19. januar 2011

Hvor er solidariteten blevet af?

Jeg var ved at få kaffen galt i halsen da jeg søndag morgen sad med Jyllands-Posten og læste et interview med LO’s formand Harald Børsting.

Han mener ikke, middelklassen har et ansvar for, at der er svage grupper i vores samfund, der er blevet overset. Middelklassen skal derfor ikke afgive nogen velfærdsrettigheder for at forbedre vilkårene for de svage som for eksempel den hjemløse, den enlige mor, de handicappede. Hele regningen for at hjælpe dem skal betales af bankdirektører og andre velbjergede.
Hvor er solidariteten blevet af? Den danske middelklasse hører til verdens rigeste, og har selvfølgelig også et ansvar for de svage, ligesom bankdirektørerne har.

Ikke rigtig solidaritet
Det synes jeg ikke er rigtig solidaritet. Hvis solidaritet ikke rækker længere end til dem, jeg er i klub med, dem på vejen, dem bag min ligusterhæk eller dem, jeg sympatiserer med, så bliver begrebet til rungende tomhed.
For mig er solidaritet at stille sig på den svages side. At gøre alt, hvad der står i min magt for at hjælpe den, jeg er blevet opmærksom på, der har brug for hjælp. Det må jeg gøre som privatperson, og det må jeg også gøre, når jeg som repræsentant for 180.000 kunder skal påvirke arbejdsmarkedslovgivningen.

Skal tænke på helheden
Naturligvis skal jeg tale kundernes sag, men jeg skal samtidig se på samfundets behov og se dem og den enkeltes behov som en helhed. Ellers ender vi i kampen for den samfundsgruppe, den klasse, det parti, den klub, jeg er medlem af. Den kamp er legitim, men hvis den bliver den eneste kamp og den vigtigste kamp, går det galt.

Må se ud over egen næsetip
Danmark har brug for borgere, politikere, og interesseorganisationer, der kan se ud over deres egen næsetip og tænker på hele fællesskabets behov. Og især tage hensyn til de svage, der ikke har mange talsmænd.

Søren Fibiger Olesen, formand Kristelig Fagbevægelse

8 kommentarer:

19. januar 2011 kl. 20.03 maxxmaler

Flot skrevet Søren !
Flot bildet af dig.
Men hvofor gå din kritik ud over LO ?
Er dette solidaritet?
Nor du selv mener at middelklassen har også ansvar, hvad er de so forfærdelig hvis Harald mener de same´?
Skulle du bruge søndagen for social nærvær instedet for at drikker usund kaffe og leser halvsandheder i jyllands pesten ?
Ville de ikke har været solidarisk hvis du om mandagen har ringet til Harald, inden du begynder at svine ham til?
Mener du med denne skrivelse kunne du polere din omtale efter din efterlønskandal?
Nor du er repræsentant for 180000 Kunder , tor du at ud over halvsandheder og psykologie for nybegynder ville du være i stand til at varetager politiske interesser af din Klientel ?

20. januar 2011 kl. 13.11 Lone Andersen

Respekt til min A-kasse - jeg er 100 % enig i Sørens blog. Og jeg tror LO taber meget sympati og opbakning ved den firkantede og ufleksible måde at angribe problematikken omkring vores velfærdssamfund på, og give "de rige" skylden og ansvaret alene når nu der er så stor en mellemklasse, der bestemt også må bidrage til at løfte det sociale ansvar og problematikken omkring for få indtægter og for mange udgifter.
Men det er LO nu ikke alene om at sørge for - politikerne på begge fløje taber også terræn, og har gjort det i mange år, med deres måde at tale nedsættende og ukonstruktivt om "den anden fløj". Det er ikke noget under at vores unge ikke lærer at tale ordentligt om hinanden med de forbilleder... (det var så lige et surt opstød der ikke helt hørte hjemme i denne debat;-)

24. januar 2011 kl. 14.00 Anonym

til maxxmaler

kunne være sjovt hvis du kunne stave...

24. januar 2011 kl. 19.32 maxxmaler

til Anonym

" Das ist nicht des Deutschen grøsse,... " zitat Schiller.
I forhold til LO formanden kunne jeg ikke finde historiske oplysninger om Søren Fibiger Olesen .De må være noget som ikke kan tåle dagslyset. Lige som LO formanden har fanget torsk ,har også Søren tjent penge med produktiv arbejde?
Finanzkrisen har vist , at der ikke en finanzproblem , de er en systemproblem .Og for at systemet kolapser på en høj niveau skal også middelklassen ofres.

25. januar 2011 kl. 12.25 Peter

Hej her er lidt solidaritet til efter tanke. Det er rettet mod at vores Dagpenge periode nu er blevet halveret. Hvis regeringen beslutter at nu må der kun sælges halve mælk ville du som kunde ikke glo lidt hvis prisen ikke også blev halveret ???

Behøver jeg at sige mere......... HVORFOR ER PRISEN PÅ A-KASSE GEBYRET IKKE BLEVET HALVERET er mit spørgsmål til KRIFA med flere.

27. januar 2011 kl. 11.42 Kurt

Til Peter
Interessant betragtning. Men a-kassesystemet og dagpengene fungerer ikke som en anden forsikring. Det bidrag vi betaler hver måned kan langt fra dække de udbetalinger der er. Resten er en udgift på finansloven. Ellers ville prisen f.eks. også skulle være steget voldsomt de seneste par år, hvor ledigheden er mere end fordoblet. Jeg synes det er rigtig godt vi har et solidarisk system, som vort velfærdssamfund jo er. Vi er alle med til at bidrage til de der har behov herfor, om det så er folk uden arbejde, syge, ældre osv.

27. januar 2011 kl. 22.54 Peter

Til Kurt
Der er ingen gennemsigtighed i det du siger så lad mig sættet et lille regnestykke op her. Vi ved jo fra KRIFAs tæppebombe reklamer som der er masser af penge til at sende hele tiden at der er ca 180 tusinde medlemmer og lad os regne med at 5% af dem får dagpenge og at de modtager før skat fra krifa ca 16000kr

180000 m gange 500kr = 90 millioner kroner per måned
5% af 180000 m = 9000 mennesker
9000 m gange 16000kr = 144 millioner kroner
Rødt tal på bundlinjen 54 millioner kroner

Så Kurt har ret kan man sige. Alle tal er fiktive jeg har ikke de sande tal men dem der kender dem kunne jo ligge dem frem på nettet så vi kan lave det rigtige regnestykke.

For mig er Solidaritet lig med gennemsigtighed og det er netop det der er galt her i verden hvad er de sande Tal? er krifa freks. statslig eller privat det samme kunne man spørge National banken om på deres hjemmeside beskriver de sig som selvejende altså i skarp konflikt med deres navn. Hvad er statens sande BNP.

Så længe der ikke er sand Solidaritet i vores verden kommer i bare til at høre om mere gæld og flere manipulerede Budgetter.

MVH Peter

3. februar 2011 kl. 05.41 maxxmaler

Hej Peter
Bar for at bekræfte noget af til dine rigtige tanker:
Vis alt gæld er betalt - so ville penge ikke længer findes .
Penge er ikke en objektiv verdi , de er blevet en skyld.
Fri marketskræfter og blind kapitalisme -de er ikke demokrati.
Hej Kurt
Ja A-kasse fungere ikke som en anden forsikring som skal overholde en kontragt, so snart de bliver ubequemt sletter A-kasserne dagpenge og efterløn uanst om de har tjent i de gode år før.
Vis du påstå at de er solidarisk skulle overveje en mentalundersøges.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.