31. januar 2011

En overenskomst gælder alle

Det er måske ikke Kristelig Fagbevægelse, der har overenskomsten på din arbejdsplads. Men du er alligevel dækket af den. En overenskomst gælder nemlig alle på en arbejdsplads.

Når du er ansat på en arbejdsplads, hvor det ikke er os, men en anden fagforening, der har overenskomsten, er du dækket af den anden fagforenings overenskomst.
Ligesom andre fagforeningers medlemmer er dækket af vores overenskomster på de arbejdspladser, hvor det er os, der har en overenskomst.

Gælder alle uanset fagforening
En overenskomst gælder nemlig alle på en arbejdsplads, uanset hvilken fagforening man er med i, eller om man ikke er med i en fagforening.
Når du er på en arbejdsplads med en overenskomst, er du derfor sikret de løn- og ansættelsesvilkår, der er aftalt i overenskomsten.

Frit valg uanset overenskomst
Reglerne i en overenskomst er normalt forhandlet mellem en arbejdsgiverforening og en fagforening eller direkte mellem en fagforening og en enkelt arbejdsgiver.

Din ret til selv at vælge fagforening er uafhængig af, hvem der forhandler overenskomsten. Det er to forskellige ting.

Hvis du oplever fagforeningspres
Det sker fortsat på nogen arbejdspladser, at der er nogen, der forsøger at presse de ansatte til være medlem af den fagforening, der har forhandlet overenskomsten.

Kender du til sådanne oplevelser, vil vi gerne høre om det. Send os en mail (erb@krifa.dk), hvor du beskriver eksemplet.

Af Erik Bertelsen, politisk konsulent, Kristelig Fagbevægelse

20 kommentarer:

1. februar 2011 kl. 11.19 Mads Knudsen

Men gælder 50% reglen ikke stadig for at man kan få en overenskomst?
Altså den langude latterlige regl med at 50% skal være i hk?

2. februar 2011 kl. 11.40 Jakob

50 % reglen er særlig for nogle af HKs overenskomster på det private arbejdsmarked. Det er en del af en aftale og ikke noget der generelt kan støttes ret på. Der er altså ingen lovgivning der giver denne ret. Generelt er det således, at man kan få en overenskomst, hvis man kan overbevise arbejdsgiveren om at det er en god ide.
Jacob K. Toft, arbejdsmarkedskonsulent, Kristelig Fagforening

2. februar 2011 kl. 19.11 K. Kristensen.

Ok med at alle er dækket. Men hvad nu når arbejdsgiver og fagforening har forhandlet en dårlig overenskomst. Eks. at der forhandlet en pensionsordning med en hertilhørende forsikring som er 60% dyrer end tilsvarende forsikringer på markedet med samme dækning, og derved spiser det der skulle have været en pensionsopsparing. Er det så også en god ting?

3. februar 2011 kl. 12.08 Anonym

Inden Krifa går ind i sådan en sag, synes jeg man kan for lange, at sagen er undersøgt til bunds, det var ikke tilfældet for mig, mistede mit job på dette grunglag, og sidder i dag tilbage med en flad formennelse. Sag nr. 2006_2008_9189 RAF.
Hører gerne fra en der har forstand på dette.

3. februar 2011 kl. 17.47 Anonym

Anonym : Må en tillidsmand for 3F godt sige at han ikke vil hjælpe en person der feks. er i krifa eller nogen anden fagforening end 3F. Altså han vil kun hjælpe dem der er i 3F. Må han sige det.

4. februar 2011 kl. 10.51 Anonym

Ja.. det må han gerne, 3F hjælper kun deres medlemmer.

4. februar 2011 kl. 11.01 Anonym

Har været ansat i 3F i mange år, har efterfølgende feriefridage til gode som de ikke vil udbetale, manglende ansættelsesbevis og de vil ikke følge funktionærloven, en rigtig trist sag, men der er ingen fagforeninger der vil eller tør køre en sag mod 3F :-(

4. februar 2011 kl. 11.25 Jacob

Det er mere nuanceret end som så. Selvfølgelig kan et ikke-medlem ikke kræve at en 3F tillidsmand går ind i en personsag, f.eks. en afskedigelsessag. På den anden side kan man forvente at tillidsrepræsentanten, uanset hvilken fagforening denne måtte komme fra, arbejder for at fremme et godt og roligt samarbejdsklima på arbejdspladsen, og tale den samlede medarbejdergruppes sag overfor ledelsen. Ligeledes bør tillidsrepræsentanten i alle tilfælde reagere, hvis ikke arbejdsgiveren overholder overenskomsten.
I Kristelig Fagforening opfordrer vi vores tillidsrepræsentanter til ikke at gøre forskel på kollegerne uanset, hvor de måtte være medlem - eller slet ikke være medlem.
Jacob K. Toft, arbejdsmarkedskonsulent, Kristelig Fagforening

4. februar 2011 kl. 15.27 Anonym

efter jeg havde skiftet til KF blev jeg ringet op af min tillidsman fra 3F. ret ubehaligt....
vh. marcel

8. februar 2011 kl. 11.45 Anonym

Synes det store spørgsmål er hvordan man kan blive helt fri for overenskomster og bare selv ordne sin løn med chefen.

9. februar 2011 kl. 23.51 Anonym

Til Jacob K. Toft - Du skylder at fortælle dine "kunder", at såfremt de arbejder på en virksomhed (fx. under industriens overenskomst) - kan i ikke hjælpe dem i fagretslige spørgsmål (undtagen i civilretten, og der kun på regning), ved tilfælde af manglende opsigelsesvarsel, manglende pensionsindbetaling, manglende indbetaling på fritvalgskontoen, mv. - da i ikke er en del af overenskomsten. En svaghed som i belejligt undlader at forrtælle jeres "kunder" ved indmeldelsen og i jeres mange reklamer. Er der mon nogle Krifa-kunder (måske tidligere kunder)der har en god historie at berette derom ? - Vh. Tommysmed

10. februar 2011 kl. 09.40 Jacob K. Toft

Hej Tommysmed
Det er ikke korrekt, hvad du skriver. Kræver en sag for et af vores medlemmer, at den bliver ført ved en civil domstol har dette ingen direkte økonomisk konsekvens for vores medlem. Det er korrekt at vi ikke kan føre en sag ved arbejdsretten for et medlem ansat under en af LOs overenskomster, men er et medlem blevet snydt af en arbjdsgiver vil vi stadig kunne inddrive tilgodehavendet. Dette er muligvis en af årsagerne til, at over 90 % afvores medlemmer vil anbefale os til andre!
Jacob K. Toft, arbejsmarkedskonsulent, Krifa

10. februar 2011 kl. 19.57 Anonym

Hej Jakob K. Toft
Du fremfører at det ikke koster et af jeres kunder noget, såfremt i skal gå civilretsvejen, for at få afgjort en sag. Det er der desværre talrige tilfælde af IKKE er korrekt. Er der mon ikke 1 af jeres kunder (evt. tidligere kunder) - der vil bekræftige min påstand. Og Jacob hvordan forholder det sig med at i reklamerer fremfører, at i står stærkere uden en overenskomst, når du nu bekræftiger at i ikke kan føre en sag, hidhørende en LO-overenskomst ? - Tommysmed

24. februar 2011 kl. 14.50 Anonym

Det er en forsamling kagekoner vi har på borgen. Det der skal til er det her, sadan at vi ud over den opnåede fagforeningsfrihed også kan få aftalefrihed.
http://webarkiv.ft.dk/?/samling/19991/salen/b18_beh1_20_7_37.htm
Forslag til folketingsbeslutning

om begrænsning af retten til at iværksætte faglige blokader på arbejdsmarkedetFolketinget pålægger regeringen inden den 1. januar 2000 at fremsætte et lovforslag, der indsnævrer retsgrundlaget for iværksættelse af faglige blokader på arbejdsmarkedet.

Lovforslaget skal indebære, at det ikke vil være lovligt for en faglig organisation, der kun har et mindretal af medarbejderne på en virksomhed som medlemmer, at etablere en faglig blokade mod den pågældende virksomhed, såfremt virksomheden har indgået kollektiv overenskomst med en anden faglig organisation med et indhold, der sikrer medarbejderne løn- og arbejdsvilkår, der generelt ikke afviger væsentligt fra det niveau, som normalt er gældende for tilsvarende arbejde i den del af landet, hvor virksomheden er beliggende.

25. februar 2011 kl. 11.19 Anonym

maxxmaler, hvorfor i alverden bruger du så meget tid på en hjemmeside, hvor du tydeligvis ikke kan komme med ret meget relevant?
Hop du ind på malernes hjemmeside og hyg dig lidt der. :)

Ha en god dag.

25. februar 2011 kl. 20.59 Anonym

Hej Anonym
Tak for dit stimulans , de er dejlig at nogen følger mig.
Men om de er relevant hvad jeg skriver må ses i relation til din sosial bagrund.
Jeg er godt klar over at her på krifa møder jeg ikke mange som har min niveau ,derfor er jeg også skiftet til CA-A-kassen.
I denne blog har anonym 10 gange hygget sig og maxxmaler 2 gange.
Du er nok en af de krifafjolser som prøver at markere sig.
Men dette kunne du bedst vis du er kommet med noget relevant.
ha en god dag

5. juli 2011 kl. 00.29 Anonym

Helt ærligt. 104 kr i timen som mindsteløn i Krifas overenskomst i 2011. Jeg vil da håbe for jer at I får lidt mere, for det kan man da hverken leve eller dø af. Det var måske en god ide at dem der forhandler overenskomsterne får samme løn som de forhandler hjem til arbejderne. Jeg kan heller ikke finde noget som helst om lønniveau når man har været ansat i flere år.

26. november 2011 kl. 00.28 john jørgensen

Det er da derfor der ikke er behov for en strejke kasse, overenskomsten indgåes med deres egen arbejdsgiver forening så den er let at spise lav løn døgnets 24 timer

1. april 2012 kl. 23.52 Anonym

LO FAGFORBUND ER DET ENESTE DER DUER,
DE GULE ER KUN PENGEMASKINER ......

31. juli 2013 kl. 21.15 Jørgen Rabjerg

Det er ikke rigtig. Hvis det er en 3F overenskomst, så behøver arbejdsgiveren ikke at give de uorganiserede samme løn som 3f medlemmer får. Det er der faldet dom over

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.