16. december 2014

Den danske model er ikke svaret på alt

Skal man grine eller græde, når vi har en beskæftigelsesminister, der åbenbart mener at den danske model er svaret på alle udfordringer på arbejdsmarkedet?Han har ikke sagt det så direkte, men han slår dog for nylig fast i en artikel i det LO-ejede Ugebrevet A4, at den danske model er et bedre våben i kampen mod social dumping end mindsteløn ved lov.


Mange mangler ved den danske model
Men den danske model fejler ved ikke at kunne sikre overenskomstmæssige forhold for udenlandsk ansatte i Danmark. Diverse fagforeninger har ført adskillige sager for medlemmer ved udenlandske domstole for derefter at konstatere, at pengene ikke kan inddrives ved den udenlandske arbejdsgiver. I bedste fald må man vel sige, at Henrik Dam Kristensen taler mod bedrevidende.


Basale rettigheder skal sikres ved lov
Jeg er helt enig i, at vi skal bevare den danske model – men den vil ikke tage skade af lidt opdatering.
I Krifa tror vi på, at emner som mindsteløn, retten til frihed ved barns sygdom, retten til en pensionsordning, retten til en saglig opsigelse mv. er grundlæggende rettigheder, der bør sikres alle lønmodtagere på det danske arbejdsmarked ved lov.
 
Overenskomsterne kan løfte niveauet
Overenskomsterne, som vi kender det, bygger så ovenpå disse grundlæggende rettigheder. Det betyder, at de kan angive en højere mindsteløn end loven, størrelsen af en pensionsopsparing, ret til løn ved barns sygdom osv.
 
Lov kan dæmme op for social dumping
Det vil være en langt bedre sikring mod social dumping, end den danske model har vist sig at være i virkeligheden. Det vil sikre, at det ikke længere er legalt som udlænding at arbejde i Danmark til 40 kr. i timen.
Vi kan nok aldrig lukke alle huller for svindlere, men det hjælper altså ikke at sætte kikkerten for det blinde øje i forhold til den danske models mangler for så at sige, at alt er i den skønneste orden.

Kurt Bech, overenskomstchef, Krifa

4 kommentarer:

21. december 2014 kl. 12.32 fackförbund

Interesting to see ...

7. januar 2015 kl. 14.09 Anonym

Hej

1. februar 2015 kl. 07.30 Anonym

Jeg er ikke enig.
Det er korrekt at det ikke er lykkedes i alle kampene at sikre optimal løn for de udenlandske arbejdere.
Men der er flere eksempler på at det lykkedes end der er på at det fejlede.
Og hvordan kan du give den danske model skylden for når det ikke lykkedes?
Skal vi have den tyske /polske eller måske russiske model istedet?
Det er en fin idé med lovgivningen. . Men hvis ikke vi bevarer den danske model hvor fagforeningen er med i forhandlingerne som talerør for tusindvis af medlemmer og derfor som stærkt argument,hvordan havde du så forestillet dig at få overbevist arbejdsgiver om at de skal betale mere end de ellers behøves?
Den danske model er kun svækket på grund af én ting. Og det er at der er færre der støtter op om den faglige kamp.

6. februar 2015 kl. 09.37 Jesper Knudsen

At tale om en lovgivning om mindsteløn, som en løsning på Social dumping, er ikke eksisterende i min verden, men man kan jo også konstatere at Krifa ikke har deltaget i kampen imod social dumping.
Det eneste værn imod dårlige arbejdsforhold og ordentlig løn forhold, det er at støtte op om de organiserede overenskomster som Hovedeforbundene og de organiserede fagforeninger har forhandlet med arbejdsgiverne, Krifa forhandler jo kun med sig selv.
Den danske model er unik, og det eneste værn imod tyske tilstande, så Krifa vær ærlig overfor jeres medlemmer i sikre ikke deres arbejdsvilkår og deres løn..
mvh. en 3F er

Skriv kommentar

Skriv ikke som anonym! Vælg "Navn/webside". Webside er valgfri.