25. april 2014

Brug for fornyelse

I disse dag sidder beskæftigelsesminister Mette Frederiksen og sveder over et udspil til et nyt beskæftigelsessystem for de ledige.

Hun skal tage stilling til, hvilke anbefalinger fra hendes egen kommission (Carsten Koch-udvalget) der skal bruges. Hvor mange penge koster forslagene, hvad kan betale sig, og hvor meget skal der spares på området? Hvad kan der skabes konsensus om i regeringen, og hvad kan lade sige gøre i et bredt forlig med SF, V og DF? Hvordan holdes Enhedslisten i skak osv., osv.

Men hvad gavner den ledige?
Alle disse spørgsmål og overvejelser må en minister naturligvis gøre sig, og jeg er glad for, at jeg ikke sidder på Mette Frederiksens stol.
Men egentlig burde det være helt andre spørgsmål, der skulle findes svar på: Hvad gavner den ledige? Hvordan hjælper vi som samfund og a-kasse den ledige bedst muligt ud af den ulykkelige situation at have mistet sit arbejde?

Forenkling og fokus på den enkelte
Hvis det var de spørgsmål, som havde førsteprioritet og fokus, så kunne jeg godt give svarene, og her er nogle af dem:
  • De ledige er forskellige og skal derfor behandles forskelligt i forhold til deres situation.
  • Væk med dobbeltsamtaler i a-kasse og jobcenter.
  • Lad den ledige tage ansvar for egen situation, og lad systemet støtte og supportere den ledige.
  • Lad a-kassen have den støttende funktion de første 6 måneder af ledighedsperioden.

Jeg håber, at ikke kun Mette Frederiksen, men alle politiske partier tager udgangspunkt i de lediges behov og finder de rigtige løsninger i stedet for at lade de lediges forhold blive en del af det storpolitiske spil.

Søren Fibiger Olesen, formand, Krifa

1 kommentarer:

11. maj 2014 kl. 09.13 Hans- Peter

Forandring og nytænkning er ingen skade til. Og når vi så er ved det, så skal der måske også lige kigges lidt på forskellen på, hvordan ledigheden er. I min verden er der en stor forskel på, om man er decideret fyret eller midlertidig fyret, evt. pga. af manglende ordrer eller vinterfyret. Jeg har selv, sammen med mange andre været vinterfyret i korte perioder, og det vi glæder os mest til, er at komme tilbage til vores job og komme i gang igen. Og vi ved at det er med stor beklagelse at vore arbejdsgiver, har måttet sende os hjem. Når vi så bliver indkaldt til møder på jobcentre og i a-kasser, er der ingen forståelse for, at vi skal tilbage til vores job igen hurtigst muligt. Næ så får man at vide at det jo må være sæsonarbejde, og det er ikke et rigtigt job, og man bliver betragtet som en andenrangs person der ikke har et rigtig job. Ok så ved man da det, men arbejdet skal da laves og vi er faktisk glade for vores job. Så ideen med at lade den ledige selv tage ansvar for sin situation er ikke helt dum. Måske vi bare skal gå 5-6 uger inden vi er tilbage til vores job, men næ nej, man skal jagtes rundt i hele møllen. Brug i stedet kræfterne på de folk der virkelig har brug for hjælp, eller dem der bare udnytter systemet og reelt ikke gider arbejde, og så lade vi andre selv tage ansvar.

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.