11. juli 2013

Gear ned i ferien

Psykolog og direktør i Center for stress og trivsel, Jeanett Bonnichsen, giver her gode råd til, hvordan du bedst kommer helt ned i gear i din ferie. Processen starter allerede, inden du går på ferie.

Inden ferien
  • Planlæg og gør status: Hvor er jeg, hvad har jeg nået, og hvad skal jeg i gang med efter ferien?
  • Afslut projekter og opgaver og lad være med at starte nye op lige inden ferien.
  • Undgå tidsfrister lige op til ferien.
  • Acceptér, at det nok ikke er alt, du kan nå.
”Der sker det med de fleste af os, at vi stresser helt vildt inden ferien. Men hvis du vil undgå, at den første uge af din ferie går med at indstille dig på ferie, skal du i stedet bruge ugen inden din ferie til det,” siger Jeanett Bonnichsen.

Under ferien
  • Beslut dig for at være nærværende. Du har et valg.
  • Lad være med at være på arbejde – heller ikke mentalt. Det er en dårlig idé at tjekke arbejdsmail og mobiltelefon i ferien, hvis du vil have det optimale ud af din ferie. Hvis du har lavet din planlægning på arbejdet inden ferien og har gjort det hele klar, til du er tilbage igen, er der ingen grund til at være på arbejde i din ferie.
  • Husk at gøre noget, du har lyst til, og som lader dig op i ferien, så du kan være til stede. Spørg dig selv: Hvad er det, der skal til, for at jeg bliver ladet op? Tag et aktivt valg.
  • Hvis du har børn, og dine børn ikke længere er helt små, kan det være en god idé holde et familiemøde inden ferien. Tal om jeres forventninger og planlæg ferien, så alle føler, at de får noget ud af den.
  • Hvis dine børn er så store, at de kan passe sig selv indimellem, er det en god idé at dele ferien lidt op, så der også er tid til at gøre voksen-ting.
Jeanett Bonnichsen pointerer, at det med at være til stede og nærværende i ferien, hvad enten man har børn eller ej, er noget, man kan beslutte sig for.

”Vi er for mange, der fylder os for meget med arbejde. Jeg kan godt vælge at tage arbejde med på ferie, men hvis min familie eller andre relationer har værdi af, at jeg er nærværende, så har det valg konsekvenser,” uddyber hun.

Hvordan oplever du ferien? Er det svært at komme ned i gear i ferien, eller gør du noget særligt for at forberede dig på ferie?

Line Højen Væggemose, kommunikationsmedarbejder i Kristelig Fagbevægelse

2 kommentarer:

24. juli 2013 kl. 17.22 KLIK IKKE!

Interessant artikel, lang levetid på denne blog!

19. februar 2014 kl. 23.36 Allando

Det er vigtigt at lade op i ferien, men husk også at lade op på arbejdet.
Et godt råd er at drikke en halv liter vand midt på dagen, så for du mere energi til resten af dagen.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.