18. juni 2013

Folket mødes

I weekenden, havde jeg den store fornøjelse at deltage i Folkemødet på Bornholm. Arrangementet, der er blevet kaldt en politisk Roskildefestival, finder sted i de smukke omgivelser ved havnen i Allinge. Her mødes politikere, interesseorganisationer, græsrødder, samfundsdebattører, turister, skoleelever, bornholmere og andre borgere. Kort sagt, Folkemødet er stedet, hvor folket mødes.Mange har haft travlt med at kritisere Folkemødet, blandt andet for at være for elitært og for blot at være et påskud for politikere og journalister for at kunne mødes til rigelige mængder rødvin, fadøl og dyre middage. Jeg mødte ganske rigtigt mange politikere og journalister, men hvis man seriøst mener, at det alene er et arrangement for eliten, så er det min påstand, at man enten slet ikke har deltaget i Folkemødet eller også har man haft både øjne og ører lukket.

Kendisser på slap line
Som repræsentant for Kristelig Fagbevægelse deltog jeg selv i en lang række forskellige arrangementer, blandt andet om arbejdsmarkedsforhold, a-kasseregler, lønmodtagerrettigheder med videre. Og jeg havde rig lejlighed til at være i dialog med både politikere, interesseorganisationer og konkurrenter fra de andre faglige organisationer. Derudover var der også mulighed for at opleve, blandt andet politikere og andre kendisser på slap line. Netop ved disse mere afslappede og underholdningsprægede arrangementer er det min påstand, at folket i bred forstand og ikke kun eliten var mangfoldigt repræsenteret. Når næsten 1.000 mennesker står og skråler med, når Venstres Bertel Haarder og Søren Pind synger for på ”Åh Marie a vil hjem til dig”, så skal ingen bilde mig ind, at alle 1.000 mennesker kommer fra den såkaldte elite. Selvfølgelig gør de ikke det, det er et mangfoldigt udsnit af den danske befolkning.

Demokratiet i Danmark fungerer
For mig er Folkemødet en oplagt chance for at komme i dialog med andre meningsdannere og en god anledning til at komme i snak med folk med noget på hjerte.
Salige Hal Koch sagde engang, at demokrati ikke først og fremmest er en styreform, men derimod en samtale. Det er jeg meget enig med ham i og for mig er Folkemødet et flot bevis på, at den demokratiske samtale rent faktisk fungerer i Danmark. Noget af det jeg særligt bemærkede ved ånden på Folkemødet var netop, at langt de fleste mennesker mødte frem til de mange debatarrangementer og til dialoger på tomandshånd med en åbenhed, nysgerrighed og venlighed, som jeg sjældent før har oplevet.

Folkemøde godt for beskæftigelsen
I øvrigt viser en undersøgelse fra vores egen andedam, Kristelig Fagbevægelse, at Folkemødet også er godt for beskæftigelsen på Bornholm. Således har vores lokale afdeling i Rønne kun halvt så mange ledige medlemmer i juni måned, som i januar. Selvfølgelig er mange jobåbninger i forbindelse med Folkemødet af midlertidig karakter, men hos os oplever vi faktisk, at Folkemødet er med til at udvide den sommersæson, hvor bornholmerne i forvejen oplever flere jobåbninger. Helt konkret betyder det, at mange jobsøgende på øen får mulighed for igen at få en fod indenfor på arbejdsmarkedet og når sommersæsonen udvides betyder det også, at flere, der ellers måske ville miste dagpengeretten, får mulighed for at genoptjene retten til dagpenge.
Bornholm, vi vil mødes igen, det er jeg overbevist om. Tak for i år.

Christian Borrisholt Steen, regionsformand for Krifa i Nordjylland

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.