9. januar 2013

Forkortet dagpengeperiode kræver regelændring

Nu er det alvor. Konsekvensen af den forkortede dagpengeperiode synliggøres dagligt i historier om mennesker, der har mistet dagpengeretten og står uden forsørgelse.
Danskere har også tidligere mistet retten til dagpenge, men ikke i det antal vi ser nu.
I Kristelig A-kasse oplever vi også de nye realiteter. Ugentligt må vi meddele en række kunder, at de ikke kan få dagpenge mere. Det er virkelig en ulykkelig situation. Heldigvis oplever vi også, at mange kommer i arbejde, inden dagpengefælden klapper. En opgørelse fra jobindsats.dk viser, at vores kunder ligger næsten helt i top, når det gælder om at finde job/påbegynde uddannelse, inden de mister retten til dagpenge.

10.000 ubesatte job
Samtidig med, at ledigheden stiger, og mennesker mister deres forsørgelsesgrundlag, viser en undersøgelse fra Arbejdsmarkedsstyrelsen, at næsten 10.000 job ikke kunne besættes i efteråret 2012. Hvordan i alverden hænger det sammen? Er der tale om job, der er så specialiserede, at det ikke er til at finde egnet arbejdskraft? Tilsyneladende ikke – der er tale om job i brede brancher som bygge- og anlæg, rengøring, butiksområdet og på faglærte områder som tømrer, murer eller kok. Er det a-kasser og jobcentre, der har svigtet deres ansvar og været for dårlige til at matche jobsøgende mennesker med opslåede job? Givetvis kan vi gøre det endnu bedre, end vi gør nu – og det knokler Kristelig A-kasse for hver dag.

Genoptjeningskravet bør ændres
Men der er også noget galt med reglerne. En del af de job, der er svære at få besat, er midlertidige – fx sæsonarbejde. Reglerne siger, at man skal have arbejde i minimum 52 uger for at genoptjene retten til dagpenge. Det vil sige, at hvis man tager et sæsonarbejde i fx 28 uger, har man ikke optjent ret til at få dagpenge, hvis man efterfølgende skulle stå uden job igen. Derfor fravælger nogle de midlertidige ansættelser i håbet om at finde noget længerevarende, og det er rigtig skidt. Siden vedtagelsen af dagpengereformen har vi - sammen med mange andre a-kasser – vedholdende peget på, at reglerne omkring genoptjeningskravet bør ændres:
- Genoptjeningskravet bør halveres fra 52 til 26 uger
- Ansatte i tilskudsjob og jobrotation bør optjene dagpengeret

Søren Fibiger Olesen, formand, Kristelig Fagbevægelse

9 kommentarer:

14. januar 2013 kl. 18.01 Gordon Shumway

@ Søren Fibiger Olesen

Rul dagpengerefornem tilbage således at man igen kan få 4 års dagpenge og 26 uger til genoptjening at dagpengeretten.

Afskaf skattefradraget til a-kassen, således ville finansieringen også være på plads og der ville også være penge til at ansatte i tilskudsjob og jobrotation m.m. også optjente dagpengeret.

Når de 4 år er gået og man stadig ikke har fundet et arbejde, brude man kunne forsætte med at modtage dagpenge, dog skulle satsen sænkes til kontanthjælpsniveauet.

17. januar 2013 kl. 19.18 Nils Thorlak

Var lige så Glad i dag.
Blev tilbudt et job i 6 måneder som IT-supporter på en skole.
Er pt ansat på en anden skole, med løntilskud.jeg er 50+, og gik ca 10 uger ledig før dette, og stopper der 1. marts.
Jubii tænkte jeg, og kommer så hjem og læser dette. ØV....
Ok. Fast afbejde i 6 måneder er da bedre end ikke noget job, men med 45 KM's kørsel hver vej , vill jeg da gerne som gulerod, spare nogle af mine (forbrugte uger ) op igen.
Kan godt se fornuften i, at sige nej tak, og søge længerevarende ansættelse et andet sted, og sidde her hjemme og (krudte røv)..
Krise i finanser, så 2 år er egentligt ok med mig.
Men 52 uger er ski i overkanten, før vi optjener igen
Bare en kommentar fra mig..

17. januar 2013 kl. 20.18 M. Bruhn

Det ville være rigtig godt at sætte genoptjeningsperioden ned til 26 uger. De akut job der er opslået vare i mange tilfælde 26 uger og dermed står mange igen med håret i postkassen herefter.

18. januar 2013 kl. 00.44 K.SchmidtHold da helt op nogle gode kommentarer !!!! hvor er det godt skrevet, tænk hvis vores politikere gad læse det !!!!!!

KÆRE POLITIKERE !!! SÅ SE AT FÅ DET LÆRT....
Formanden for vores fagbevægelse er da på sporet af noget der er rigtigt.
Man behøver da vist ikke nogen ministerpost, for at se at det er en glimrende ide`.

Det ses og høres jo at rigtig mange er både frustrerede og utilfredse med den måde dagpengeretten er lavet om til.
Der tænkes slet ikke på hvor opslidende og krævende det er at være arbejdsløs.

Sikke meget bøvl og tid der kunne være sparet hvis det var forblevet som det var.

Man stjal jo direkte alle ugerne op af folks "lommer"

En ide kunne jo være at lade de mennesker der allerede har job omend det ikke er fuldtid blive, istedet for at jage dem på porten med kontanthjælp, som bare gør situationen meget værre fordi deres evt.supplerende uger ophører.

SÅÅ afskaf de supplerende dagpenge,og lad folk selv finde timer hvor som helst og når som helst, (DET BLIVER MAN DA KUN MOTIVERET AF) så kan man få resten fyldt op.

Vi trænger snart til en win win situation.


18. januar 2013 kl. 06.28 T. Jensen


Jeg er også en af mange der har kæmpet for at få et job 52 uger om året. Arbejder på isfabrik hvor de helst afskediger halvdelen af de ansatte om vinteren da produktionen daler dèr. Er dog heldig at de har valgt at beholde mig hele året nu. Men hvem ved hvor længe det kan lade sig gøre.
Har tidligere fået tilbud om andre sæsonjobs om sommeren. Men da det kun var for 5-6 mdr og jeg endnu ikke har fundet et sæsonjob der varer resten af året ( vinteren ) , har jeg kæmpet for at få et fuldtidsjob.
Det ku da være interessant at have sommer og vinterjob. Men for risikabelt med den lange optjeningsperiode. Så det ville være skønt hvis den blev sat ned til de 26 uger. Det ville gøre en stor forskel.

18. januar 2013 kl. 11.24 Majken

Ville det optimale ikke være, at man havde et år til at optjene timer svarende til 26 uger? Så kunne mange småjobs eller et halvt år på fuld tid tælle lige meget?

18. januar 2013 kl. 14.10 Henning

Nu er problemet ikke større den at når du tager 26 ugers arbejde skubber du tidspunktet hvor du falder ud 26 uger længere frem i tiden.
Nå du så nærste år igen har 26 ugers arbejde har du optjent de nødvende 52 ugers arbejde, og du starter på en ny dagpenge periode, så jeg slet ikke se problemet med at tage diverse småjobs.

Hver time du arbejder skubber forfaldsdatoen, og nå du har arbejdet sammenlagt et år (ca 1900 times) starter du forfra. Hvor svært kan det være?

At Søren forenkler sagerne meget kraftigt gør det ikke nemmere at overskue, men prøv at gå i flæsket på a-kassen, så du får den korrekte informationer - der er nemlig undtagelser hvis du har fået forlænget din dagpengeperiode!!

19. januar 2013 kl. 16.40 Unknown

Hvis nu man bare fandt et andet arbejde, imens man havde sæsonarbejdet og hopper direkte videre det har man jo så trods alt 26 uger til!... Og så slipper man samtidig for at tømme kassen på folk der ikke gider tage et job indenfor et af de måske lidt mindre velansete job som f.eks. rengørings ass.
Det fandme for dårligt!! Folk klager og klager, der er ikke en skid at klage over. Tag et job, alle kan sku gøre rent! og så kan du jo få dine kære 52 uger samlet sammen. så du kan tage 2 år uden arbejde igen hvis du syntes det er så forfærdeligt!!

12. oktober 2014 kl. 09.52 Anonym

Mennesker der arbejder inde for områder, som er sæsonbetonede, rammes mere alvorligt og presses hårdere end folk i ordinært arbejde det kan ikke diskuteres. Det er realitet og en uretfærdighed, som der endnu ikke er taget hånd om.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.