15. maj 2012

Hold snitterne fra store bededag

Krifa er ikke med på nedgangsbølgen om, at vi skal skaffe mere arbejdskraft ved at skære og spare os ud af krisen, fx ved at fjerne ferie- eller helligdage. Vi foreslår, at vi udvikler og investerer os ud af krisen.

Vi vil ikke tvinge nogen til at arbejde mere - heller ikke bare 12 minutter mere om dagen. Problemet er ikke, at danske lønmodtagere ikke arbejder nok. Snarere tværtimod. Mange arbejder så meget og under så stort pres, at de segner - går ned med stress og må melde sig syge. Så er de ude ud af arbejdsstyrken i kortere og måske længere tid. I den tid er de en udgift og ikke en indtægt for samfundsøkonomien.

Stress koster liv, penge og velfærd
Nu er regeringen kommet med en 2020-plan. Men jeg har ikke set, at de har forholdt sig til, at WHO vurderer, at stress og depression bliver en af de væsentligste årsager til sygdom i 2020.

Men allerede nu er det slemt. Hver dag er der 35.000 danskere, som må melde sig syge på grund af stress. Stress koster samfundet 14 milliarder kroner om året på grund af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsenet.

En positiv vej ud af krisen
Krifa forslår sundhedsledelse som en positiv vej ud af af krisen. Bare tallene over, hvor meget stress koster af penge og livskvalitet, viser, at der er meget at hente her.
Oveni kommer, at en ledelse med fokus på ansattes sundhed og velvære generelt giver færre sygedage, større velvære og mere arbejdsglæde. Og det betyder større menneskeligt overskud, øget effektivitet og luft til, at nye ideer får lov at blomstre og blive prøvet af.

Fra flokdyr til individualister
Krifa mener også, vi kan få meget mere ud af hinanden, hvis vi udnytter den fleksibiltet, videnssamfundet giver os.

Hvorfor skal alle møde tidligt om morgenen og bruge kostbar tid på at sidde i kø? Nogle kan lige så godt møde senere - måske efter at have haft tid til at få børnene i skole. Og de kan gå igen, så de kan være hjemme, når børnene kommer fra skole mod, mens de så tager et par arbejdstimer om aftenen, når børnene er lagt i seng. Det kan betyde, at deres dag hænger bedre sammen, og at de arbejder mere effektivt på de tidspunkter, hvor de arbejder.

Nogle er B-mennesker, så de arbejder bedst om eftermiddagen og aftenen. Hvorfor så ikke lade dem sove længe og møde sent, så de får lov at arbejde, når de kan gøre det mest effektivt.

8-16-samfundet er fortid
8-16-samfundet passer til industrisamfundets produktionsmåde. Nu lever vi i videns- og informationssamfundet, hvor vi faktisk kan arbejde, hvor og når vi vil. Ny teknik betyder også nye muligheder for at kommunikere sammen. En så enkelt ting som at holde flere videomøder frem for at ligge og rejse land og rige rundt for at mødes fysisk, kan spare en masse arbejdstid, der kan bruges til noget mere fornuftigt og produktivt.

Skru op for kreativiteten og de gode ideer
Som det fremgår, er der mange andre måder at skabe mere arbejdskraft på end ved at spare og skære ned. Krifas forslag til de kommende trepartsforhandlinger er at finde nye veje til ved at skrue op for kreativiteten og de gode ideer.

Søren Fibiger Olesen, formand, Kristelig Fagbevægelse

42 kommentarer:

16. maj 2012 kl. 15.21 Jesper Buch Holdt

Store Bededag ---> Der er nok ikke mange der beder på Store Bededag alligevel. Danmark har ikke råd til at holde så meget fri som vi gør i dag. Med alle de indelukkede "fridage" og småferier vi har haft råd til i de gode tider, har de fleste små virksomheder svært ved på årsbasis at få et godt flow (ordentlig ordreindgang). Det har i år været storslemt i år når jeg skal se på vores store kunder. Når folk kommer fra ferie går den næste på ferie, og sagerne får bare lov til at ligge at flyde. For mit vedkommende så lad os fjerne alle de tossede religiøse fridage og holde 3 ugers fast sommerferie 29-30-31. Thats my 2 cent.

16. maj 2012 kl. 15.40 Anita Holt, medlem af regionsbestyrelsen i Krifa i Nordjylland

@ Jesper

Nu er vi rent faktisk nogen der stadig bekender os til den kristne tro, det er ikke sådant jeg bruger hele bededag på at sidde og bede. Du har ret, men jeg bruger dagen til eftertanke.
De kunne jo starte med at inddrage fri på røde 1 maj inden de roder ved helligdage der betyder meget for mange mennesker.
Jeg er ret sikker på danske virksomheder overlever som de har gjort i mange mange år indtil nu med vi holder helligdage.
Det er faktisk også dage der tit samler familier, hvor alle er sikker på de har fri, det ville også blive svært presset hvis man fjerner sådanne dage.
Og hvor går grænsen, er det næste vi fjerner så kristi himmelfart, og 2 påske dag og.........
Og stress niveauet ville helt sikkert heller ikke blive bedre af man inddrager folks helligdage.
Så jeg mener helt klart vi skal "pille snitterne" fra helligdagene!!!

16. maj 2012 kl. 15.59 Anne Kirstine

Jeg havde ikke fri 1. maj!

16. maj 2012 kl. 16.28 Jens P. hansen

Hvordan kommer man frem til større indtægt fro samfundet ved at afskaffe helligdage. Vi bruger da ikke mere rugbrød af den grund, og eksporten kan da heller ikke øges deraf? Nej lad os nu holde de hellihdage og så bruge dem til det de er tænkt som.
Jens P. Hansen

16. maj 2012 kl. 16.30 Poul

Der var en gang, hvor socialisterne foreslog arbejdstids nedsættelse, så specielt unge og nyuddannede ikke blev holdt ude fra arbejdsmarkedet men det er glemt i dag. På trods af ledighed over 7% skal vi arbejde mere, så går det som en direktør i Dansk Industri udtalte, da sosserne talte om 12 minutter mere: "Hver gang der er 37 der arbejder 12 min. mere, fyrer jeg en person, vi får jo ikke flere ordrer af at folk arbejder mere."
Vi mangler jo ikke arbejdskraft i dag og prognoser om mangel på arbejdskraft har endnu ikke passet nogensinde.
Hvis vi kommer til at mangle folk, kunne man fjerne 1. maj og evt. det offentliges betalt pauser, som privatansatte ikke har men altså betaler til.
Firmaer med timelønnede får ingen gevinst, de skal jo betale for de ekstra timer, så det er kun funktionærerne der kommer til at betale. Forøvrigt arbejder mange mennesker i forvejen langt flere timer end 37, specielt indenfor industrien, så de vil få lidt mindre overtidsbetaling men ikke arbejde mere, da de i forvejen er langt over 37 timer.
SKAF FLERE ARBEJDSPLADSER og spild ikke tiden med alt jeres politiske spilfægteri, for at ændre opinions tallene.

16. maj 2012 kl. 17.21 Anonym

Vi skal have unge i arbejde, og så hjælper det ikke at dem der er i arbejde bliver mere bebyrdet, der skal være tid til fammilien.

16. maj 2012 kl. 17.22 Elisabeth Kirk

Jeg synes bestemt heller ikke man skal afskaffe heligdagene.
De har stor betydning for rigtig mange mennesker, uanset religiøse forhold, så bliver de opfattet som et pusterum i en travl hverdag, og ofte til familebesøg, som vi bør fokusere mere på.

For min del arbejder jeg nemt 50-60 timer om ugen, har fast arbejdstid et sted, og er ansat i et vikarbureau ved siden af.

Jeg tror ikke, det er vejen frem for alle, men jeg oplever stor glæde ved at dygtiggøre mig på denne måde (og selvfølgelig tjene penge samtidig).
Når arbejdet på det ene sted hænger mig lidt ud af halsen, møder jeg nye mennesker og nye udfordringer på det næste sted, og det, som gjorde mig træt og irritabel, er glemt.

16. maj 2012 kl. 18.05 Anonym

8-16-samfundet er fortid?

Hvis man en alene med barn/børn er det umuligt at få skifteholds arbede til at hænge sammen med dagligdagen med mindre der er råd til ung pige i huset.

Venlig hilsen en bedstemor, der ofte træder til.

16. maj 2012 kl. 18.56 Anonym

Man kan skære 1 maj væk i stedet for helligdagene.

16. maj 2012 kl. 20.04 Anonym

Hvis der skal skæres, så væk med 1. maj, men det vil politikkerne jo nok ikke, for så kommer der ikke nogen og hører deres taler. Man var fri for den ballade der tit opstår 1. maj, og politiet ville derved spare penge og betjentene ikke opspare timer til afspadsning, som de alligevel aldrig har tid til at få holdt.

16. maj 2012 kl. 20.22 Anonym

Gad vide hvornår det går op for vores regering, at de ikke får flere i arb ved at vi får mindre fri og det skaber da slet ikke flere arbejds pladser.
Nej de skal sørge for at får firmaer til at blive i Danmark og at flere tør starte nye private firmaer for det offentlige kan vi ikke leve af !!!!Og hvorfor er det altid de bedre stillet der får mere til sig selv, når de giver skatte lettelse, vi er mange til lav løn som ikke har fået løn forhøjelse i mange år, og alt er jo blevet dyre..... Et godt sted at spare er på løn til dem der sidder i regeringen, og hvis vi andre ikke gør vores arbejde godt nok bliver vi fyret, men de må godt sørge for dem selv først og ikke tænke på dem der har meget lidt at leve for....

16. maj 2012 kl. 20.48 Anonym

Skær 1 maj væk i stedet for - den dag har jeg ikke fri i forvejen.

16. maj 2012 kl. 21.00 Immanuel Fuglsang

Tak for et godt indlæg. Men er der ikke en skrivefejl her?

Hver dag er der 35.000 danskere, som må melde sig syge på grund af stress.

Der er da vist kommet et par nuller for meget med. Eller har jeg helt misforstået det?

16. maj 2012 kl. 21.26 Ove Klausen, kommunikationsmedarbejder, Kristelig Fagbevægelse

§Immanuel Fuglsang. Nej, der er korrekt. Ifølge Stressforeningen er ca. hver fjerde sygemelding på det danske arbejdsmarked pga. stress, og det svarer til 35.000 sygemeldinger om dagen - hver dag.

16. maj 2012 kl. 21.51 Immanuel Fuglsang

Tak for svaret.

Jeg må nok indrømme, at jeg læste bemærkningen om de 35.000 sygemeldinger, som om det var NYE tilfælde hver dag. Men det er så ikke den rigtige tolkning (naturligvis!).

Nu ved jeg ikke, om andre har læst på samme måde som jeg? Men måske ville det have udelukket misforståelser, hvis der havde stået sådan her på udmeldingen fra formanmden:

"Hver dag er 35.000 danskere ikke på arbejde p.g.a. stress".

Nå, jeg vil ikke strides om ord, men det er vigtigt, at der gives præcise og letforståelige udmeldinger.

17. maj 2012 kl. 08.38 Erling Klaja

Man kan godt høre på Jesper Buch er arbejdsgiver, ingen tvivl om, hvis vi arbejder 2 dage mere vil der være formange ansat mange steder. Er rigtig glad for jeg aldrig har stemt på rød blok og ikke er medlem i 3f det er da en fagforening der ikke er enig med medlemmerne, hvem er det lige der betaler lønnen de får udbetalt hver måned for tjent kan man da ikke sige. Måske skulle vi helre have en ferieuge mere så vil det give behov for flere på arbejde istedet for at gå arbejdsløs.

17. maj 2012 kl. 09.43 Anonym

jeg forstår ikke, hvordan det hænger sammen med, at man får flere i arbejde ved at fjerne nogen helligdage. Hos os ville det ikke betyde, at der ville blive ansat flere... tværtimod... vi andre skal bare arbejde mere og så ellers have endnu sværere ved, at få hverdagen til at hænge sammen. Så det er fuldstændigt gak gak i mine øjne, at fjerne helligdage. Det vil kun få flere til at gå ned med stress. Og iøvrigt har arbejdsstyrken allerede givet til krisen i form af nedgang i realløn - set ud fra at mange ikke har fået lønstigninger de sidste par år eller kun en så lille stigning, som så er blevet ædt op af prisstigninger på varer osv.

17. maj 2012 kl. 09.51 Anonym

Der tales om arbejdsløshed blandt befolkningen. Sæt dem i arbejde, i stedet for at os der arbejder skal gører ekstra. Hvis man regnede på hvad overarbejds timer koster et firma, så prøv at se hvor mange hænder der kunne komme i arbejde.
Hverdagen er stresset nok i forvejen, og arbejdsgiverne kræver mere og mere af os, vi skal yde mere.
Rør ikke ved vores Helligdage og læs grundloven. Der er tros alt mange der er toende.

17. maj 2012 kl. 11.44 Gordon Shumway

@ Erling Klaja

Indtil videre har 3F ikke meldt noget om, at de har ønske om at ville afskaffe nogle helligdage, så hvorfor nævne 3F i denne tråd.

17. maj 2012 kl. 11.51 Gordon Shumway

@ 1 maj.

Men kan ikke rigtigt afskaffe 1. maj. som helligdag. da 1. maj. er ikke en helligdag.

De som har fri 1. maj. har denne bestemmelses i deres overenskomst og der er vel ikke noget i vejen for, at en arbejdsgiver og arbejdstager er enige om ikke at arbejde den 1. maj. så samme måde at man i bankerne har aftalt, at holde lukket fredagen efter kristi himmelfart

17. maj 2012 kl. 12.01 Gordon Shumway

@ Søren Fibiger Olesen

Jeg kan ikke rigtigt se - hvorfor at os ikke troende skal tvinges til at holde fri på kristne helligdage. særligt da flere og flere vender den kristne tro ryggen. På samme måde som flere og flere venden LO ryggen.

Hvorfor skal f.eks. muslimer - som er danmarks hurtigst voksende religion, tvinges til at holde fri på kristne helligdage.

Lad os afskaffe alle de kristne helligdage og erstatte dem med alm. feriedage, således at de enkelte medarbejder frit kan vælge hvornår man har lyst til at holde fri.

17. maj 2012 kl. 15.24 Anonym

Fri fordi der er helligdag?? indenfor butiksbranchen er dette ord ikke kendt. Jeg arbejder på en servicestation, her er altid åbent. Vil jeg have fri, ja så får jeg jo heller ingen løn for den dag. Så for mit vedkommende er der ingen specielle helligdage, bare en fridag hvis jeg har råd til at tage den.

17. maj 2012 kl. 17.42 Lenette Schultz Nielsen

Pædagoger har ikke fri 1. Maj, tilgengæld skal vi have fri grundlovsdag - hvilket jeg synes er en mærkelig at have lukket på.

Jeg går lidt svært ved at tage hele den debat om helligdagene så alvorlig - er I klar over hvor mange der i forvejen arbejder på helligdage? Pædagoger på døgninstitutioner, sygeplejesker, sosu'er og mange flere... Så nej, helligdage er ikke dage hvor familien kan samles fordi alle har fri!
Og kirkerne kan jo stadig holde gudstjenester selvom det ikke er en officiel helligdag.
Men jeg mener mennesker har brug for fri. Og jeg kan godt li' at Dk viser vi er et land der bygger på kristne værdier og derfor holder kristne helligdage.

17. maj 2012 kl. 20.14 Anonym

Det er tankevækkende!!! I stenalderen skulle præsterer 8 timers arbejde om ugen, for at have til dagen og vejen.

18. maj 2012 kl. 18.05 Anonym

Vi sælger efterhånden ud af en hver tradition, der tilhører den danske kultur. Vi har smidt værdierne ud og erstattet dem af - ja, af hvad ? Det er muligt at helligdage ikke anvendes til kirkegang, men jeg tænker, at de anvendes sammen med gode venner eller familien - og det styrker både den enkelte og det sociale i vores samfund. Vi har nok af stress og der af følgende sygedage og dermed udfald fra arbejdsmarkedet. Et par fridage skader ikke. Hvad jager vi efter ? Hvad er det vi skal nå ?

19. maj 2012 kl. 02.35 Anonym

Nej NU stopper festen, det kan fa.... ikke være rigtig, at helt afskaffe alle vores helligdage !! Vi har kæmpet os til dem, så det skal vi bare ikke acceptere No way Barbiegirl.
Hvad med at sætte bl.a boligskatter og afgifterne op NU !!!
Husejer har nu i 10 år været fredet, nu må de også være med til at betale regningen ( solidarisk )
Os lejer kan jo ikke betale hele gildet.

19. maj 2012 kl. 22.57 Anonym

Helt enig nu skal vi ikke sælge flere af vores danske værdier.
jeg kan undre mig over at de siger at vi skal skære st bede dag væk. hurra mand i en økseskaft. hvorfor er der så så mange der holder fri fredag efter kr himmelfart.

21. maj 2012 kl. 12.37 Anonym

ÅHH jo ejere betaler så absolut allerede gildet, ved ikke hvor du har den tanke fra at ejere er fredet, men det desværre ikke korrekt viden du har.

21. maj 2012 kl. 22.18 Anonym

Nej vi som ejer betaler skam lige så meget i Husleje som hvis man lejede, fordelen ved at eje er at man kan gøre som man vil (rimeligvis" på sin ejendom, det kan man ofte ikke på lejet egendom, men man kan jo ikke bare ringe til udlejeren hvis der går et vandrør osv.... NÅ men det er ikke det som var emnet. St. Bededag !! Nej skal ikke afskaffes, vi er mange som arbejder i butik som i forvejen arbejder flere timer op til og efter helligdage, derfor nyder vi at få den ekstra dag fri til at afstresse i ro og eftertanke med familien. Folk tror jo at fordi Bilka lukker EN dag så er der hungersnød....

22. maj 2012 kl. 12.13 Eva Windel

Europa har valgt besparelsens vej ud af krisen. BRIK-landende samt USA har valgt investeringens vej.
USA brokker sig over, at vi med vores politik er med til at trække dem ned og bremse væksten.
Købmand Børge Olsen (Irma-direktør) sagde: "En virksomhed i krise har valget mellem to muligheder. Enten at tjene sig rig eller at spare sig ihjel - og de fleste vælger forkert!"
Samme mand står også for udsagnet: "Enhver idiot kan finde ud at at spare!"
Hvor er det sørgeligt, at de røde kopiere de blå´s tåbeligheder. Stop afviklingen og sæt gang i udviklingen.

22. maj 2012 kl. 12.52 Anonym

@
Til boligejerne
I har haft alle muligheder for at banke af på JERES gæld 1-3 % rente er jo ingenting, at i så har valgt afdragsfrie lån viser jo bare, at I reelt slet ikke har råd til at være ejere !!!
Så kom ikke her !

22. maj 2012 kl. 14.09 Gordon Shumway

@ Eva Windel

USA har på ingen måde valgt at investere sig ud af krisen. USA har valgt at låne sig til vækst, penge som man så mangler ude i fremtiden, da disse penge på et tidspunkt skal betales tilbage med renter.

Hvis den vestligt verden skal på fode igen, er der kun en vej. Vi bliver nød til at spænde livremmen ind og betale af gå gælden, også selv om ve blive fattigere i en periode.

23. maj 2012 kl. 11.01 Anonym

Ha ha @ der skriver om boligejere du sjov :-) Og en smule ubvidende men tak for smilet... god dag :-)

23. maj 2012 kl. 11.01 Anonym

uvidende

23. maj 2012 kl. 12.15 Eva Windel

@Gordon Shumway alias ALF
Det er nyt for mig, at man ikke kan lånefinansiere investeringer og dermed vækst. Selvfølgelig skal lån betales tilbage. Mange af de spareøvelser der foregår i Europa handler om at lade nogle nederst i den sociale pyramide betale renter og afdrag af den fest, der har været holdt i toppen af pyramiden.
Der er brug for en socialt afbalanceret handlingsplan, hvor de brede skuldre bære de største læs.

24. maj 2012 kl. 07.37 Gordon Shumway

@ Eva Windel

Så længe at vi er så dybt forgældet i den vestlige verden, har ikke ikke råd til at låne mere.

Jer en enig at dem på toppen skal være med til at betale. Her i Danmark kunne man f.eks. i en periode vælge at beskatte pensionsafkast med f.eks. ekstra 30 procentpoint(det er dem på toppen af parmiden som sidder på den største delen af pensionsformuen, og således ville de komme til at betale mest)

Man kunne også vælge en midlertidigt formueafgift, en midlertidigt fondsskat, således at de mange fonde også kom til at bidrage.

Man kunne lægge er top på hvor mange renteudgifter man kan trække fra, de som har de største renteudgifter er også med som op gennem 00'erne har fået de største skattelettelser.

Man kunne fastfryse overførselsindkomster i en periode.

Således at staten fik balance i indtægter og udgifter. Når staten har balance - så har den også råd til investere og dermed skabe en bæredygtig vækst, baseret på produktion.

Til sidst og ikke mindst, skal vi landene i Europa havde langt mere kontrol med Bankerne. De skal reguleres så meget så mulig. Da den langt hen af vejen, er Bankerne som har bragt den vestlige verden i den gældsfælde, de befinder sig i øjeblikket.

24. maj 2012 kl. 08.28 Eva Windel

@Gordon Shumway
Vi er altså ikke så dybt forgældede som nogen har en politisk/økonomisk interesse i foregive. For et år siden var Danmark et gældfrit land ifølge OECD. På trods af, at vi har verdensrekord i at sponsorere finanssektoren.
Det, der foregår nu, er en omvendt Robin Hood, hvor man tager fra de fattige og giver til de rige. Det luner i de velbjærgedes lommer - men kun på kort sigt. Man kan ikke redde velfærdsstaten ved at udvikle en underklasse af fattige arbejdere, som man er i gang med nu.
Så lad mig konkludere med den britiske økonom John Maynard Keynes: »Look after employment, and the Budget will look after itself!«

24. maj 2012 kl. 10.54 Nuriye Safran

@ Gordon Shumway

Jeg har bare en kort kommentar til dit tidligere indlæg omkring muslimer som "tvinges" til at holde fri på kristne helligdage.. Er det noget du har undersøgt siden du mener at muslimerne tvinges til at holde fri???? Jeg har selv muslimsk baggrund og arbejder under de samme vilkår og regler som alle andre - ergo er der ikke noget der hedder "tvang" til at holde fri på helligdage fordi jeg er muslim! Som nævnt er det de samme ansættelsesvilkår jeg også har som alle de andre kollegaer så derfor holder din argumentation slet ikke.

27. maj 2012 kl. 06.33 Gordon Shumway

@ Nuriye Safran

Såfremt at virksomheden man arbejder på holder lukket på de Danske Helligdage, så tvinges man vel til at holde fri.

Jeg finder ikke at det er rimeligt, at man stort set kun har kristene Helligdage i Danmark - særligt da flere og flere vender folkekirken.

Jer er selv "ikke troende" og kan ikke se hvorfor at helligdage kun skal tage hensyn til den kristene tro.

Hvorfor ikke afskaffe 2 påskedag, 2 pinsedag, kristelig himmelfart samt store Bededag, og erstatte dem med nogle muslimske højtider som f.eks. 2 helligdage i forbindelses med Eid ul-Fitr samt 2 helligdage i forbindelses med Eid ul-Adha.

På den måde tog vi også hensyn til alle dem med muslimsk baggrund på det danske arbejdsmarked.

28. maj 2012 kl. 11.09 Gordon Shumway

@ Eva Windel

Den Danske offentlige gæld ligger på Ca. 45% af BNP og er stigende.

De Danske husholdningers glæd ligger på næsten 2,75 gange års indkomsten. Således er de Danske husholdninger de mest forgældet i OECD landene.

Så jeg ved ikke rigtigt hvad de mener med at "Vi er altså ikke så dybt forgældede som nogen har en politisk/økonomisk interesse i foregive"

Link til data fra Cecea : http://www.cevea.dk/files/materialer/analyser/notat_statsgaeld_og_privat_gaeld_0.pdf

28. maj 2012 kl. 17.33 Stefan

@Gordon
Til gengæld er danskerne også nogle af dem med de største formuer i verden. På grund af vores store pensionsopsparinger og fordi vi har en relativ høj andel af ejerboliger. Derfor er den relative danske gæld blandt de laveste i verden. Finanskrise eller ej...

28. maj 2012 kl. 23.42 Gordon Shumway

@ Stefan

Den danske pensionsformue er meget ulige fordelt. Hvis vi opdeler befolkningen mellem 18-65 i to lige store grupper, så råder den ene del over Ca. 13% af pensionsformuen. Mens den andel råder over Ca. 87%. De rigeste 15% råder over halvdelen at pensionsformuen.

Således har den alm. lønmodtager en beskeden andel af den samlet pensionsformue.

Den relative store gæld blandt de Danske husholdninger, gør de Danske husholdninger meget mere sårbare overfor evt. rentestigninger, end de lande vi sammenligner os med. Særligt da mange boligejere har F1 lån uden afdrag.

Boligformuen som en udtryk for en real formue, er en meget farlig vej at gå.

Stiger renten og boligpriserne falder. Falder denne formue også. Flere og flere boligejere står i den situation at de skylder mere i boligen end den kan sælges for. Således har mange især yngre boligejere under 40 år, mere gæld end vi har værdier for (også hvis vi medregner pensionsformuen)

Hvis renter stigen skal husholdningerne betale mere af deres indkomst i renter og har dermed mindre til forbrug, økonomien skrumper og arbejdsløsheden stiger. Samtidigt får staten mindre ind i skat grundet at de enkelte husholdninger trækker flere renter fra i skat, samt skatten fra fra de som er blevet arbejdsløse.

Gælden er grunden den den vestlige verdens elendige situation og den eneste måde at kommer ud af denne situation e,r at spænde livremmen ind og få afdraget på gælden og være fattigere i en periode.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.