18. april 2011

Tving mændene på barsel

Selvom der er store forskelle i Europa fandt jeg i sidste uge ud af, at vi også har ting til fælles. Nemlig at rigtig mange har ondt i balancen mellem familie- og arbejdsliv.

På en konference i Berlin var repræsentanter fra 15 forskellige lande samlet for at diskutere den manglende balance mellem familie- og arbejdsliv – og den balance mangler for rigtig mange i alle lande.
Der kom også en masse gode forslag til, hvordan man kan gøre noget ved problemet. F.eks. at tvinge mændene på barsel. Det giver mere ligestilling og ikke mindst mere samvær med børnene.

Ret til frihed på børns fødselsdag
Der kom mange andre gode forslag på konferencen. Hvad med det her: Alle skal have ret til en betalt fridag på børns fødselsdage. Eller forslaget om, at alle forretninger skal holde lukket om søndagen.

Familielivskonto
Der er ingen tvivl om, at balanceproblemer fylder meget hos mange familier. Så meget at der også er forslag i spil under de aktuelle forhandlinger om regeringens 2020-plan.
Danskerne skal have mulighed for at trække sig ud af arbejdsmarkedet i op til et år for at hellige sig småbørn, syge slægtninge eller en ny uddannelse. Det er kristendemokraten Per Ørum Jørgensens  krav til 2020-planen.

Hvad mener du
Trænger vi til mere lovgivning, der kan give en bedre balance mellem familie- og arbejdsliv – F.eks. at tvinge fædrene til at holde mere barsel. Hvad mener du?

Rolf Weber, politisk konsulent Kristelig Fagbevægelse

5 kommentarer:

18. april 2011 kl. 16.45 Gordon Shumway

Tja jeg troede at KRIFA var i mod en hver form for tvang.

Fri med løn på børns fødselsdage - Skal barnet så ikke i skole den dag (Såfremt at fødlelsdagen falder på en skoledag) ?

Tvinge far på barsel mod hans vilje - Men ikke tvinge medarbejdere i en bestemt fagforening. Er det ikke dobbeltmoral ?.

Hvor skal "kun" forretningerne holde lukket på søndage - Hvad med biografer, restauranter, tivoli, budet som levere vores søndagsavis, bageren som vi køber brød hos om søndagen, kollektiv trafik m.m. Skal de ikke også havde fri om søndagen.

Hvorfor vil KRIFA være med til at bestemme over andre ?

19. april 2011 kl. 11.48 Henrik Jacobsen

Jeg må give Gordon ret. Der kommer som regel ikke noget godt ud af tvang. Nu skriver Rolf jo heller ikke at Krifa går ind for tvang. Han spørger hvad vi mener, derfor er det fint med debat her. Ville dog ønske at maxxmaler ville være lidt seriøs når han kommenterer.

27. april 2011 kl. 11.31 Bjarne Hansen

@maxx og @Gordon
Det bliver lidt trættende i længden at læse jeres konstante kritik og manglende konstruktive forslag...

@indlæg
Det er en svær vurdering hvor meget samfundet skal tvinge den enkelte for at opnå en bedre samfundsmæssig fordeling. Men at tvinge mænd på barsel er jeg meget imod. Opgaven må være at give forældrene reel valgmulighed ift. at de som par finder den bedste løsning for dem. Jeg skal ikke være med til at løse et ligestillingsproblem. Hvis det passer bedst for os at moderen holder det meste barsel så skal vi have mulighed for det.

Per Ørum er mere ind på noget brugbart. Større fleksibilitet vil være en stor fordel.

3. maj 2011 kl. 12.10 Bjarne Hansen

@maxxmaler
du har ret - kærlighed kan ikke tvinges. Men når fædre vælger at holde mere eller mindre barsel har det bare ikke noget med kærlighed at gøre! Jeg kender selvstændige som er fantastiske fædre men ikke har haft en eneste dags barsel (og jeg kender fædre som har holdt masser af barsel og også er fantastiske fædre).

Frihed og fleksibilitet må være nøgleordet her. Så kan den enkelte familie tilpasse barslen efter deres families ønsker og behov. Og der findes rigtigt meget vi kan gøre for at forældrene også i praksis har den frihed, men tvang er bare ikke en (af de gode) løsninger.

8. maj 2011 kl. 07.37 maxxmaler

Kærlighed må være nøgleord her.
Har man ret til at blive far er man også tvunget til at tage konsequenzer.
Frihed og fleksibilitet de er barnets ret -ikke farens.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.