med blot èn kode, hvor jeg før har rodet rundt med koder til dit og til dat.
Det var lidt af en opgave at blive tilsluttet, men det lod sig gøre.
Jeg benytter Safari på MAC, det kører upåklageligt og jeg er meget glad for NemID

8. december 2010 kl. 09.40 Jakob Møller

Tak for jeres indlæg.

@Karen
At have én kode til det hele er nok snarere et spørgsmål om bekvemmelighed end om sikkerhed.

@Jens
Jeg er personligt enig med dig i at papkortet ikke er særlig elegant. Jeg glæder mig til der kommer en løsning med kode via SMS.

@Lene
Du er åbenbart én af dem, det fungerer rigtig godt for. Tillykke! :-)

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Krifa

10. december 2010 kl. 07.08 anonym

"Flere tusinde kunder bruger NemID"
og HVORFOR? De blev tvunget til det!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bankerne forhøjede deres gebyrer for kontoføring med service i en lang periode - 10-15 år - indtil de fleste var med til hombanking. (en kontoføring, hvor du som kunde gør det administrative arbejde, som tidligere blev lavet af fagfolk)

Så har danskere homebanking.
Homebanking - UDEN valgfri login (som før!!!)

Tvang til ?NEM? ID.

Besværlig, mindre sikker på mange måder.
Og tidskrævende med opslag på kolonner+rækker af tal.

KRIFA skal ikke reklamere med "mange dansker er med...", de gjorde det ikke frivillig.

Og fantastisk nok er systemet kendetegnet af mange crash, fejl, systemnedbrud.

Og fantastisk nok er det også kendetegnet, at sikkerhedsnøglen ikke ligger hos kunden - men hos et firma.

Og fantastisk nok kan alle "udbydere" trække på data om borgere.
(...og udveksle????....tavshedspligt...nå da)

Vi har cpr.nummer, alle samler oplysninger om os.
Hvornår får vi øremærkning ligesom hunder og katter?

IT og KRIFA -
Det er beklagelig, at KRIFA -
(når de nu synes, at alt skal være elektronisk - jeg bor i et kvarter med gamle mennesker, som føler sig rigtig "udenfor" med det anonyme elektronik!!!!) -
at KRIFA vælger de mindste smarte løsninger.

-En hjemmeside uden oversigt men med intetsigende fotos af riddere o.l.
-Dokumenter på egen server (login-login-login) istedet at sende dem til eboks.dk
- pdf-filer som ikke kan åbnes i brugerdefineret størrelse,
men med formindskelse på 38%
- forsendelse af links, som ender i HTTP-error.
.....for bare at nævne et par eksempler......

.....vær med på bølgen!!! på bølgen af dårlige og uintelligente IT-løsninger.

...og hvem reklamerer bagefter med KRIFA-kunder, der alle er med på ?NEM? ID - når Krifa bare tvinger det igennem med at låse andre muligheder!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10. december 2010 kl. 13.04 Anonym

Jeg synes Nem-Id virker fint hvergang jeg bruger den enten i min Netbank, eller som her. Jeg har brugt Nem-Id i ca en måned uden at have oplevet nogen form for nedbrud.
Venlig hilsen Flemming Ranch

11. december 2010 kl. 08.48 Henrik K

En centralisering af sikkerheden kan kun gøre ondt værre, med ondt mener jeg usikkerheden i tilgangen til databaser, det være sig fagforeninger, a-kasser, banker, og det offentlige.
Det kommer nok til at virke "når alle knasterne er filet af" men
jeg føler mig ikke tryg ved denne kryds-reference af alle mine data, ej heller hvis en ondsindet "hacker" skulle få adgang til mine data gennem nemid's system.
Som alle ved, kan man hacke bankerne gennem det svageste led, nemlig kunderne, så hvordan vil det gå med "nem"id's sikkerhed i fremtiden.
Fortiden fortæller om fremtiden, det der kan misbruges vil blive misbrugt før eller siden, når vi så tillægger at alle mine data beskyttes af et adgangspunkt, giver fremtiden sig selv.
Lad os få forskellige adgangspunkter med forskellige adgangskoder, så er sikkerheden større, og hvis et adgangspunkt bliver kompromitteret kan jeg lukke adgangen/kontoen uden at lukke alle mine adgangspunkter.
Desuden er det ikke os almindelige mennesker der har bedt om "nem"id, det er påtvunget os.
Og nemt er det ikke...
Så spørgsmålet er, har vi det frie valg her i Danmark, lige som frie fagforeninger 3F kontra Krifa..

11. december 2010 kl. 08.56 Henrik K

»Jeg mener ikke, at det kan være rigtigt, at der skal være brugerbetaling på NemID«

Læs resten af historien på nedstående link.


http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/ECE1137758/ny-nemid-skal-koste-penge/

11. december 2010 kl. 19.19 Veli K

Jeg tror at man har valgt navnet "NemID" fordi det lige nettop skulle være svært. Jeg hadder det lort som bare pesten! Jeg syndes at vi skulle afskaffe "nemid" og finde på nogle nye måder at komme sikkert på nettet uden alt det besværd.

11. december 2010 kl. 21.55 Anonym

Den nemid er SLEMID og ikkenognsinde for bedre bruger oplvelse

han kun skal blive en måske efter hvilke tid godt men ikke med første

De kan kun lide som den har fået inden først med netbank nemid

12. december 2010 kl. 10.19 Henrik K

Nu er Jobnet nede, idag 12-12-2010 klokken 10:00 både bekræftelse af ledighed og jobnets telefon support.
Sjovt nok 24 timer efter en implementering af "nemid" på Jobnet.dk..

Er der en ansvarlig politikker der kan aflive dette absolut ikke "Nemid"

12. december 2010 kl. 22.36 BlueBoden

Jeg faldt tilfældigvis over jeres blog, i en søgning angående NemID.

Nu arbejder jeg selv med Webudvikling, og kan uden at tøve sige, at NemID slet ikke er mere sikkert end traditionel brugernavn og adgangskode. Det er stadig muligt for Trojaner at fange tastetryk, og derved stjæle koder som en bruger indtaster fra papkortet, inklusiv brugernavn og adgangskode.

Der til skal det lige siges, at selve konceptet med nøglekort, forsøger at forhindre nogle situationer, som egentlig er brugernes eget ansvar. I øvrigt lykkedes det jo heller ikke, man kan stadig bare stjæle alle 3 ting.

Det eneste det nye NemID har formået, er at være pokkers besværligt.

Den med at det på sigt vil udvikle sig, og at det PT har nogle børnesygdomme, er en undskyldning som DanID selv bruger når man klager til dem. De formår således at snakke uden om de meget konkredte kritik punkter.

Det er meget irriterende med de ekstra nøgler. Hvis absolut de vil have man skal bruge de ekstra nøgler, så bør de begrænse det til visse trådløse forbindelser, og fremmede computere. Det kan ikke være rigtigt at vi skal bruge det fra vores private hjemme computer.

12. december 2010 kl. 23.20 Unknown

http://nejtilnemid.dk/

13. december 2010 kl. 11.46 Henrik K

Og nu sker det her:

http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/ECE1138666/minister-nemid-maa-godt-koste-penge/

Det er da fantastisk som politikkerne kan køre rundt med det danske folk.

Sig nej til nemid !

13. december 2010 kl. 11.55 Henrik K

Det er da en rigtig frisk ide, den her side.

http://nejtilnemid.dk/

der kan du skrive under på at nemid skal afskaffes osv...klistermærker...osv

13. december 2010 kl. 12.07 Henrik K

Ja...!... så skriver jeg sørme igen igen..

Men prøv lige at se det her..det er uhyggeligt
så mange der får total adgang til din computer, hvis du har nemid.

http://www.itpol.dk/nemid_bagdoer

Det kan kun gå galt.

14. december 2010 kl. 10.51 karin

Jeg syntes kort og godt at det er møg besværligt med alle de koder og at hele tiden er nødtil at rende rundt med det åndsvage papkort på sig for at kunne logge på de forskellige steder.

Jeg kan virkelig ikke se at det skulle være mere sikkeret end den øsning som jeg fx. brugete før i forbindelse med min netbank. DET ER HELT SIKKERT EN OMMER!!

14. december 2010 kl. 11.48 Karsten Degn

Tak for jeres indlæg.

@Henrik
Jeg kan godt følge dine synspunkter. Vi er jævnligt i dialog med DanID, som håndtere NemID, da vi ønsker at vores kunder skal have en god oplevelse af systemet. Du kan finde svar på flere spørgsmål her:
https://danid.dk/export/sites/dk.danid.oc/da/om_danid/ny_digital_signatur/faq_om_nemid/

@Karin
Der er rigtigt at nøglekortet kan virke lidt besværligt. Der er dog andre muligheder på vej: http://www.computerworld.dk/art/101407?cid=4&q=+token+nemid&sm=search&a=cid&i=4&o=0&pos=1

14. december 2010 kl. 16.11 Carsten Nielsen

Jeg bruger kun NemID de steder hvor jeg ikke kan undgå det.
Der er alt for mange problemer med det.
Version 2 har iøvrigt mange omtaler af de mange problemer på deres hjemmeside.
Ofte er der også der deciderede programmører, som ofte påpeger svage / usikre steder i systemet.
F.eks. bryder NemID de normale krav til adgangskoder, som f.eks. forskel på store og små bogstaver, og at koder jævnligt skal skiftes.
Hvis de arbejdsløse skal anvende NemID til alle de logins de laver på en uge, til jobsøgninger og de utalleige bureaukratiske systemer de hele tiden skal registere sig i, så skal de meget ofte have tilsendt nye kode kort. Det er spild af penge.
Hvis disse kort forsvinder i posten, så de arbejdsløse pludselig ikke kan registrere sig som jobsøgende inden for den tidsfrist de skal, kan de jo i en worst case situation miste deres dagpenge, da de ikke så ikke kan logge ind og registrere inden den dato de skal.

Dertil synes jeg der er irriterende at man skal rende rundt med et papkort for at kunne logge på forskellige steder.

14. december 2010 kl. 16.53 J.Eriksen

Nem Id, ok, hvis man ikke har adgang til sin/sine egne computere, men Digital-Signatur er betydeligt nemmere hvis man har adgang til sin egen computer, desværre bliver vi tvunget til "pap" løsningen af feks. Bankerne.

14. december 2010 kl. 21.15 Hanne Hansen

Som at blive bombet tilbage i tiden og ret besværligt i forhold til den digitale signatur!!
Hader at blive 'tvunget' til at bruge elendige løsninger

15. december 2010 kl. 09.19 Anonym

Nem Id, OK...mere sikkerheds

15. december 2010 kl. 10.05 Anonym

Som sedvanligt når det offentlige vil gøre noget bedre, bliver det noget forbandet MAKVÆRK.
Det her er vist en ommer!!!
Erling Thorup

15. december 2010 kl. 14.52 Jakob Møller

Det er dejligt at så mange har lyst til at give deres mening til kende på bloggen. Den store spredning i synspunkterne ovenfor afspejler nok ganske godt brugernes generelt blandede modtagelse af NemID. Vi arbejder naturligvis løbende på at gøre brugen af NemID på krifa.dk så enkel og velfungerende som muligt, og i den proces vil vi også tage bestik af jeres kommentarer.

I mellemtiden har NemID netop passeret 2 millioner brugere: http://www.computerworld.dk/art/112862 - desværre fører NemID samtidig kapløbet om at blive årets IT-fuser: http://www.computerworld.dk/art/112856 - det er ikke let at finde den rigtige grimasse... :-S

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Krifa

15. december 2010 kl. 19.22 Polobjørn

"Polobjørn"
Det er jo ikke så mærkeligt at der er mange der bruger nem id man bliver jo tvunget til at bruge det når man vil anvende sin netbang - Jeg benytter absolut kun nem id til netbank og bruger alt andet end lige den, f.eks. digital sig.
Havde det i øvrigt ikke været nemmere at give as alle en usb nøgle med signatur hvor man så selv kunne vælge en pinkode ? efter min mening betydeligt mere sikkert.

16. december 2010 kl. 13.57 Sune

Ja noget må NemID være nervøse for når de overvejer at der skal komme økonomiske og juridiske konsekvenser for en offerløs forbrydelse.

http://www.computerworld.dk/art/112926/danid-overvejer-politianmeldelse-af-dansk-it-aktivist

16. december 2010 kl. 19.44 Torben Nielsen

At komme med en ny digital løsning som kræver et nøglekort er alt andet end NET og det er IDE løst.
Godt at have et danskt Single Sign On, men løsningen kan kun være bedre.
Funktionelitet og sikkerhed er jeg ikke bekymret over. Kund brugerfjentligheden.

17. december 2010 kl. 08.10 Eva B.

Nu blev det sagt flere gange!!! Brugen af (N)emId er ikke frivillig.
Login med (N)emId blev tvunget gennem bankerne.
Kan intelligente mennesker i KRIFA, der ligeledes vidste, at ingen frivillig har valgt den slags E-login (uanset om lidt glad for det eller frustreret eller rystet over), konstatere realiteten?
Hvorfor jubler KRIFA over tusinde der bruger (N)emId ?
Det er ikke seriøs.
Hvis man besluttede, at ikke længere lægge asfalt på alle veje, men grus istedet for, og talte bilister, der bruger grusveje -
og efter biltællinger jublede "nu har 2 millioner bilister valgt de nye grusveje - success, success!" - så var det bevis for at bilister bruger den eneste mulighed men ikke bevis for at bruge en smart mulighed!!!!

17. december 2010 kl. 08.35 Eva B.

Jeg kalder det (N)emID, fordi det er det modsatte af nem.
Hvor hurtig var jeg tidligere inde på min netbank....
Veli K
"Jeg tror at man har valgt navnet "NemID" fordi det lige nettop skulle være svært"
Anonym
"Den nemid er SLEMID og ikkenognsinde for bedre bruger oplvelse"
Hanne
"ret besværligt i forhold til den digitale signatur!! "
Karin
"møg besværligt med alle de koder og at hele tiden er nødtil at rende rundt med det åndsvage papkort "

...........jamen - jeg ville være ligeglad med, hvor besværlig det er - bare det kunne VÆLGES FRA................
og JEG kunne vælge (de eksisterende!!!) nemmere, mere sikre, og !!!afprøvede!!! (ingen børnesygdomme) logins.

Jeg har skrevet til min mobiludbyder, at jeg vil omgående opsige mit abonnement, hvis de afskaffer nuværende login til fordel for (N)emID.

17. december 2010 kl. 15.17 Leif

Jeg har flittigt brugt NEMID igennem nogle måneder hvor det har virket rigtigt fint. Jeg har samtidigt kunnet sige farvel til en del andre passwords som er blevet erstattet af NEMID. Det at kunne skrotte mange gamle passwords (som mange iøvrigt har for vane at noterer et sted for at kunne huske dem alle), mener jeg øger sikkerheden. Og de 15 sekunder jeg bruger på at finde og indtaste nummeret fra papkortet (måske i gennemsnit en gang om dagen), er ikke invaliderende :o))
Jeg mener også at sikkerheden ved logon på f.eks netbanker er øget ved at du ikke genbruger talkoder fra papkortet. Det må da kunne minimerer mulighederne for hackere ol - eller tager jeg fejl?

Med hensyn til at komme i "underskud" for koder ved længere rejser til udlandet, er løsningen mig bekendt at rekvirerer nogle ekstra kort. Så er man dækket rigeligt ind med mindre ferien bruges på at logge ud og ind på hjemmesider det meste af dagen.

Så NEMID har været en fin oplevelse for mig - og GRUNDTANKEN mener jeg er ok selvom der har været "teknikproblemer".

17. december 2010 kl. 16.18 Anonym

Det er RET strenge, at bruge NEMID. Før kunne man bare logge på diverse steder, for man havde koden i hovedet. Pisse irriterende, hvis man lige vil logge på, skal man til at finde kortet frem og rode efter de små tal. Nej væk med NEMID

17. december 2010 kl. 17.53 Anonym

NEM ID DÅRLIGE SYSTEM. FOR BESVÆRLIGT

17. december 2010 kl. 19.14 Anonym

Jeg håber ikke Krifa - som mange andre - vælger at udfase de andre login systemer der eksisterer i dag. NemID er et frygteligt system og usikkert på flere måder.
Oh ja - det er årets IT fuser af format.

17. december 2010 kl. 19.51 Eva B.

@Henrik K
Tak for tippet med

http://nejtilnemid.dk/

NEJ TIL NEM ID - her samles underskrifter imod.

Så kan man i det mindste prøve at protestere mod tvangshandlingen - tvang til at bruge lige præcis og kun lige den der login.

Hjemmesiden "NEJ TIL NEM ID" beskriver ret overskuelig teknikken, monopol vedr adgangsnøgler/anvendt teknologi, sikkerhedsproblemer på flere niveauer, manglende kundeservice (uuuuih, oplevede selv i ugen med systemcrash en efter den anden sidst i nov.2010 - siden ringer jeg aldrig mere til kundeservice - de kan jo intet gøre alligevel).

Læste også
Den åbne bagdør i NemID - http://www.itpol.dk/nemid_bagdoer#navigation-link

Besværligheden med ikke-nemID er i forhold til dette nok den mindste.

Sikkerheden har altid været i fare - også før DanID fik monopol for danskernes netadgang til vigtige steder.

Java-applets - signerede - den af brugeren selv godkendte mulighed for at blive hacket.

Men tilbage til besværlighed.
Lad os antage at tidligere systemer er sikkerhedsmæssigt lige så dårlig som DanId´s system.

Hvorfor skal den lige så usikre system oven i købet være så besværlig i brugen????????????
og...
Hvorfor skal den lige så usikre system være så dyr
(herom kan læses på version2.dk

17. december 2010 kl. 19.57 Eva B.

@Jakob Møller
Der findes ikke en kontinuerlig tilgang til DanId-systemet.
Den trinvise udrulning var planlagt fra starten.
Lidt fornuft var der også til stede.
Bankerne og deres personale kunne ikke følge med, at samtlige bankkunder skulle tvinges til "Nem"Id alle på engang.
Og opslag i cpr-register kan heller ikke gøres for alle bankkunder samtidig.
På trods af disse overvejelser opståede flaskehals. Der fandtes datoer med håbløs overbelastning af cpr-register - således at relevante myndigheder, bl.a. politi, timevis ikke fik adgang.

17. december 2010 kl. 20.11 Eva B.

@Henrik
Jeg har iøvrigt også før haft mine sikkerheds-betænkeligheder, hvorfor jeg aldrig har brugt netbank på en anden computer eller på arbejde (men ved udmærket at rejsende arbejdstagere ikke har stort valg). Desuden plejede jeg at bruge en udskiftelig harddisk kun til netbank. I dag en ældre bærbar kun til netbank.
Men jeg "tillader" ufrivilligt krydsreference til mine to banker, een identifikation og een kode.

Den eneste mini-sikkerhed jeg kan bruge i DanId´s system:
Jeg har spærret login via mit cpr.nummer.

Jeg bruger ikke systemet til andre - f.eks myndigheder - sålænge det overhovedet kan undgås.

19. december 2010 kl. 09.25 Anonym

Nem-id er det væreste lort der længe er opfundet. Det er da belastende at man skal have det kort frem hver gang man er på nettet, fordi man lige skal på netbank eller noget andet hvor man skal bruge det skide kort. tommelfingeren ned for det.

19. december 2010 kl. 10.02 Bryan H.

NemId er en temmelig dårlig afspejling af det Activcard som Danske bank har haft i årevis og som for øvrigt er elektronisk.
NemId: brugernavn som f.eks. kan være både cpr.nr., kortets nummer eller en valgfri.
Password: Valgfri og der skelnes ikke mellem store og små bogstaver.
Der fremkommer et fire cifret tal som man så skal finde på kortet og skrive det seks cifret tal som står ud for.

Det burde overhovedet ikke være muligt at kunne bruge hverken cpr.nr. eller kortets nummer som brugernavn. Allerede dér er der en stor sikkerhedsbrist da det er for nemt at regne ud.
Dertil at store og små bogstaver ikke gør nogen forskel er den næste sikkerhedsbrist.

Danske banks Activcard fungerer på nogenlunde samme måde bortset fra at du IKKE må bruge dit cpr.nr. og at der ikke er noget kortnummer som kan bruges som brugernavn.
Når man er kommet så langt som at skulle til at logge ind så genererer danske bank ikke et fire cifret tal men et seks cifret hvilket giver en større sikkerhed. Dette seks cifret tal skriver man så på dette Activcard som så genererer et andet seks cifret tal man så skal skrive i boksen på DB's side for at logge ind.
Se hvis nu DanID kunne have brugt denne model, så var der snak om bare en smule større sikkerhed.
Dertil kommer at man ikke skal have nyt kort i tide og utide som kan blive væk, krøllet, brændt og meget andet.

Jeg bruger NemID fordi jeg SKAL og ikke fordi jeg har lyst.

20. december 2010 kl. 09.08 Eva B.

@Karsten Degn
Bliver det fremover spærring af login-alternativer - ja eller nej?

Hvis nej(*)

@Jacob Møller
Hvordan ser det ud med bestilling af flere ID´er hos DanId
(dvs. to - flere kundenumre med hver sit kontingent af papkort).

Sikkerhedseksperter siger, at man under ingen omstændigheder må bruge den samme kode til flere forskellige internet steder. Lige præcis det betegnes pludselig som fordel vedr Nem-ID (Bank, Skat, Kommune osv. samme kode).

Hvis nu Krifa kræver den omstændelige procedure med papkort, så vil jeg gerne i det mindste holde bruger-ID/passwords adskilt.

Papkortet slæber jeg uanset ikke rundt med mig og logger ikke på DanID fra offentlige computere. Og Cpr.nr-login har jeg ligeledes spærret.

(*) hvis nej.
eneste grund, jeg kan forstille mig, hvorfor Krifa taler sig varmt for (ikke)NemID, er - at KRIFA har engageret finansielt i projektet.

20. december 2010 kl. 13.06 Jakob Møller

Lige et par konkrete svar til nogle konkrete spørgsmål fra Eva B. ovenfor:

Der er som udgangspunkt ikke tale om at Kristelig Fagbevægelse vil spærre for nogen loginmuligheder. Vi er meget opmærksomme på at give vores kunder en god service, også i denne henseende. Derfor er vi meget omhyggelige når vi planlægger og gennemfører ændringer af fx login på krifa.dk.

Vi vil helt sikkert følge med udviklingen og bestræbe os på til enhver tid at tilbyde vores kunder optimale muligheder på vores hjemmeside. Dette vil naturligvis medføre nogle ændringer i løbet af det kommende år hvor både Net-ID og Den Fælles Pinkode bliver lukket ned.

Du kan i øvrigt godt bestille mere end ét NemID. Det kan du bl.a. læse om her: http://www.digitalsignatur.dk/visArtikel.asp?artikelID=1065

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Kristelig Fagbevægelse

20. december 2010 kl. 17.51 Solveig H. P.

NEM id ?? tja det er jo egentligt nemt nok at bruge, bortset fra hvor var nu det kort? og nu har jeg fundet det - hvor er så lige de tal jeg skal bruge? det tager meget lang tid - sikkerhedsmæssigt stort minus for det kommer til at ligge ved min computer -
Jeg bruger kun NEM id, fordi jeg er tvunget.

Jeg tager lige NEM-konto med i fortællingen, da jeg arbejder med personer som IKKE KAN få en NEMkonto / eller privat når jeg har fælles økonomi - det er meget besværligt og finde ud af hvem pengene tilhører, da der ikke kommer nogle info med på personen på kontoudtoget når der bliver sat penge ind.

21. december 2010 kl. 09.38 Henrik K

Sandheden om NemID: 19 timer og 2 minutters nedetid siden premieren

På fem måneder har NemID været 1,7 gange mere nede end tilladt. Det viser Version2’s aktindsigt i driftstatistikken.

http://www.version2.dk/artikel/17386-sandheden-om-nemid-19-timer-og-2-minutters-nedetid-siden-premieren

@Jacob Møller

Hmm.. Jeg skal finde en ny fagforening/a-kasse
hvor logon er muligt, på en "gammeldags" måde.

"Vi vil helt sikkert følge med udviklingen og bestræbe os på til enhver tid at tilbyde vores kunder optimale muligheder på vores hjemmeside. Dette vil naturligvis medføre nogle ændringer i løbet af det kommende år hvor både Net-ID og Den Fælles Pinkode bliver lukket ned."

Jeg vil ha frit valg.

21. december 2010 kl. 10.10 Claus N.

Vedr.: NemID!
Ja, for det første får jeg det som et afrikansk næsehorn, der om morgenen netop har fået et skud hagl i rumpen, når man sætter mig kniven for struben og tvinger mig til f.eks. NemID. For det andet, kan jeg, godt støttet af andre af mig bekendte teknikere og ingeniører, kun opfatte det som at lande en flyver i Oslo:"Spænd sikkerhedsbæltet, hold op med at ryge,- og skru uret 50 år tilbage"! Mit Active Card hos banken, samt Digital Signatur har fungeret udmærket for mig, men nu skal et overbetalt firma så forsyne mig med små papkort med nøgler o.l. 'Welcome back, Stone Age'! For egen sikkerheds skyld kontakt mig venligst ikke den første time. Håndgranaten jeg netop har slugt, var vist afsikret!
Claus Nissen, Vanløse

21. december 2010 kl. 10.39 i dreier

Jeg synes, det er noget besværligt bøvl. Og så er det tvunget!

Hvorfor ikke lave det frivilligt og så se, hvor mange der vil bruge det?

21. december 2010 kl. 13.19 Henrik K

Igen igen.

NemID brød ned i tilsammen seks timer !


http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/ECE1148646/nemid-broed-ned-i-tilsammen-seks-timer/

22. december 2010 kl. 19.01 Henrik K

Alle@ ønskes en god jul. osv osv...

En bonde i Jylland står og passer sin fåreflok.

Pludselig kommer der en spritny Audi og parkerer ved leddet. Ud stiger en frisk smilende fyr i bevidst casual fløjlshabit jakke, pastelfarvet pringle pullover, indfarvede jeans og sko med lædersål. Han sætter solbrillerne op i panden og råber københavnerkækt til bonden:

- Hvis jeg kan regne ud, hvor mange får du har, må jeg så få et af dem?

Bonden kigger på fyren og svarer:

- Det er OK med mig!

Fyren tager sin Dell Notebook frem og åbner den på bilens motorhjelm. Ved hjælp af Nokias seneste 3G-telefon kobler han sig op på en NASA-side på internettet. Han kontakter et GPS-sattelitnavigationssystem, henter den eksakte position, og giver data'ene videre til en NASA-sattelit, der scanner området med et højopløsningskamera. Så åbner han digitalbilledet i Adobe Photoshop og eksporterer det til Image Processing Facility i Hamburg.

I løbet af få sekunder får han en email på sin Palm PDA med teksten "Picture processed and data stored". Derefter logger han sig på en MS-SQL database via ODBC og henter et avanceret Excel-regneark. Han kopierer data'ene fra billedet ind i regnearket, og kort efter kan han udskrive en 4-farvet rapport på 150 sider på sin miniature-hightech-ColorLaser printer.

Fyren kaster et blik på sidste side og siger:

- Du har nøjagtig 1586 får!

- Det stemmer, siger bonden, så du må tage et af fårene.

Bonden står og betragter fyren, mens han udvælger et af fårene og bakser med at få det ned i bagagerummet på sin bil.

Så siger bonden:

- Hvis jeg kan sige præcist, hvad du arbejder med, kan jeg så få fåret tilbage?

Fyren tænker sig om et øjeblik og accepterer så.

- Du er konsulent, siger bonden.

- Det er rigtigt, hvordan kunne du vide det?

- Det var ikke svært. Du er kommet, uden nogen har ringet efter dig, du skulle have betaling for noget, jeg allerede vidste, på et spørgsmål, jeg ikke har stillet, og du har brugt en masse ressourcer. Desuden har du ikke en klap forstand på det forretningsområde, du udtaler dig om. ...Så vær venlig at åbne bagagerummet og giv mig min golden retriever tilbage!

22. december 2010 kl. 22.33 Anonym

Okay. Så efter hvad jeg kan forstå på Jacob Møller - Krifa, så bliver de alternative login muligheder lukket ned til fordel for NemID.
Dette betegner jeg som en kæmpe fejltagelse, og jeg vil i tilfælde af tvungen brug af NemID på Krifas side - såvidt muligt undgå at bruge Krifas hjemmeside / selvbetjening mere.

NemID er en kæmpe fejltagelse, som bryder utallige regler om opbygningen af et sikkert system.

Krifa - det kan i altså ikke være bekendt. Jeg er skuffet. Meget skuffet.

Måske skal man skifte fagforening / a-kasse, akkurat som man skifter til en udenlandsk bank, for at undgå dette frygtelige system.

Skuffende.

23. december 2010 kl. 12.12 Jakob Møller

Inden juleferien sætter ind, vil jeg lige samle op på et par af de seneste kommentarer.

NemID har for meget nedetid. Det kan der ikke være to meninger om. Det skal blive bedre i det nye år - og det gør det sikkert også.

Papkortet er ufikst, ja. Men mon ikke også det nye år bringer andre muligheder, fx kode via SMS...

NemID er ikke perfekt. Men 2011 bliver efter mit bedste bud året hvor NemID opnår en passende modenhed og dermed også en generel accept blandt brugerne.

Sidst, men ikke mindst: Der er nu kommet 50 kommentarer (inkl. Karstens og mine). Det er en fornøjelse at blogge, når så mange gider at give respons. Tak for jeres indlæg og god jul! *<:-J

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Kristelig Fagbevægelse

23. december 2010 kl. 21.58 Eva B.

@Jakob Møller
Tak for svar.

Flere NemId´s per person er muligt. Det er noget, hvis KRIFA tvinger det igennem - og det er tvang, når alternativer afskaffes.

Jakob, der er to modstridende udsagn indenfor en kommentar

"Der er som udgangspunkt ikke tale om at Kristelig Fagbevægelse vil spærre for nogen loginmuligheder."

"Dette vil naturligvis medføre nogle ændringer i løbet af det kommende år hvor både Net-ID og Den Fælles Pinkode bliver lukket ned."

Hvad menes - ikke spærre eller spærre????

Og hvorfor er det NATURLIGT at nedlægge de andre logins (heraf er kun Fælles Pinkode et extra login, netID blev jo afskaffet.

Hvorfor er det naturlig???

Og hvorfor skal nr2 af to logins nedlægges.
Der har i årevis eksisteret flere logins parallelt.

Blev en KRIFA-medarbejder syg eller kom til skade pga login-valgmulighed?

Er det det finansielle engagement for DAnIDs system, eller er Krifa politisk presset?

God jul uden papskiver.

26. december 2010 kl. 03.29 Jakob Møller

Hej Eva B.

Jeg forstår godt din synsvinkel, men lad os lige få fakta på bordet: 1) Senest 1. juni 2011 lukker pengeinstitutterne generelt for brugen af Net-ID og 2) 1. august 2011 lukker KMD Den Fælles Pinkode ned.

Hvor høje tanker man end måtte have om Kristelig Fagbevægelse, så er disse forhold altså uden for vores indflydelse. Så vi tvinger ikke nogen til noget, og vi spærrer ikke for noget.

Der er derfor ingen selvmodsigelse i mine indlæg. Når jeg skriver at vi "som udgangspunkt ikke [...] vil spærre", så er det fordi Kristelig Fagbevægelse ikke har nogen dagsorden der dikterer det ene eller det andet login. Nej, den dagsorden sættes af bankverdenen og det offentlige. Og når de lukker for nogen loginmuligheder, så fjerner vi dem "naturligvis" fra vores hjemmeside.

Det gør alle andre i øvrigt også. Vi bekendtgør det bare som nogen af de første…

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Kristelig Fagbevægelse

26. december 2010 kl. 18.27 jens

HJÆLP jeg mangler min digitale signatur. Hvordan kan vi få den tilbage

3. januar 2011 kl. 13.33 Anonym

jeg syntes papkort er besværligt - hvor var det nu lige jeg lagde det - men postdanmark må da være glade for alt det ekstra post det skal sende med papkort i.

5. januar 2011 kl. 09.10 flemming

Jeg var noget skeptisk fordi jeg ikke har oplevet problemer med da andre koder og sikkerhedsforhold omkring bank og hvad har vi.
Men jeg er sikker på at nem-id vil være en forenkling på det lange sigt, og jeg har valg at holde fast ved in tillid til min bank. Og den har taget imod nem-id på en åben og medarbejdende måde.
Kan godt se hvis man har brug for at kunne bruge flere forskellige komputere i sit daglige liv så er det lidt besværligt med nøglekort. Der vil nok blive udviklet på konceptet løbende. Selvom der ikke er meget at have det i så tror jeg på fremtiden.
godt nytår.

5. januar 2011 kl. 17.08 Anonym

Hvornår er sidste chance for at skifte til det nye system er der nogen der ved det.Det virker umiddelbart komplet tåbeligt i forhold til det vi er blevet vant til.

6. januar 2011 kl. 08.41 Jakob Møller

Svar på spørgsmålet ovenfor om "sidste chance":

Det kommer helt an på hvad du bruger i dag.

Senest 1. juni 2011 lukker pengeinstitutterne generelt for brugen af net-ID og 1. august 2011 lukker KMD Den Fælles Pinkode ned. Digital Signatur (den "gamle") er gyldig i to år fra udstedelsen.

Jakob Møller, IT-leverandøransvarlig, Kristelig Fagbevægelse

8. januar 2011 kl. 11.11 Henrik K

@alle
@jakob møller

Banker får tusindvis af opkald om NemID-bøvl hver dag.

Bankerne og NemID's egen support drukner i opkald fra frusterede NemID-brugere, i oktober 2010 har 95.100 danskere henvendt sig på telefon eller mail - hvilket er mere end tre gange så mange, som de 30.000 kald, DanID havde forventet og budgetteret med.

marker og kopier linket derefter sæt ind, for at læse andre input omkring nemid.

http://politiken.dk/tjek/digitalt/computer/ECE1161209/banker-faar-tusindvis-af-opkald-om-nemid-boevl-hver-dag/

og så er der den her hjemmeside.

www.nejtilnemid.dk

Henrik k, frustreret bruger af et system der ikke virker.

8. januar 2011 kl. 18.34 Eva B.

@Jakob Møller
Tak for dit sidste indlæg.
Det er nu et par ord som jeg kan acceptere.
Steder, hvorpå KRIFA har administreret login, lukker deres eget system ned.
Tak for datoer - inden august ændrer jeg ikke mine vaner vedr Fælles Pinkode.

ATP truer med lukning af alternativer til forår. Jamen, så lader jeg være med at bruge ATP-systemet. De må sende oplysninger med papirpost.
E-boks vil ligeledes lukke alternativer ca. februar. Jeg venter de sidste opgørelser+vandregning. Derefter afmelder jeg alle afsendere undtagen netbank. Afsendere må fremover sende papirpost.
E-boks/netbank - ingen seperat check for dokumenter -een gang DANID/papkort-login for begge dele.
Der findes steder, som bruger kundenr+password, som er fornuftig.
Skat er ikke afhængig af KMD Pinkode, men skriver nu også om DanId-papkort-system, men dog for de stakkels privatpersoner - IKKE for erhverv (de har ikke tid til sådan noget pjat). Jeg vil se, om skat igen kan betjenes via gammeldags papirskemaer.
Spørgsmål er, hvad jobcenter gør angående deres kontrol af ledige via ugentlig-klik-på-knap. Indtil videre er de ikke afhængige af andre systemer.
Det her er ikke alene min PROTEST, om andre synes, at kunne bestemme hvor mange passowords jeg kan huske!!! Det burde være frivillig, at bestemme.
Det er også FATAL, at samle hele login EET STED. Ved nedbrud, er der ingen adgang til noget som helst.

og @Henrik K, det er ikke alene supportkapaciteter, der koster. Nedbrud har kostet. DANID måtte betale bøder hver eneste måned i 2010. (se version2.dk). Forsendelse af papkort koster. Og udvikling af et system på trods af, der fandtes nogle ligeværdige, har også kostet. By the way, ComputerWorld har haft to topkanditater for årets fup - rejsekort Danmark og (ikke-)NemId.

Jeg synes helt sikkert om udvikling af elektronik og digitalisering - men i dagligdagen er det først og fremmest mail+sms, som er praktisk, samt hurtig opdatering af leksika. Mange informationer SKAL søges på nettet, fordi man har afskaffet mennesker (=skatbetalende medarbejdere). Netbanking blev populær, fordi bankerne skulle have endnu højere gevinster (afskedigelse af medarbejdere+lukning af filialer).
Posthuse lukkede ned. Sygeforsikringen Danmark lukkede afdelinger. A-Kasser/fagforeninger lukkede afdelinger.

Vi betaler mange penge for til-dels besværlige selvbetjeningssystemer og tilbringer oceaner af tid foran en skærm, fordi den menneskelige arbejdskraft er for ??? dyrt ???.

I december snevejret tog jeg bussen (med en levende chauffør - i nu! ingen computersystem). Fortalte den venlige og servicemindede chauffør, jeg følte mig rigtig tilpas med buskørsel, fordi chaufførerne kørte så sikkert og med omhu. Og chaufføren svarede mig: "Jeg er rigtig glad for mit job".
Desuden fik jeg nogle tips for sikkert navigering på glatte veje - helt gratis og ikke som pdf-fil!
vh Eva B.

8. januar 2011 kl. 18.41 Eva B.

@Karsten Degn
Nu ved vi, at Krifa ingen valg har, når der gøres brug af offentlige login-systemer.

Hvad med at få en fælles snak med alle Danmarks A-kasser/Fagforeninger om et alternativ LOGIN-system (genbrug af noget der allerede er udviklet).

Tror ikke, det er dyrere end gebyrer til DANID (eller KMD hidtil).

9. januar 2011 kl. 13.10 Lisbeth McColl

Jeg havde en del begynder-vanskeligheder med NemID (og var godt irriteret), som dog mest skyldtes mit valg af password!!! Der er jo altid en årsag og det er de færreste systemer, som ikke giver nogle få indkørings-vanskeligheder!

Nu oplever jeg, at NemID fungerer perfekt. Jeg er glad for at bruge NemID og mener, at det er en genial opfindelse fordi, den kan anvendes på alle offentlige sider, og jeg skal kun huske på et PW. Uanset hvad og hvordan, så kommer vi ikke udenom teknologien. Det er op til os, hvordan vi vælger at tackle den.

Mark Twain sagde nogle kloge ord, som i princippet beskriver vores reaktioner:

I’m all for progress – it’s the change I don’t like.

Med venlig hilsen
Lisbeth McColl 55 år

10. januar 2011 kl. 12.13 Jan Skou

Det er godt nok bedre at bruge et system med engangs-koder. MEN. Det er f*cking utrolig at vi ikke har mennesker i dagens danmark der er kreative nok til at finde på noget bedre end et stykke PAPKORT der har et begrænset antal koder på - og som skal fornyes regelmæssigt.

Eller rettere - vi HAR de rigtige (kreative) mennesker, men de er desværre ikke blevet ansat til at opfinde systemet.

Hvad med en lille elektronisk dims der generere en kode når man trykker på en knap? (Måske er der nogen der har set ActivCard fra Danske Bank??? Og jeg har også oplevet sådan nogle i meget mindre udgave). Men nej. I danmark elsker vi papkort - bare se på vores oldnordiske tog/busbilletter - selvom man har haft meget mere moderne og smartere løsninger i udlandet i årevis (Oyster kort i London, Octopus i Hong Kong, osv). Men istedet for at købe (eller bare kopiere!) afprøvede systemer fra udlandet, skal aberne i danmark udvikle deres egne uigennemtænkte løsninger. Og så får vi "børnesygdomme" og mange hundrede millioner kroner spildt på grund af IDIOTI.

I mine øjne har danmark mange muligheder for a blive et af verdens førende lande indenfor teknologi. Men vi gør det ikke. Og jeg skammer mig over at vi tager sådan nogle primitive systemer i brug i 2011.

11. januar 2011 kl. 13.03 Eva B.

@Lisbeth McColl

hvad mener du med "Uanset hvad og hvordan, så kommer vi ikke udenom teknologien. "
Hvad vil du sige med det?
- og indskud!!! Teknologien fandtes også INDEN DanID fik en monopolstilling -

Uanset hvad og hvordan, så kommer vi ikke udenom, at
-bruge vores hovedet
-at være kritisk
-at kigge på indsats+effekt (jeg skriver ikke indkøbsliste
på computer+printer ud - bare som eksempel!!!)
-at se og vurdere bieffekter (ressourcer, miljø, medmennesker)
...arbejdsmarkedet - overbelastning af medarbejdere med stupide
programmer
..."frigørelse" af medarbejdere

...OG al teknokologi - ligesom de første værktøjer, mennesker har opfundet - skal TJENE mennesker og IKKE OMVENDT!!!!

...og vedr. det permanent brugte argument, at det var nu så dejlig for Danmarks befolkning, at de nu kun skulle huske eet password (som dårlig begrundelse for ufrivillighed og tvang til DanID)
så bruger jeg mit hovedet, og opvejer mine evner at huske noget med risiko, at een og den samme nøgle til alle mine data ligger eet sted.
Jeg vil hellere huske flere passwords - og undgå risko, at jeg mister adgang til alt de gange, der er nedbrud derud og undgå risiko, at en hacking giver adgang til alt på een gang.

Men - løbet er formentlig kørt.
Der må være massive politiske og økonomiske interesser i at gennemtvinge DanID system.
Og når man ikke behøver at frygte kritik af befolkningen....

11. januar 2011 kl. 13.12 Eva B.

Jeg kan se, at KRIFA har blanketter til at printe ud.
Det koster blæk i printer, konvolut + frimærke.
Eget valg har sin pris.
Gad vide, hvornår Krifa afskaffer den form for selvkøbt egenbestemmelse.
...og valg af en anden A-kasse/fagforening...
måske kommer der i fremtid reklame med tilbud af kvalitet
"hos os har du valgfrie login-muligheder"

12. januar 2011 kl. 14.10 Elizabeth

Jeg har tidligere været kunde i Jyske Bank, som kører deres netbank med CPR - nøgleID og nøglekort. Da jeg skiftede bank, fik jeg pludselig homebanking som gjorde at jeg kun kunne logge på hjemmefra. :( Ikke sjovt når man er vant til at hive pungen frem med nøglekortet i.
Til min STORE glæde kom nemID. Og det er sgu nemt... Sikkerheden ligger jo i nøglekortet, så kan man klage over koder med store eller små bogstaver.
For mig betyder det at jeg igen kan logge på netbank andre steder og det samme med min "Krifa konto".
Jeg er glad for at det hele kører på Nem ID... Det gør det hele nemmere.. Tak for det...
STOR ROS...

12. januar 2011 kl. 15.24 Henrik K

NemID-undersøgelse viser, at unge dumper NemID, mens hver fjerde har problemer med at komme i gang.
Hvis du hører til den del af befolkningen, der synes, at NemID er besværlig og gammeldags skal du bare kæmpe dig igennem, de tre-fire første måneder med NemID.
DanID, der står bag NemID-løsningen, tror nu på alligevel på, at NemID med tiden bliver populær.
Brugernes største problem er, at de kommer til at spærre deres adgang, fordi de aktiverer den NemID, de har fået gennem banken, på en offentlig hjemmeside.????

giffen gaffen guffen "nem"id ned i skuffen.

læs mere her.


http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/ECE1164179/vi-laerer-at-elske-nemid-med-tiden/

PS:

Ville det ikke være "nemmere" om vi alle fik skudt en ampul idchip ind i kroppen ved fødslen
Så skulle vi aldrig mere tænke på id.
Der ville så være scannere alle vegne, i computere, telefoner, banker - ja alle steder !
Det ville da gøre vores liv utroligt nemt.
Alle ville være fri for at lyve om hvor de er
eller hvad de købte.
ØØhhheee... det kan man jo faktisk med "nem"id
Da det er et (gentager ET) adgangs logon ID
til ALT.
George orwells bog 1984 er ganske aktuel.

13. januar 2011 kl. 07.43 Flemming Ranch

Jeg er stadig meget glad for Nem Id, Jeg har nu brugt den mange gange til min fagforening, net-bank Skat og andre off. steder. ud af disse hundrede gange hvor jeg har brugt Nem Id har der kun været en eneste gang, hvor systemet var nede. Så for mit vedkommende virker det fint, hurtigt og let.

13. januar 2011 kl. 13.42 Anonym

@Henrik K
Stakkels skræmte menneske. Jeg er glad for at jeg ikke lever på samme planet som dig.

14. januar 2011 kl. 15.01 Henrik K

Nye fejl hos DanID får videnskabsministeren op i det røde felt.

3.403 danskere fik efter nytår ny adgangskode til NemID, efter at DanID igen måtte indrømme problemer med at sende papirbreve med adgangskoder ud på den korrekte, sikre måde.

Dermed er sikkerhedsproblemet fra efteråret altså ikke løst endnu: Velkomstbrevet med introduktion og det første papkort bliver sendt samtidig med det brev, der indeholder den midlertidige adgangskode, og de nødvendige oplysninger for at stjæle en NemID-identitet bliver lettere at få fat i på en gang.

Det er da skræmmende.

http://www.version2.dk/artikel/17610-nye-fejl-hos-danid-faar-videnskabsministeren-op-i-det-roede-felt

14. januar 2011 kl. 15.13 Henrik K

DanID forsøgte at sminke NemID’s nedetider

DanID forsøgte at omdefinere et NemID-nedbrud, så den samlede nedetid ikke overskred målene fra IT- og Telestyrelsen. Det fremgår af to forskellige udgaver af driftstatistikken for oktober.

Database-fejl er NemID’s ømme ligtorn

Database-fejl står for 64 procent af NemID’s uplanlagte nedetid. DanId siger, selskabet ikke kunne forudse kapacitetsbehovet – og er i øvrigt selv utilfreds med den megen nedetid.

????

15. januar 2011 kl. 18.41 Leif

Lidt statestik fra Computerworld:

75 procent er meget tilfredse, tilfredse eller lidt tilfredse med NemID, mens 18 procent er meget utilfredse, utilfredse eller lidt utilfredse med NemID. Syv procent ved ikke.

18. januar 2011 kl. 00.17 Henrik K

NemID dummer sig for tredje gang.

Nok engang har DanID sendt nøglekort og koder til NemID på samme tid.

Denne gang er der ifølge business.dk tale om en computefejl. Over seks dage testede DanID deres nye computersystem, der netop skulle sikre, at breve med koder og breve med nøglekort ikke kom ud med samme postbud på den samme dag.

Politiken 17. jan 2011 KL. 14.45

http://politiken.dk/tjek/digitalt/internet/ECE1169739/nemid-dummer-sig-for-tredje-gang/

18. januar 2011 kl. 00.22 Henrik K

NemID lover bod og bedring.

Politiken 17. jan 2011 KL. 17.02

http://politiken.dk/tjek/digitalt/forbrugerelektronik/ECE1169876/nemid-lover-bod-og-bedring/

http://www.ernemidnedeigen.dk/

(det gør jeg osse overfor gud hver dag)

19. januar 2011 kl. 04.22 Anonym

Der er nogen der siger at man skal til at betale for et nyt nøglekort når det er brugt op, synnes jeg er forkert, hvorfor kan man ike få lov til at vælge det som passer en bedst, kan da ikke passe at andre skal bestemme hvad der er godt for dig og mig, der er sku noget vi skal til at passe på, hvad bliver det næste ...? Hilsen H Andersen

29. januar 2011 kl. 15.52 Henrik K

NemID-ansvarlig: Lavine af kritik kom bag på os.

januar 2011.

I løbet af 2010 blev der således skrevet 2.300 historier i pressen om NemID, og omkring halvdelen var kritiske. Heraf har Version2 til dato bragt 185 artikler, hvori søgeordet NemID indgår. Men man skal ikke lade sig påvirke af den dækning og tro, at NemID er usikker, mente centerlederen.

»De overskrifter, der har været i aviserne om NemID, er jo ikke rigtige,« sagde han.

Man vil inden sommeren både kunne få en hardware-løsning, for eksempel et smartcard, der gør den private nøgle helt decentral, eller få engangskoderne på anden vis end via papkortet, for eksempel fra en applikation på telefonen.

»Men midlerne, vi havde til udbuddet, rakte ikke til at finansiere det. Så de løsninger bliver brugerfinansierede,« forklarede han.HVAD BLIVER DET NÆSTE..

SE HER:

http://www.postbank.de/-snm-0184304830-1296289030-03ad200008-0000000966-1296303904-enm-privatkunden/pk_chiptan.html;jsessionid=29357327593DFA9981AF030BCE38BD907242.b127

30. januar 2011 kl. 10.53 Henrik K

Og der er mere....

https://www.itpol.dk/DumID

DanidID's adgang til borgernes PC-er.
Velkommen til Big Brother Banks webbank
IT-Politisk forening illustrerer her nogle af de muligheder som NemID giver DanID for gå ind på borgernes computere og for at give andre adgang til borgernes computere. Danskerne skal tvinges til at bruge NemID for at komme på webbank. Desuden skal NemID bruges for at få login i stat, kommuner osv. Men også nethandel skal fremover foregå gennem NemID. Det er DanID der har udviklet NemID. DanID ejes af PBS der ejes af bankerne.

IT-Politisk vil her vise nogle af de kæmpeproblemer der er med NemID.

klik på dette link

http://datanom.net/nemid


når du er kommet igennem, kommer du hertil..


http://www.itpol.dk/nemid/DumIDogBigBrotherBank.html


hvis du ikke tør ? læs da dette..


https://www.itpol.dk/java-appletter

eller her.

https://www.itpol.dk/tracker


Bankerne vil i løbet af efteråret tvinge netbankbrugerne over på NemID. Når det er sket, går staten over til at bruge NemID. Det er klart at NemID ikke nødvendigvis giver bankerne, staten og andre institutioner adgang til borgernes data. Problemet med NemID er at der også bruges en signeret Java-applet der giver adgang til borgernes computere. Men da NemID har adgang til borgernes data og til at afvikle programmer på borgernes computere, kan de til enhver tid vælge at give bankerne, staten og andre institutioner adgang til (udvalgte) borgeres computere. Kort sagt, NemID vil gennemtvinge adgang til borgernes computere. Hvordan det vil blive brugt, er op til fremtiden at vise.

5. februar 2011 kl. 11.17 Anonym

Prøv nu at følge med i fakta: http://www.comon.dk/nyheder/forfejlet-kritik-af-nemid-1.367293.html
Ifølge eksperterne er der ikke et sikkerhedsproblem

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.