14. august 2012

Øget fokus på stress og mobning


      Regeringen er klar med et lovforslag, der sikrer ligestilling af myndighedernes indsats mod fysiske og psykiske arbejdsskader. Det betyder, at arbejdstilsynet som noget nyt nu kan udstede påbud på stedet ved problemer med det psykiske arbejdsmiljø.
I Krifa er vi rigtigt glade for det øgede fokus på det psykiske arbejdsmiljø. Men lovforslaget er ikke nok, hvis problemerne omkring et dårligt psykisk arbejdsmiljø skal løses.
Krifa foreslår:
  • Øget fokus på sundhed og trivsel
  • Stress og mobing skal anderkendes som arbejdsskader
Øget fokus på sundhed og trivsel
Vi har overfor blandt andet beskæftigelsesministeren og statsministeren foreslået, at der kommer et helt nyt fokus på sundhed og trivsel på danske arbejdspladser.
Statistikker viser, at op imod 35.000 danskere er sygemeldt hver dag på grund af stress. Og rigtigt meget af den stress skyldes et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Der skal en kulturændring til på de virksomheder, hvor det psykiske arbejdsmiljø er dårligt, hvis tingene skal ændres. Og her er et lovforslag ikke nok.

Dårlig ledelse
Undersøgelser viser, at dårlig ledelse bærer en stor del af skylden for et dårligt psykisk arbejdsmiljø. Derfor må de enkelte virksomheder tage et meget større ansvar, når det drejer sig om at sikre god ledelse. Krifa har tidligere foreslået, at en leder skal certificeres for at kunne blive leder.
I Krifa har vi lavet en hjemmeside: Krifa.dk/jobtrivsel. Her giver vi ansatte i virksomheder med et dårligt psykisk arbejdsmiljø redskaber til at komme videre – blandt andet med bud på, hvordan man får større arbejdsglæde.

Stress og mobing skal anderkendes som arbejdsskader
Kun en brøkdel af de anmeldelser Arbejdsskadestyrelsen får med baggrund i psykiske sygdomme anderkendes som en arbejdsskade. Det skal der gøres noget ved. F.eks bør mobning og stress kunne anderkendes som arbejdsskader.
Det lyder hult, når arbejdsgiverorganisationer påstår, at der ikke er noget særligt problem på de danske arbejdspladser med det psykiske arbejdsmiljø, da de fleste sager afvises. Det er klart, at de afvises, når der ikke er nogen lovhjemmel til at anderkende dem som arbejdsskader.
Derfor kan det kun gå for langsomt med at få anderkendt flere psykiske sygdomme som arbejdsskader. Det her handler om mennesker, der er i dyb krise.

Søren Fibiger Olesen, Landsformand Kristelig Fagbevægelse4 kommentarer:

22. august 2012 kl. 13.50 Anonym

På min arbejdsplads har vi en en HK overenskomst - så kender jeg til mobning? Ja.

En kollega kom med denne bemærkning, hvorfor jeg havde 600,- kr. mere i løn end hende - jeg var jo ikke medlem af HK - hun har ingen uddannelse - jeg har en bachelorgrad i engelsk og marketing. Når man tænker sådan - hader jeg bare overenskomster, der placerer en i samme bås uanset uddannelse og job. Jeg har brugt mine aftenenr til at læse videre i mange år - og skulle vel gerne få noget ud af det. Derfor kunne jeg aldrig blive medlem af HK!.

22. august 2012 kl. 22.25 Anonym

Til anonym. - HK = Mobning ? - Dine betragtninger syntes noget usammenhængende. At du - som har en bachelor i engelsk - på en eller anden måde skulle være sat i bås af HK-overenskomsten, er noget vås. Du har sandsynligvis den samme jobtitel som den nævnte kollega, og derfor ligestillet som hende. - Det skyldtes vel ikke overenskomsten. At du så snylter på din kollega er straks noget andet. - Tommysmed

2. september 2012 kl. 20.04 Anonym

ich werde von meinem vorgesetzten gebosst..er beleidigt mich und schreit mich oft an..rufte mich morgens um 6 uhr an und hat mich schon abgemahnt wegen einer teilnahme an einem jubilium von einem kollegen...ich hätte ihn vorher anrufen müssen und um erlaubniss fragen weil ich kg war wegen eines arbeitsunfalls...als ich mich krankmelden musste hat er mich beleidigt und beschimpft...ich kann nicht mehr soweiter machen was soll ich tun??mvh mitglied von krifa

10. oktober 2012 kl. 22.14 Lene Janerka

Vil det også være at betragte som en stress relateret arbejdsskade, når man falder for dagpengegrænsen.

Jeg oplever det som meget stressende at jeg ikke ved hvordan det skal gå. Mon arbejdsmiljøloven også gælder her?

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.