7. marts 2011

Det offentlige holder igen på lønnen

De offentlige overenskomster udløber med udgangen af marts. Forhandlingerne om fornyelsen er ved at være afsluttet. Nu skal resultatet så godkendes ved en afstemning.

Forventningerne er, at der bliver stemt ja til resultatet. Mange husker endnu strejken for tre år siden. For mange var oplevelsen, at det var en strejke uden mening.

Det nåede de frem til
Resultatet, der er forhandlet på plads, er uden lønstigninger i 2011, hvorimod der er mindre stigninger i 2012. Kommunernes forhandler borgmester Michael Ziegler udtalte i forbindelse med, at resultatet blev kendt:
- Det skyldes dels, at vi i kommunerne har en økonomi, der er præget af den økonomiske krise i samfundet. Men det hænger også sammen med, at de kommunale medarbejdere de sidste tre år har fået større lønstigninger, end der er givet i den private sektor. Og det bliver afregnet i 2011.

Han henviser til reguleringsordningen, der skal sikre, at lønnen i den kommunale sektor udvikler sig i samme takt som i den private sektor.

Kristelig Fagbevægelses rolle
Kristelig Fagbevægelse er ikke med til at forhandle de offentlige overenskomster. Det er ikke, fordi vi ikke gerne vil, men reglerne er sådan, at den største fagforening på et område har forhandlingsretten.

En overenskomst er for alle
Uanset, om du er med i den fagforening, der forhandler din overenskomst, er du dækket af overenskomsten og sikret de løn- og ansættelsesforhold, der er aftalt i den.

En overenskomst gælder nemlig alle på en arbejdsplads. Og da der er frit fagforeningsvalg i Danmark, har du frihed til at vælge en anden fagforening end den, der har overenskomsten, hvor du arbejder.

Af Erik Bertelsen, politisk konsulent, Kristelig Fagbevægelse

1 kommentarer:

10. marts 2011 kl. 18.11 Jens

Nu kommer der en farlig bemærkning.....
Den effektive timeløn ligger vel omkring de 189.- i snit. 50% når jo ikke en dag over 28 timer om ugen. Genindfør stempelur, og fjern hjemmearbejdsplads. Vor herre bevares. Og med smøring længere oppe i systemet, har vi vist ikke noget at lade italienerne høre. Hvorfor betaler skolerne ofte 20-30% mere for toiletpapir, rengøringsmidler og o.lign. end de selv kan købe det til i det lokale supermarked, og vel at mærke i en bedre kvalitet? Jo johh vi kan rigtignok indenfor det offentlige :-) Respekt for dem indenfor sektoren, som virkelig yder en stor indsats. Dem er der også mange af. Sådan omkring de 50 %.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.